ПИК: Пусналите убиеца Полфрийман избират магистрати на висши постове

Общество

10-10-2019, 15:10

Автор:

pik.bg

Всичко от Автора

Калпакчиев, жена му и Весислава Иванова ще оценяват кандидатите за окръжните съдилища

Председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) и съдия в Апелативен съд - София Калин Калпакчиев, неговата съпруга – Елизабет Петрова-Калпакчиева, която е съдия в същия съд, както и Весислава Иванова, член на съдебния състав на Калпакчиев и бивш изпълнителен секретар на ССБ, са сред членовете на конкурсните комисии, които ще оценяват кои магистрати могат да бъдат повишени в окръжните съдилища.

Това се разбира от публикуваните на интернет-страницата на Висшия съдебен съвет (ВСС) поименни състави на комисиите. Изборът им е станал чрез "случаен подбор".

В началото на лятото Съдийската колегия на кадровия орган обяви 46 свободни места за съдии в трите колегии на окръжните съдилища, като 80% от тях трябва да бъдат заети от магистрати от районно ниво, по 10% са предвидени за кандидати по преместване и за първоначално назначаване. Подалите заявления за участие в конкурса са 550.

Калин Калпакчиев и Весислава Иванова, които пуснаха убиеца Полфрийман, са членове на комисията, която ще определи 13-те наказателни съдии, които следва да бъдат повишени от районно в окръжно ниво. Подадените заявления за участие в конкретната процедура са 168, пише "Правен свят". Изборът на Калпакчиев и Иванова става в контекста на силно негативния обществен отзвук от решението им да пуснат предсрочно от затвора австралиеца Джок Полфрийман, както и на фона на данните за наличието на свързаности между двамата членове на съдебния състав и убиеца.

Макар на пръв поглед всичко да е плод на "случайност", присъствието на представители на настоящото и предходното ръководства на ССБ може да постави под съмнение обективността на решенията на комисията, особено сред тези участващи в конкурса съдии, които не членуват в конкретната съсловна организация.

При Калпакчиев има и още два проблемни момента – той ще оценява кандидати за окръжно ниво, при положение, че никога не е правораздавал на такова. Председателят на ССБ е сред малцината магистрати у нас, които "прескачат" едно ниво при кариерното си изграстване – от магистрат в Софийския районен съд (СРС) Калпакчиев директно влиза в Апелативен съд – София.

Това се е случило след дълго лобиране в полза на Калпакчиев, призна преди дни бившият главен прокурор Никола Филчев. Наред с това Калпакчиев едва от две години отново е част от Софийския апелативен съд (САС), тъй като преди това в продължение на пет години беше член на предходния състав на ВСС и не е участвал пряко в правораздавателната дейност. Законовото изискване към кандидатите за повишаване е да имат уседналост на последната заемана длъжност в съответния орган на съдебната власт минимум 3 години, за да са достатъчно добре запознати с работата на определеното ниво и практически да са преминали през повече казуси с фактическа и правна сложност. Подобно изискване към членовете на комисиите, които ги оценяват, очевидно липсва.

Разбира се, във всеки момент Калпакчиев може да си направи отвод и да бъде заместен от друг магистрат. В конкретната ситуация това е Владимир Астарджиев от САС, който при това не е член на ССБ.

Куриозно е, но не друг, а именно съпругата на Калпакчиев – съдия Елизабет Петрова, също е част от комисиите за повишаване. Макар и не за наказателните съдии, а на тази, която ще оценява желаещите да станат граждански съдии в окръжните съдилища. Съпругата на председателя на ССБ е член на съсловната организация и също е съдия в Апелативния съд в столицата, а комисията ще определя 8 граждански съдии, които ще правораздават в Софийския градски съд.

Множеството съвпадения в един напълно рутинен конкурс показват наличието на тежки обвързаности в съдебната власт, които често са причина и за порочните кадрови решения, а оттам и за срива на доверието в правосъдието.