Далавера - Иво Прокопев участвал в зелени проекти за над 11 млн. лв. - bulgaria.utre.bg

Далавера - Иво Прокопев участвал в зелени проекти за над 11 млн. лв.

От блогa на
Bulgariautre.bg
Bulgariautre.bg
Всичко от автора
21 февруари 2018, 09:45 | pik.bg
  • Снимка:
    pik.bg

Фондация "Капитал" и Икономедиа АД са сред бенефициентите на държавни и европейски средства по програма "Околна среда", съобщава "Труд". Контролираните от Иво Прокопиев неправителствена организации и медии са спечелили 100 000 лв. по проекти за броене на врабчета, синигери, скорци и заснемане на диви кози. Медиите на Икономедиа АД са участвали в поне още два свързани проекта - за опазване на кресливия орел в България на стойност 3.5 млн. лв. и за свързване на земеделието с опазване на природата на стойност 8 млн. лв. Оказването на медийно и гражданско влияние и натиск за промяна на българското законодателство е част и от двата големи проекта.

Първият проект е спечелен от Сдружение "Българско дружество за защита на птиците" с партньор Фондация "Капитал" и е на стойност 51 997 лв. Направена е оценка за състоянието на

широкоразпространени птици в България, като доброволци са ги броили на 188 места в цялата държава. Броенето на птици е показало намаление при домашното врабче (-31%), щиглецът (-52%) и скорецът (-41%) и увеличение при белогушото коприварче (+226%), големият синигер (49%) и южният славей (34%). По проекта е организиран и фото конкурс за снимка на птица, като победителят е спечелил уикенд в Маджарово. С пари от проекта е създаден и модул в нашумелият сайт за броене на врабчета www.smartbirds.org

Интересно е, че останалите модули на сайта са финансирани по далеч по-мащабния проект "Опазване на ключови горски хабитати на малкия креслив орел в България". Той е на стойност 3.5 милиона лева, като бенефициент е Изпълнителна Агенция по Горите но партньор е отново Българско дружество за защита на птиците. Целта на проекта е да се изработи стратегия за преброяване и опазване на кресливия орел, както и да се запознае обществото с живота на грабливата птица. Макар медиите на Прокопиев да не са посочени за официален партньор, справка в тях показва поне три (платени) публикации по проекта.

Фондация "Капитал" е директен бенефициент по проекта "Устойчиво биоразнообразие", като този път "Българско дружество за защита на птиците" и Икономедиа АД са партньори. Проектът е на стойност 52 828 лв.

Целта на проекта е да се повиши нивото на информираност и ангажираност на обществото с проблемите, свързани с устойчивото развитие и биоразнообразието, като основната насока са младите хора. В Дневник е създадена специална рубрика, които да информират, анализират и провокират в посока утвърждаване принципите на устойчивото развитие, включително на законодателството в практиката, направено е специално издание, популяризиращо Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, обучени са доброволци и е проведен фотоконкурс.

По подобна схема се развива участието на Фондация Капитал и Икономедиа АД в проекта "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони", финансиран по

Българо-швейцарската програма за сътрудничество с 8 млн. лв. НПО-то и медийната група на Прокопиев обслужват медийно проекта, изпълняван от мрежата неправителствени организации от "За да остане природа в България" - Българска фондация биоразнообрази", "Българско дружество за защита на птиците";, ";WWF - Дунавско-карпатска програма" и "Асоциация на парковете в България".

Аналогично на проекта за кресливия орел, тук швейцарската организация също изисква от изпълнителите да окажат натиск за промяна на българското еко-законодателство и да активизират гражданското общество в тази посока.

МултимедияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика