24 часа: Хората на Слави - партийни номади и протестъри срещу всичко и всички

На доскорошния шоумен му се наложи да започне чистка още преди да регистрира партията си

„Дори най-обичаните започват да губят ореола си, когато покажат хората, с които ще управляват.”

Този коментар предупреждение към Слави Трифонов отправи във вторник в телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов.

Знаел ли е Слави този принцип и заради него ли основа в пълна секретност партията си, е трудно да се установи. Мълчанието около „Няма такава държава” продължава.

Само дни след като партията бе основана, а регионалните координатори обявени, на Трифонов му се наложи да започне чистка сред тях. Защото не отговарят дори на минималните първоначални изисквания, които Слави обяви - най-малкото да не са се занимавали с непочтен бизнес и да не са участвали в други партии.

Руди Синапов, учредител на „Няма такава държава” и определен като лице за контакт за Пазарджик, бе заличен от сайта на партията. Защото се оказа, че Синапов е партиен номад, който дори в момента, в който е учредявал “Няма такава държава”, е работел и за друга партия.

Синапов е кандидат за общински съветник, издигнат от местна коалиция от 6 партии - БСП, ЗНС, Партия на зелените, Социалдемократическа партия, НФСБ и Движение за радикална промяна „Българска пролет”. Досега пък е бил общински съветник от Реформаторския блок.

В четвъртък Руди Синапов отказа да коментира отстраняването му от „Няма такава държава”. На негово място в сайта на партията като лице за контакти в Пазарджик вече фигурира Тинко Василев и е посочен телефон.

Той е адвокат в Пазарджик и координатор за региона на Гражданско движение ДНЕС. По телефона Василев също отказа коментар за отстраняването на Синапов.

Именно ДНЕС е основната нишка, която свързва повечето от партийния актив на Слави Трифонов. Движението е основано през 2009 г. и оттогава се занимава с протести срещу всичко и всички. Бе и в основата на протестите срещу високите цени на тока, които свалиха първото правителство на Бойко Борисов в началото на 2013 г.

След това движението организира и протести срещу цените на винетките за автомобили, за високите цени на горивата и пр.

Активисти на ДНЕС организираха реално подписката за референдума на Слави Трифонов. Имената на ръководството на движението обаче никога не са обявявани публично. Регистрирано е от Анжелика Цокова, като адресът за кореспонденция е в столичен хотел. Дамата освен като граждански активист се е изявявала и като пропагандатор на любовните връзки между хора с голяма разлика в годините. През 2018 г. в предаване на bTV тя разказва за семейния си живот с 31 г. по-младия от нея Алекс. 

Самата Цокова не е записана като координатор в набирането на партиен екип за Слави Трифонов. Той се нуждае от 2500 партийни членове, за да регистрира партията си в Софийския градски съд.

Да махне координатор на „Няма такава държава” се наложи и във Варна. Тук първоначално бе предложен бившият лидер на младежкото СДС, общински съветник и кандидат за депутат от ОДС Александър Благовестов Тодоров. Името му не се бе появявало отдавна в публичното пространство във Варна.

Освен че беше начело на младежкия СДС, той бе и общински съветник от синята партия преди повече от 10 г. Варненци го помнят и със скандално известната дупка в центъра на морската столица. Той бе дългогодишен директор на дружеството, което управляваше грозните бараки, опасали цялата дупка - “Търговски дом” АД. По това време той бе и общински съветник и директор, а община Варна загуби 20-те си процента в акционерното дружество. В момента той развива собствен бизнес.

Вероятно заради цялата си биография Александър Тодоров също бе отписан от активистите на партията на Трифонов. И координатор за Варна вече е Емил Добрев Ефтимов. Притежава няколко фирми за производство и търговия със земеделска продукция. 

Партийни номади е избрал Слави Трифонов и за регионални лидери на партията си в Благоевград и Велико Търново.

Настоящият зам.-кмет на Петрич Илко Стоянов е посочен като координатор за Благоевградска област. Юристът явно е фен на звезди от шоубизнеса, влезли в политиката, защото доскоро бе сред най-близките хора на Светльо Витков в “Глас народен”.

От 2011 до 2015 г. той бе общински съветник в Благоевград от партия “Вот Консерватори”. През 2013 г. отиде при Витков и водеше листата му за парламентарните избори тогава. 2 г. по-късно влезе в общинския съвет в Благоевград като първи в листата на вокалиста на “Хиподил”. По същото време кметът на Петрич Димитър Бръчков, който е от ГЕРБ, го назначи за свой заместник по финансите. Така 3 г. адвокатът, избрал сега Слави, бе едновременно зам.-кмет на Петрич и съветник в Благоевград. А междувременно през 2017 г. бе в една от софийските листи на реформаторите и Светльо Витков за парламентарните избори. 

Адвокат Момчил Иванов пък е човекът на Трифонов във Велико Търново. Той е бивш активист на СДС и с опит в партийното строителство. Преподавател и доктор по право във ВТУ.

9 г. бе управител на общинското предприятие “Спортни имоти”, докато кмет бе д-р Румен Рашев. През 2014 г. оглави кандидатдепутатската листа на “Република БГ”, която обещаваше промяна в конституцията.

“Посочен съм само като лице за контакт, няма как да съм областен координатор, тъй като партията не е структурирана. В момента набираме членове за регистрация на партията. За областта вече сме събрали над 300 подписа. По закон тя трябва да се подаде в 3-месечен срок след учредителното събрание”, коментира пред “24 часа” Иванов. 

“Няма такава държава” има представители в 7 общини от областта. За В. Търново е посочен Борис Китанов, търговски представител на голяма фирма, производител на бира. Доц. Иво Дочков, преподавател по антична философия във ВТУ, ще е човекът на Трифонов в Горна Оряховица.

 

За Елена ще отговаря адвокат Михаил Михалев, а за Стражица Пламен Пенев, който 4 г. беше пиар на кмета Румен Павлов - Пантерата. В Златарица с проекта на Слави се идентифицира Валентин Попов - треньор по борба и земеделски производител. За Павликени ще отговаря ветеринарният лекар Ивелин Иванов, а за Лясковец - Николай Николов, който е търговски директор.

За областен координатор в Смолян е посочен 28-годишният Асен Кехайов. Той е подбран през кастинга за политици на шоуто, като тогава се включи през скайп от Далас, САЩ. Той е роден в София, но корените му са от смолянското с. Левочево. Бакалавър е от НБУ, специалност “Гражданска и корпоративна сигурност”, а магистратурата “Киберсигурност” му е от университет в Калифорния, САЩ, специалност “Етично хакерство”. 

Работил е 5 г. в САЩ за сигурността на различни корпорации. Има и своя фирма. В момента е в България.

Освен с това Кехайов се занимава с бойни спортове и самоотбрана. През 2010 г. той започва тренировки по Крав Мага - система за самоотбрана, създадена от израелските специални части. Три години по-късно става един от първите лицензирани български инструктори, сертифицирани от Световната Крав Мага Организация.

В САЩ преподава бойното изкуство Крав Мага в школите Impact Self-Defense, Сан Диего, Калифорния, където лично обучава членове от специални подразделения на американските служби за сигурност.

Асен получава официална препоръка за заслугите си като инструктор от Юджийн Бейли - командир на ВМС на САЩ, и е обявен от американското правителство за международен професионалист с изключителни умения. Предлагат му и американско гражданство.

Секретарят на Бачковския манастир Васил Апостолов пък е координаторът на партията на Слави Трифонов за Асеновград.

“Този проект е последната възможност да се промени ситуацията в България. Имам 3-годишно дете, искам то да живее в една по-добра и уредена страна”, заяви пред “24 часа” 33-годишният активист на “Няма такава държава”.

Той добави, че никога досега не е членувал в политическа формация. Според него новото му поприще нямало да попречи на работата му в обителта.

Името му нашумя, след като асеновградският адвокат Валентин Ройнов подаде жалба от негово име до ВКС. В нея Апостолов настоявал за обезщетение от застрахователите за смъртта на сестра си, загинала в катастрофа на 20 април 2008 г. Делото бе спечелено и накара застрахователите да поискат налагане на лимитите, които плащат за смърт на пътя.

В Пловдив 3-ма са избрани от шоумена за областни координатори на партията му - Димитър Манолов, Николина Деспотова-Кузева и Манол Манолов. Последните двама са адвокат и психолог.

Представител за Бургас на “Няма такава държава” е инж. Тодор Иванов, съдружник в архитектурното бюро “Атика Р5”. То е основано от покойния известен архитект Петко Йовчев. Негово дело са емблематични проекти в града. 30-годишният бизнесмен Банко Банков е учредител в Монтана. Координатори в Стара Загора пък са инж. Тихомир Гочев Тенев - началник на смяна в ТЕЦ "Брикел", и Жоро Христакиев - бивш военен, беше активист на НДСВ.