А какво всъщност празнуват БСП на Бузлуджа? - bulgaria.utre.bg

А какво всъщност празнуват БСП на Бузлуджа?

От блогa на
Bulgariautre.bg
Bulgariautre.bg
Всичко от автора
27 юли 2018, 20:08 | България утре
  • Снимка:
    desebg.com, bsp.bg

Свикали сме, че всяка година в края на юли или началото на август цялото БСП се изсипва на връх Бузлуджа, където провежда честванията си. Спомнят ли си всички обаче какво точно празнуват наричащите себе си социалисти?

По възрастните, които са живели по време на комунистическата диктатура – със сигурност.

По-младите – едва ли…

Нека си припомним откъде идва празникът на БСП, кой е Димитър Благоев и с какво се гордеят наследниците на Българската комунистическа партия.

Какво означава датата 20 юли (2 август по нов стил)?

На 20 август 1891 г. под връх Бузлуджа се провежда така нареченият Бузлуджански конгрес – форумът, на който е учредена Българската социалдемократическа партия (БСДП). Инициатор е Димитър Благоев, а в тайното събрание участват още двайсетина души.

Партията ще претърпи много метаморфози през годините.

Първо ще стане БРСДП през 1894 г. – Българската работническа социалдемократическа партия.

После ще се сближи с болшевиките в Русия в началото на новия век, ще приветства Руската революция от 1905 – 1906 г. и ще организира из цяла България кампания за дарения в нейна полза.

През 1917 г. ще приветства и Февруарската и Октомврийската революции, както и избиването на руското царско семейство.

През 1919 година партията ще нарече себе си БКП, а 71 години по-късно през 1990 вече гордо ще е скъсала с миналото и престъпленията на комунизма и ще се нарича Българска социалистическа партия.

Миналото, с което (не)се гордеят...

Комунистите взимат властта в България с помощта на съветската армия.

„Червеният терор“, както го наричат е начело на страната от 9 септември 1944 г. до 1989 г. Властта е даденa буквално в ръцете на комунистите директно от съветската армия.

Първият ход на БКП – да избие хиляди хора без съд и присъда – престъпление срещу човечеството, което десетилетия по-късно депутати от БСП ще наричат „необходимо и неизбежно правосъдие“.

Следва отнемане на частната собственост, заточване в лагери на смъртта на интелигенцията и инакомислещите, съсипването на поколения животи и щети на нацията, от които няма пълно възстановяване и до днес. 

Не само буржоазията обаче страда от режима. Аварии и зпололуки отнемат хиляди работнически животи

По време на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия аварии и трудови злополуки са довели до хиляди смъртни случаи, а нанесените щети са за милиони. Само за периода 1970-1973 г. са станали 253 941 такива инцидента, при които са загинали 2133 работници, пише сайтът desebg.com. 

Това разкрива документ на МВР-ДС. Той е от 1975 г. и представлява строго секретен доклад за „По-важни причини за авариите и произшествията в промишлеността и някои страни от работата на органите на МВР за предотвратяването им”. 

Металургичният комбинат „Кремиковци” е посочен като един от големите обекти, в които авариите се увеличават ежегодно. За първата половина на 70-те години на ХХ век те са 5434 на брой, а щетите от тях са за 19 млн. лв. Не е произведена продукция за над 2,5 млн. тона. 

Подобна е картината и в други големи промишлени обекти. „Значителни загуби причиниха на народното стопанство авариите в енергодобива”, е посочено в строго секретния доклад. 

Най-голямата авария в енергетиката за онзи период е през 1975 г. в ТЕЦ „Първа комсомолска” в гр. Гълъбово, Старозагорски окръг, при която са загинали 35 души, а щетите са възлезли на 35 млн. лв. 

„Още по-чести и по-тежки са авариите в химическата промишленост. През последните три години избухнаха експлозии, съпроводени с пожари, в НХК – Бургас, в ХК (химически комбинат) „К. Маркс” – Девня, ХК – Димитровград, завод „П. Караминчев” и др., щетите от които надминаха 10 млн. лв.”, се признава в доклада. 

В него са посочени и основните причини за високия ръст на авариите и злополуките:
неспазване на техническите и технологическите изисквания и правилата за противопожарна охрана; 

извършване на недоброкачествен и ненавременен ремонт; 

слаба квалификация на експлоатационния персонал и недостиг на работна ръка и др. 

 

 

МултимедияКоментари (5)

Потребител
муспи
- Я внимавай всички, целия митинг! Мирнооо! Равнис! Евреи и комунисти две крачки пред строя! Нито един?! Огън по цяла Бузлуджа!
01 август, 02:19 ч.
Потребител
РАЙНА кНЯГИНЯ
ИДИОТЧЕТА!!!
(БЕЗ НОЕЛ),
оТ ЯД И ЗЛОБА ЩЕ СИ ИЗЯДЕТЕ ГЕМА!!!
28 юли, 14:03 ч.
Потребител
jki
БЕЗСРАМИЕ НАГЛОСТ ДЕБИЛИЗЪМ АДСКА ДУШЕВНА ПРОСТОТИЯ ИЗПИСАНА НА ЛИЦАТА НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ ТЕЗИ И ТЕХНИТЕ ОТРОЧЕТА ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ ВЕЧЕ КРАДАТ ПЛЯЧКОСВАТ И СЪСИПВАТ ДЪРЖАВАТА ТЕ КОПНЕЯТ ЗА РУСИЯ А ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ МРАЗЯТ ВСЕ ОЩЕ ПО ТЯХНО МУ ЗАГИВАЩИЯ [ още... ]
28 юли, 13:53 ч.
Потребител
муспи
На какви разноски тези легиони паразите си правят тази екскурзия?! По време на ударните петилетки те не са работили а са командвали, сега и да не командват, продължават да заемат командни позиции, - дявола ги лиже до гроб!
27 юли, 22:16 ч.
Потребител
НОЕЛ
ДА СЕ ДАДЕ НА КОРНЕЛИЯ ЗА ПРИВЕТСВЕНО СЛОВО НА БУЗЛУДЖА
27 юли, 09:33 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета