Антонио Таяни: Съединението прави силата

Политика

12-01-2018, 11:42

Снимка:

eu2018bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Бях впечатлен от многото талантливи, амбициозни и ентусиазирани про-европейски настроени млади българи, които взеха думата

Съединението прави силата. Така председателят на Европейския парламент, Антонио Таяни започна речта си на официалното откриване на председателството ни на съвета на ЕС.

Публикуваме цялата му реч, качена в сайта на министерството по европредседателството ни.

Уважаеми г-н президент Радев,

Уважаеми г-н министър-председател Борисов,

Уважаема г-жо председател на Народното събрание Караянчева,

Уважаеми господа председатели Туск и Юнкер,

Уважаеми министри и комисари,

Уважаеми гости,

„Съединението прави силата”.

Националният девиз на България, избран и за мото на първото българско председателство на Съвета, обобщава в 3 прости думи нашето общо начинание за идните шест месеца: Заедно трябва да се изправим срещу предизвикателствата и да подготвим Европа за бъдещето. Заедно трябва да продължим да намираме начини да направим нашия Съюз по-добър, по-ефективен, по-демократичен и по-близък до нашите граждани, особено до младите поколения.

Трябва да се вслушваме внимателно в техните опасения и очаквания.

Преди два месеца имах привилегията да участвам, заедно с лидери на политически групи от Европейския парламент, в дискусия със студенти от Софийския университет.

Бях впечатлен от многото талантливи, амбициозни и ентусиазирани про-европейски настроени млади българи, които взеха думата. Те имат високи очаквания от Европа и разчитат на нас за конкретни отговори.

Основното им опасение беше за по-добри възможности за реализация на пазара на труда. Ако искаме да създадем работни места за тях, трябва да привлечем повече инвестиции, особено в областите на дигиталните технологии, креативните индустрии и туризма.

Приветствам намерението Ви да се съсредоточите върху насърчаването на предприемачеството в цифровите технологии и иновациите.

Българските студенти ни помолиха и да намерим решение на миграционната криза. Те са убедени, че единствено европейски решения биха могли да възпрат неуправляемите потоци от мигранти. И са съвсем прави – нека не ги разочароваме.

Всички сме съгласни относно нуждата за адаптиране на Общата европейска система за убежище към настоящите предизвикателства, но това трябва да се направи в духа на истинска европейска солидарност.

Съвместно с българското председателство, от нас се очаква да превърнем това съгласие в конкретни действия – 2018 година ще бъде от съществено значение в това отношение.

Европейският парламент е готов да укаже пълна подкрепа на председателството. Можете да разчитате на нас като на силен, отдаден и надежден партньор по време на председателството си: „Съединението прави силата“.

От името на Европейския парламент пожелавам на българското председателство и на Европа успех през идните шест месеца.