Фандкъкова: София има нужда от работа, а не от много приказки

На Манолова времето не ѝ стигна

Проведе се първият директен дебат между основните кандидатки за кметския пост в София – Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. „София има нужда от работа, а не от много приказки“, заяви Фандъкова на живо по Канал 3 и Радио К2 в предаването "Беновска пита". Манолова пък на няколко пъти се оплака, че времето за отговори е прекалено малко и беше очевидно, че то не ѝ достига.

Двете говориха по няколко основни теми – качеството на въздуха в столицата, Топлофикация, градска среда, обществените поръчки, бъдещите си екипи, ако заемат поста. Задаваха въпроси една на друга, а накрая отговаряха на въпроси на Беновска.

„Качеството на въздуха е най-важният и труден за решаване проблем, защото няма една мярка, която да го разреши“, каза Фандъкова и посочи конкретните мерки, по които се работи – информация за гражданите, намаляване на трафика, по-добър градски транспорт, видовете отопление. До края на годината ще има и 22 станции, разположени в столицата, от които гражданите ще могат да черпят информация за качеството на въздуха, допълни тя.

Манолова от своя страна обясни, че в София този ангажимент се е поел предизборно. А от думите на Фандъкова стана ясно, че по проекта се работи от 2 години.

По темата „Топлофикация“ Фандъкова отбеляза, че са постигнати успехи в борбата ѝ да се намалят разходите за гориво, като вече дружеството има шанс да закупува природен газ на по-ниски цени и от други доставчици. Манолова подчерта, че гражданите са платците на огромните задължения на „Топлофикация“.

По темата „Градска среда“ Манолова изрази недоволството си от пешеходните зони, презастрояването. Фандъкова заяви, че до края на година ще бъде приет общ устройствен план, който ще може да контролира застрояването по определен начин. А устройственият план е създадена с гражданите визия за града. Освен това се предвижда и нова Наредба за градския дизайн.

По темата „Обществени поръчки“ Фандъкова заяви, че единственият начин да се похарчи дори лев, е съгласно Закона за обществените поръчки, че всички те са публични и на сайта на СОС. Освен това има комисия, в която участват представители на всички политически сили. Според Манолова парите се разхищавали, а участниците ѝ се струват съмнителни.

По темата за бъдещите си екипи двете подчертаха, че вътре ще има доказали се хора.

Последваха и въпросите, които всяка от тях зададе на своя опонент. Манолова попита за местата в детските градини и ясли, като каза, че по тази причина преди години Фандъкова е подала оставка. „Не са ви предали правилно информацията. Подадох оставка, защото системата за прием спря да работи за няколко часа и това създаде неудобство на родителите. Аз поех отговорност. А преди тази система – баби, дядовци, родители седяха денонощно на опашки пред детските заведения“, припомни Фандъкова.

Тя от своя страна попита Манолова кое е нещото от програмата на БСП, което не би изпълнила. Манолова отговори какво би изпълнила - да има места за всички деца в детски градини и ясли.

Манолова не можа да отговори на въпрос – колко би струвало едно от нейните предложения – отчуждаване на междублокови пространства. Фандъкова помогна със сумата – 250 млн. лева. Според Манолова държавата трябвало да помогне с тези пари.

В отговорите на въпросите на Беновска Манолова се оплака, че върху нея се изсипала „мръсна течност“, хората знаели всичко за нея, вече нямало и какво да се измисли.

„Не се притеснявам от въпросите, задават ми над 15 години, преди това и родителите на децата. Не мога да кажа, че се гордея с всеки едни ден от работата си, но няма нито един работен ден, от който да се срамувам“, каза Фандъкова.

Накрая на дебата двете получиха задача от водещата с по няколко думи да опишат какъв трябва да е кметът на София. Самостоятелен, почтен, отговорен, професионалист, искрен, с опит, диалогичен, откри, изредиха двете.

На изпащане от студиото двете получиха подаръци – за Фандъкова дръвче със синя панделка, за Манолова същото, но с червена панделка.