Две патрулки гонили мерцедес на НСО, който возел Десислава Радева

Крими

08-02-2018, 17:49

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Колата със съпругата на президента отказала да спре на стоп палка, полицаите я преследвали до столичния квартал "Бояна"

Бесен екшън се е разиграл по тъмна доба в София снощи с участието на първата дама Десислава Радева, съобщиха едновременно ПИК и "24 часа". По-късно новината бе потвръдена и от МВР.

Съпругата на президента Румен Радев е участвала в преследване с две патрулки в центъра на София, след като колата на НСО, в която се возела, отказала да спре на стоп палка. Наложило се полицаите да я гонят от района на НДК по булевард "България" чак до столичния квартал "Бояна", гласеше първаночалната информация.

Екшънът започнал, когато черен "Мерцедес" профучал край патрулка в района на НДК. Заради високата скорост, полицаите вдигнали палката и опитали да спрат автомобила. Шофьорът обаче не се подчинил и профучал бързо край тях. Патрулът моментално започнал преследване с включени светлини и сирени, но мерцедесът продължил по бул. "България" с бясна скорост, твърдят очевидци.

Полицаите потърсили помощ от колеги и включилата се в преследването втора патрулка препречила пътя на мерцедеса в района на кв. "Бояна". От лимузината за изненада на униформените изскочила първата дама Деси Радева, която шофирала сама и била без охрана, разкри очевидец на случката.

По-късно "24 часа" се коригира, че не Радева е шофирала колата, а шофьор на НСО.

Очевидци разказали пред БЛИЦ обаче, че въпросната шофьорка не е която и да е, а съпругата на президента на България Десислава Радева. Полицаите, гонили автомобила, също останали стъписани като видяли кой се вози в него. Очевидецът, свързал се с медията, уточнил, че Радева била сама в колата.

От пресцентъра на МВР са съобщили следното пред ПИК: "Полицейска проверка е имало. Повече информация искайте от НСО".

От вътрешното министерство твърдят, че Десислава Радева е шофирала сама Мерцедес"-а и е била без охрана от НСО. "Автомобилът обаче вероятно е собственост на Национална служба охрана, тъй като в имуществените декларации на Радеви не присъства "Мерцедес" S класа. Ако е така, то нарушенията на първата дама са доста, тъй като не е ясно с какви документи управлява кола на НСО, при това с бясна скорост.

"Да, действително е имало полицейска акция по това време и на това трасе, но не можем да коментираме повече информация, обърнете се към НСО", заявиха от пресцентъра на вътрешното ведомство.

От пресслужбата на президента Румен Радев потвърдили пред БЛИЦ, че знаят за случая и в момента извършват проверка, за да уточнят обстоятелствата около него. "Назначена е проверка, за да се разбере действително дали е имало такъв инцидент и кой е участвал в него".

Час по-късно шефът на НСО ген. Антонов заяви пред "24 часа", че Десислава Радева не е шофирала сама колата, че не става въпрос за инцидент, а за нарушена коорднация между отделните служби. Шефът на НСО, който е в оставка, отрича да е имало гонка - просто колите те били разпознати.

Официална информация от президентството няма.

Припомняме, че охраната, с която се движи съпругата на президента Десислава Радева, е била назначена по настояване на шефа на НСО Ангел Антонов. Генералът твърдял, че мерките за сигурност на първата дама трябва да бъдат засилени въпреки нейното категорично нежелание да бъде придружавана от държавни охранители. Решението за охрана е взето от специална комисия. Самата Радева коментира в социалните мрежи, че не отговаря на истината разпространяваната информация в някои медии, че тя е настоявала да има охрана. Радева казва, че е приела това, като се е съобразила "с решение, което гарантира сигурността на президента".

По закон членовете на семейството на държавния глава имат право на охрана в определени случаи. А именно "когато се констатира наличие на застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице или рискове". По правило решенията за предоставяне на охрана се взимат от специална комисия, в която участват началникът на НСО (в случая Ангел Антонов), председателят на ДАНС (Димитър Георгиев) и главният секретар на МВР (Георги Костов). Тъй като решенията на комисията са класифицирана информация и са маркирани с гриф за сигурност, те представляват държавна тайна.