Кралев: След световните първенства в България - амбицията ни са олимпийски квалификации

Спорт

14-09-2018, 13:23

Снимка:

ММС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Инвестициите в спорта са стратегически за нацията, мисията ни е да вдъхновим децата да спортуват

- България спечели сребърен медал в отборната игра на Световното по художествена гимнастика. Това е голяма радост за цялата страна. Нещата изглеждат повече от добре, когато сме домакини на три световни първенства.

- Сребърният медал в отборната надпревара е признание за огромния труд, който Илиана Раева полага толкова години. Зарадва цяла България, пожелавам още много успехи и се надявам да спечелим още медали. Ирина Винер сподели на днешната среща, че България е единствената държава в ЕС, която може толкова добре да организира такова първенство. Нещата са наред, когато има сериозна подготовка преди това. Напрегнато е, защото това е огромна отговорност. Аз не се сещам друга държава да е изпадала в подобна ситуация – в рамките на седмица да организира три световни първенства в олимпийски спортове. И в трите спорта, на които сме домакин на световни първенства, имаме много сериозни традиции и очакванията на феновете са големи. Много позитивни са коментарите относно организацията на първенствата. Всеки успех трябва да бъде оценяван. Не само при мъжете и жените. Трябва с огромна любов да коментираме и успехите на по-младите, защото те са бъдещите звезди, които ще защитават честа на България. Всеки успех трябва да бъде отразяван, да бъде коментиран и да се отдава заслуженото на спортистите.  Мисля, че имаме основание да имаме по-голямо самочувствие. Трябва да подкрепяме състезателите. Нещата са много по-различни и геополитически, и икономически от преди години. Трябва максимално бързо да се адаптираме към новите условия. Години наред бяхме загубени по пътя в развиването на спорта, но сега сме на правилния и вървим в правилната посока.

- Организационно това, което се иска от държавата, е направено, но технически как изглежда спортът на тези първенства?

- Специално за художествената гимнастиката – това е федерацията, която работи най-добре от всички. При тях конкуренцията е огромна. Работят много усилено в клубовете. Имат много добри треньори, които работят с най-малките деца. Има много деца, които искат да тренират, селектират правилно гимнастичките и треньорите. Когато се работи правилно, се стига до успехи. Минава се през много болка и страдание. Спомнете си преди две години през какво мина ансамбъла. Обаче успяха, мобилизираха се и ни зарадваха с бронзов медал. През последните години имаме невероятни ансамбли, които се представят на световно ниво, но след този сребърен медал даваме голяма заявка и за големи успехи и в индивидуалното състезание.

- Но при волейбола, като че ли хората не се обединиха достатъчно между Европейското и Световното и има липса на добри волейболисти в отбора. Не можахме да извадим най-доброто.

- Трудно е, когато има много добри състезатели, които не участват в отбора. Смятам, че България е най-ощетена откъм съперници. Имаме един цял отбор, който е навънка. Ако съберем пълния потенциал на българския отбор, гоним медали от световно и олимпиана. В момента с този състав, реално е да говорим за постигане на целта – класиране в Топ 6 във финалната фаза, която ще се проведе в Италия. Мачът с Иран тази вечер е ключов. Иран е много силен отбор. Надявам се зала „Конгресна“ във Варна да е пълна и да има неистова подкрепа от страна на публиката,  за да надскочим себе си.

-  Мислите ли, че тази федерация работи добре?

- Имам забележки към много федерации, дори да имат успехи. Ние си говорим къде имат пропуски, работим отблизо. Не мога да коментирам междуличностните взаимоотношения там. Смятам, че те извървяха доста дълъг път и най-накрая ще настъпи едно помирение. Но виждаме, че жените, които отсъстваха доста време от световната сцена, сега се изкачват по стълбицата на успеха. Надявам се да участваме с женския отбор на олимпиада. След това първенство смятам, че ще можем да се преборим за една олимпийска квалификация, още не знаем при мъжете или при жените.

-  В България пристига и шефът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, което е огромна чест за страната.

- Да, той идва в България за първи път и причината са световните първенства, които се провеждат в момента. Очаква се много интересна среща с българската спортна общественост и Томас Бах. Аз го познавам и той е много интересна личност.

- Той ще присъства на световните по гребане и гимнастика, ще е гост на олимпийския комитет, ще се срещне с Вас и премиера Бойко Борисов, ще получи званието „Доктор хонорис кауза“. Но освен това в България ще дойдат и други министри на спорта.

- Да, по моя покана у нас пристига руският министър на спорта Павел Колобков. От много дълги години руски министър на спорта не ни е гостувал. За нас ще е  чест да го запознаем с нашата спортна инфраструктура и да обсъдим различните полета, в които можем да си сътрудничим с Русия в областта на спорта. Възможно е и други колеги да ни посетят, но още не са уточнили програмите си. Има и много влиятелни хора, които са част от международните делегации, които в момента са в България и пред които имаме уникалната възможност да представим не само постиженията си в спорта и спортната инфраструктура, но и цялата ни история и традиции. Тези домакинства са освен всичко друго и мощно средство, с което можем да промотираме България, нашата култура и ценности пред целия свят.

- Държавната политика, както намекнахте с премиера Бойко Борисов, ще включва и домакинства. На какво и как?

- Още с идването ми на тази позиция видях, че изборът на домакинства се базира на много случаен принцип, произволно. Имахме дори домакинство, за което давахме 14 хил. лв., за улов на хищна риба от място. Положението беше много трагично, защото нямаше никаква система за избор на домакинства. През последните години я разработихме. В момента системата е изключително стройна, като приоритет за домакинства на световни и европейски първенства получават тези федерации, които са включени в първа, втора и трета група. Това са федерациите, които носят олимпийски медали, престижно класиране до 8 място и квоти. Рейтинговите спортове. Те имат традиции в България, има смисъл да инвестираме в подобни домакинства, защото основната ни цел е повече деца да могат да се докоснат до магията на българските атлети и магията на световните величини в тези спортове. Там имаме потенциал и ресурс и там се работи. Една функция на домакинство на световно първенство най-добре ще бъде изпълнена, ако инвестираме в тези федерации. Говоря не само на ниво мъже и жени, но и юноши. На аутсайдер федерации не се дава домакинство на световно първенство. Трябва да си минал през всички формати домакинства, възрастови групи, европейски първенства за мъже и жени, за да получиш най-престижното домакинство – това на световното. Този път сме го извървели и поддържайки тази линия, вече е много по-лесно да договаряме със световните федерации домакинства за квоти за олимпиада. Олимпиадата има много политика, не е само спорт. Важно е кой ще е домакин по време на квалификациите. Имаме пълната подкрепа за важните за нас спортове, че бихме могли да спечелим подобни състезания. Амбициите ни са за волейбол, бокс, борба да имаме олимпийски квалификации в България. Когато направиш едно успешно световно първенство, разговорите вървят много лесно. След фантастичното първенство, което направихме с Италия през 2015 г., много лесно договорихме едно домакинство на европейско първенство по волейбол за жени през 2021 г. След перфектната организация на кръговете от световната купа, които се провеждат в България, когато изявихме желание заедно с Българската федерация по волейбол, ръководните органи на европейската федерация много бързо даде заявка, че ще поемем една основна група. Днес по време на посещението на делегацията, водена от Илиана Раева и господин Ватанабе (шефът на FIG), договорихме едно евентуално следващо домакинство на България на световно първенство през 2022 г., което ще е квалификация за олимпийските игри в Париж през 2026 г. Системата ни за избор на домакинства е стройна, ще подпомагаме за в бъдеще тези федерации, които носят радост на всички и защитават най-достойно честта на България.

- Новината за нов национален стадион зарадва изключително много всички българи. Може ли да дадете повече информация?

- Това е едно много дълго обмисляно решение. Бяха дадени принципите, чрез които това решение ще бъде взето. Премиерът е мислил дълго по този въпрос и той е обсъждан. Чакаше се да има подем при националния отбор по футбол, да покажат, че се бият. Без да имаме големи звезди, ние надиграхме в Лигата на нациите отбори, които са по-силни от нас. Показахме, че имаме колектив, надмогнали сме егото си и можем да се борим като екип. Националният селекционер Петър Хубчев беше много критичен, всички виждаме къде са пропуските и какво има още да се подобри в играта. Но когато има успех, трябва да има и подкрепа. Първо държавата трябва да покаже, че забелязва успехите на спортистите и ги подкрепя. Изказването на премиера Борисов беше точно на време – нито избърза, нито закъсня със заявката за категорична подкрепа на държавата за изграждането на национален стадион. Няма колебание по въпрос, новият национален стадион ще е в София. Много е рано още да коментираме за терен. Говорих с кмета на столицата Йорданка Фандъкова на откриването на Световното по художествена гимнастика, коментирахме изказването на премиера, за да може да се избере терен. Този анонс е един акцент от цялостната ни политика, която ние провеждаме към футбола през последните години. От 90-та година насам държавата тотално бе абдикирала да помага на футболните отбори. Направиха се едни акционерни дружества, които създадоха повече проблеми, вместо да решат съществуващите проблеми на клубовете. Така те бяха изолирани тотално от държавното внимание. Няма да коментирам и хаосът с базите на стадионите. През 2008 г. заедно с футболния съюз започва една програма за подпомагане на детско-юношеския футбол със 100 хил. лв. От 2015 г. насам вече правим трети проект, в който държавата дава над 1 млн. Първата година стартирахме с 12 отбори с бюджет от 1 млн. Той обхвана три възрастови групи – 15, 17 и 19 години. Практически това е целият бъдещ елит и целият потенциал, с който държавата разполага в юношеските отбори. Направиха се съвместни контроли и лагери, за първи път се направиха сериозни изследвания на българските деца юноши. Следващата година вече участваха 16 отбора с бюджет 1 млн.  и 150 хил. лв. сега отива към милион и 200 хил.  Следващата година се очаква увеличение на бюджета, тъй като виждаме , че футболния съюз се справя чудесно с тази задача. Има сериозни анализи. Задачата на този 4-годишен цикъл е да видим къде са реалните проблеми, да проследим как израстват тези футболисти. Един анализ на старши треньор показва, че технически и тактически сме на високо ниво.  Най-слабият елемент от подготовката е физическата подготовка. Виждаме един Божидар Краев как израсна от работата си. Видях изказване на холандеца Мисиджан, който отиде в Бундеслигата и казва, че в България е тренирал по-леко. Спомням си изказвания на Бербатов, докато тренираше в Леверкузен  и каза, че всичко там е страхотно, но трудно издържа на тренировките. Това е важен елемент. Когато ние функционално имаме информация за състоянието на един футболист, предстоят разговори и с футболния съюз и с треньори.

- Държавата дава милиони за различни спортове, при които няма интерес. Не може ли държавата да оправи стадионите на отборите с доказано голям зрителски интерес?

- Тази грешка носи сериозен и трагичен отпечатък за футбола в България, защото изключва помощта на държавата. Ключът към решаването на този проблем е да се оправи собствеността на спорните бази. В момента една част са на общините, на областните управители, други са на министерства, трети са със смесена собственост. Опитваме се с новия закон за спорта, да дадем възможност клубовете, които ползват държавни и общински бази, да могат да ги получат за по-дълъг период за ползване. Целта е да ги вземат за ползване за 30 години и да ги ремонтират и реконструират.

- Да, но те нямат пари?

- Много е трудно да си собственик и президент на футболен клуб. Има хора, които искат да се къпят в народната любов, но първо трябва да инвестират в подобряването на базите. Много неща бяха объркани, сега се опитваме да ги подредим. През собствеността на базите минава всичко. През последните години оправихме 10 стадиона – тревно покритие, осветление, за да се провеждат мачовете от висшата лига на необходимото ниво.  Един такъв стадион струва между 40-50 млн. Самите собствениците трябва да инвестират.

Има и друг вариант. Давам за пример Варна и аз участвах в този проект в началото. Построи се стадион, който е публично-частно партньорство между общината и частен инвеститор, който е собственика на отбора „Черно море“. Частен стадион е и инвестицията е около 70 млн. лв. Създава се ново дружество, общината апортира собствеността на земята, частният инвеститор дава парите съобразно оценката на имота. Това е един инструмент, който за съжаление не съм видял друга община да го ползва. Стадиона на „Славия“ е направен по същия начин. Премиерът заяви едно много интересно желание и готовност, да се даде сериозна финансова подкрепа за детско-юношеския футбол, за школите по клубовете. Задачата е футболният съюз да измисли начин как държавата да даде тези средства, тъй като те са акционерни дружества и как да ги контролира. Работим сериозно по този проект и няма да позволим нито един лев да отива за чужденци.

- Примерът със стадиона във Варна е добър, не може ли и в Пловдив така да се реши проблемът?

- При общините решението е най-лесно, защото се взима от общинския съвет, С държавните е по-сложно, защото министър или общински управител не може да предприеме подобни действия. С общинските стадиони е по-лесно. Когато 25 години не правиш нищо, много трудно е в рамките на 7-8 години, в които реално има инвестиции и то откакто Бойко Борисов е премиер, да покриеш всички дупки. През тези 25 години инфраструктурата се е рушала. Спортната инфраструктура се прави за хората, това е социален проект. Но тези такси смет и данък сгради, които собственици плащат за спортни съоръжения, те убиват инициативата да се строи. Излиза се от един социален проект, с който сме ангажирани. Пълним хазните на общините с такса смет и данък сграда, а от тяхна страна няма обратно никаква инвестиция в спортните съоръжения. Аз ще предизвикам дебат по тази тема. Надявам се и новият закон да мине успешно.

-  Кога ще мине този закон?

- На финала сме. Има много спекулации в социалните мрежи кой пречи на закона. Искам да кажа, че няма никакви обструкции от никой за този закон. Не искаме нещо претупано да влезе в пленарна зала. Изслушахме всички политически партии. Спортът не трябва да бъде зависим само от волята и желанието на една политическа сила. Изслушахме и опозицията, взехме и техните предложения предвид. Трябваше много внимателно да се изслушат всички идеи и предложения, защото това е цялостно нов закон за спорта, а не е една глава, която решава определен казус.  На финалната права сме, другата седмица ще има заседание по тази тема на комисията. И в най-скоро време, говорим за седмици, законът ще влезе. Много хора помогнаха, много депутати, не само от комисията за младежката политика. Искам да помолим за малко търпение, за да си свършим добре работата.

-  Хулиганството ще влезе в този закон. Аз смятам, че без помощта на силовите структури този въпрос не може да бъде решен.

- Като коментираме новия закон, аз не исках толкова бързо да се приемат промените за футболното хулиганство. Приеха се и сега казваме, че се е допуснала грешка със забраната за продаване на билите в дена на мачовете. Ами защо бързахме? Затова не искам да бързаме със закона. Законът за футболното хулиганство е много сложна тема, която не може да се реши с дискусии за един -два месеца. От дискусията останах с впечатление, че досегашният вътрешен министър Валентин Радев смята, че  МВР да излезе от отговорността за обезпечаване на сигурността на спортните срещи. Това е доста различно от моето убеждение. Тогава стюардите, които трябва да вземат тази функция, трябва да имат правата на служител на органите на реда. Това няма как да се случи. Стюардът трябва да бъде обучен, да бъде охранител, да може да борови със защитни средства. Няма как хора с голи ръце, необучени да се изправят срещу мощни агитки. Затова трябва всеки да си поеме отговорността. На прав път сме. Идеята, която обсъждаме, е вярна – трябва да се засили носенето на лична отговорност. Да наказваш клубовете няма смисъл, агитките го правят напук на ръководството. Санкциите са огромни. Пет човека могат да фалират един клуб. Затова личната отговорност, камери по стадионите, МВР да има право да се произнася за лишаване на един хулиган да посещава мачове. В момента една процедура в съда отнема години и накрая нищо не се случва. Аз искам да завишим отговорността на МВР. Да дадем възможност на клубовете да си носят отговорността чрез стюарди и агитките, но това не може да стане без най-авторитетният орган на сигурността – МВР.

-  Контролират ли се добре парите, които се инвестират в спорта, става въпрос за милиони?

- Не можем да запушим всички течове, които имаме. Опитваме се да бъдем безкомпромисни. Правим страхотен контрол над харченето на средствата. Някои федерации изпищяха, като тази на шаха, други предстои да изпищят. Постоянно им правим проверки. Не мога да се закълна, че сме  хванали всяка стотинка, защото нямам толкова хора в министерството. Големите федерации си вършат работата, проблемът е с другите – тези, които не сте чували, които не могат да докарат един медал за България, мишкуват и организират първенства само за да се издържат. И това пресякохме с тази политика, която ви казах. Нито една голяма федерация няма да си позволи лукса да злоупотребяват с тези пари. Ние сме много проверявани. Откакто съм министър Сметна палата са постоянно в министерството. Помагаме им.

- Успява ли политиката Ви да стигне до повече деца и те да оставят смартфоните и да се движат повече?

-  Там е голямата ни болка. Трябва да се повдигне духът, че спортът е здраве, че е важен, че е част от националната сигурност на България, че ще намали сериозно средствата за здравеопазване. За това не е говорено досега. Инвестициите за спорт и култура са стратегически за една нация. Трябва да се промени цялото виждане на обществото. Съществува презрение към часовете по физическо възпитание, към учителите по физкултура, има директори, които го мачкат, в някои училища изобщо няма такива часове. Трябва да се опитаме да променим мисленето на българина. Това е мисия, която трябва да изпълним и министерството и медиите. Без родителите и учители няма да успеем. В началото правителството бе критикувано, че инвестира в спортна инфраструктура, но без нея не може да изпълним тази мисия. И ние го продължаваме. Всеки един мандат можем да отчетем новопостроени зали, ремонтирани, обновени, училищните салони, площадките. Тези неща се виждат. Но без уважени към учителите по физически, към треньорите, към спорта, няма как да излезем от тази смъртоносна спирала, в която сме влезли. Не трябва да  ме питате колко медала ще имаме на тази олимпиада. Медалите са функция на работата 20 години преди това. Децата, които отиват на олимпиадата са на около 20 години. Ние ги поемаме от детската градина. 30% от младите хора в България спортуват, ако пирамидата се разшири, съвсем естествено ще имаме здрава нация. Тогава ще имаме и по-голям шанс да намерим новата Стефка Костадинова, новия Христо Стоичков, новия Любо Ганев, Вальо Йорданов. Спортните училища не функционират. Не съм доволен. Там сега работим по една тотална реформа. Най-големият проблем за това, че родителите и децата не избират спортно училище е, защото там нивото на образование е силно занемарено. Това трябва да се промени. Спортните училища са място, където трябва децата да получат адекватно образование, но програмата им да е такава, че да ги улеснява и да тренират. Има правило, че треньори на децата могат да са само учители в спортното училище. Защо? Детето трябва да има възможност да тренира при треньора, при когото иска. Защо са тези ограничения? Ще ги променим.

-   Какво ще кажете на зрителите и феновете на спорта?

-  Искам да сме оптимисти. Всеки един член на нашето общество трябва да си свърши своята работа, за да имаме спортни успехи. Трябва да се радваме на това, което имаме. Националният отбор по футбол побеждава, нека да напълним стадиона, да ги подкрепим. На никой не му се играе пред празни трибуни. Волейболният отбор има шанс за успех, нека и тях да подкрепим. Успехите идват и с любовта на феновете. Когато усещаш пренебрежение на публиката, няма как да играеш уникално. Тогава се получава рутина. А ние искаме от нашите спортисти да направят нещо, което не сме виждали. Ако цялото общество обърне внимание на спорта, ще се получат нещата. Не може да има пренебрежение към това образование. Не може да имаме подобно отношение и да имам успехи. Родителите трябва да водят децата на състезания. Залата да е пълна. Спортистите са модел за подражание.

 

 

 

Източник: Спортно Шоу Гонг