Тенисистката Гергана Топалова пред bTV: Спортът ми помага много и в живота

Спорт

17-05-2018, 18:07

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Новата надежда в тениса - 18-годишната Гергана Топалова, единствената българка в "А" отбора на света при юноши и девойки

Обича Григор Димитров и Цвети Пиронкова.

Мечтае да е като тях. По техните стъпки тръгва още когато е на 5 години. Баба й я води на турнир, тя го печели и тенисът става нейният живот. Днес 18-годишната пловдивчанка печели редица родни и международни турнири, а от няколко месеца се състезава и при жените и жъне победи. Първа надделя над Маги Малеева и грабна държавното първенство по тенис. Преди броени дни се върна със златен дубъл от Кайро - спечели турнира и на сингъл и на двойки. И на последно място, попадна в топ 5 на най-талантливите млади тенисисти, така наречения “А” отбор на света.

Новата надежда на българския тениса гостува в предаването “Преди обед” на bTV.

  • - Най-напред да ни разкажеш малко повече за двойната победа, която току-що записа в биографията си.

Много съм щастлива от тази победа, защото играхме при много тежки условия, беше много топло - 39 градуса на терена, всеки мач беше много труден и трябваше да играем най-добрия си тенис. Доволна съм че победих.

  • - Ти си част от така наречения “А” отбор на света. Какво означава това? Какви възможности ти дава мястото в този отбор? Какви са дивидентите, които взимаш, освен престижа и славата?

За мен е голяма чест, че ме избират отново, защото аз бях част от този отбор и за Австралия. Това означава, че съм се представила добре и съм направила добро впечатление и на треньорите.

Спортът ми помага много и в живота.

Запознанствата с хора от Международната тенис федерация могат да ми отворят много врати. Една седмица преди Уимбълдън мога да тренирам на трева, което много ще ми помогне за самия турнир.  В България няма къде да се подготвям на трева, защото това е по-специфична настилка. 

Също, като част от “А” отбора, ми поемат всички разходи.

- Как се справяте с огромната финансова тежест, която представлява заниманието с тенис, особено когато искаш да го правиш на високо ниво?

Родителите ми винаги са ме подкрепяли във всички мои решения и всичко, което искам да правя. Не бих казала, че съм се лишавала от нещо, но по-скоро не мога да водя този живот, който водят всички мои връстнички. Българската федерация по тенис ми помага, те също ме финансират и нямам финансови проблеми.

  • - На кое място си в ранг листата при жените и при девойките?

При девойките мисля, че съм на 46-то място, а при жените вече съм на 710-та позиция, благодарение на турнирите в Кайро.

  • - Амбициите ти оттук нататак?

Искам да вляза поне в топ 10 при девойките и в топ 400 при жените до края на годината. Мисля, че това е напълно постижимо, ако се представя добре.

  • - Какво ти предстои в следващите седмици?

В събота заминавам за Милано, където ще участвам в турнир за девойки, а след това - за Ролан Гарос.

- Не си ли мислила в някакъв момент да изнесеш подготовката си изцяло в чужбина?

Не. Не съм мислила, защото  треньорите и моят отбор като цяло много ми помагат и винаги са зад гърба ми. Помагат с всичко, от което имам нужда.

  • - Каква е Гергана в личния си живот? Какво обича да прави извън спорта?

Не ми остава много свободно време, но обичам да излизам с приятели, да ходим на кино, да чета книги. Майка ми и баща ми живеят и работят в Пловдив, а аз съм в София. Живея заедно с едно момиче, което преди ми беше треньорка и много добре се разбираме. В събота и неделя родителите ми идват от Пловдив и прекарваме заедно уикенда. 

- Сърцето ти е заето от спорта, но имаш ли приятел?

Не, нямам приятел. Засега съм се фокусирала изцяло върху тениса. 

  • - Кои са тенисистите, на които се възхищаваш?

Серина Уилямс, Рафаел Надал, Роджър Федерер и Мария Шарапова. Те са идолите ми в спорта.  И Григор Димитров, разбира се.

- Виждала си се с Григор съвсем наскоро. Успяхте ли да поговорите повече?

Да, в Австралия. Не успяхме да поговорим много, защото той бързаше, току що бе свършил тренировка. Аз го попитах само за снимка  и той се съгласи. Пожелах му успех. Той благодари и също ми пожела успех.