Борисов: Да ни е успешно председателството, да направим нещо и за България

Политика

12-01-2018, 11:28

Снимка:

eu2018bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още веднъж добре дошли на всички. Успешно председателство!

Публикуваме цялата реч на премиера Бойко Борисов, която той даде на старта на председателството на съвета на ЕС, публикувана в сайта на министерството по европредседателството.

Позволете ми както винаги първо да се обърна към патриарха, да помолим за неговата благословия и както е казано в книгата - без Господ нищо не можем да направим.

Уважаеми президент Радев,

Уважаеми г-н Таяни, г-жо Караянчева, Доналд, Жан-Клод,

Уважаеми комисари, депутати, посланици, Конституционен съд и всички, за да не пропусна някого.

Аз мисля, че след словото на нашия приятел Доналд Туск всяка реч или всяко изказване е неуместно. Защото самият той - аз мислех, че се шегува с мен и казва „всеки ден учех по едно изречение на български, за да мога да изкажа речта си на български“. И въобще не му повярвах, че той за няколко месеца научи от полски английски, да стане председател на Съвета, сега вече щом и български така добре говори… Но аз мисля, че ние като българи действително трябва да оценим, че председателят на Съвета е положил толкова труд, за да покаже уважението си на целите европейски институции към нашата история, към нашия народ, към всички вас, които толкова усилия са положили.

И това, че днес сме заедно - и президентът, и вицепрезидентът, и председателите на парламентарните групи. Имаме шест месеца да положим усилия не само за България, защото - да, от една страна, ние трябва да бъдем безпристрастен модератор в преговорите, но в същото време трябва да направим така, че и за всеки българин да остане усещането, че Европейският съюз прави нещо и за него.

Днес имах няколко часа разговори с големите европейски медии и няколко часа с Доналд Туск. Тревогата във въпросите, тревогата във всички, е голяма. През тези 6 месеца има много събития, които да започнат, други да се развият, трети да завършат.

Кохезионната политика – 10 милиарда евро по-малко в европейския бюджет. Изключително големи проблеми в региона. В Крим нещата не се решават. Нашите големи съседи, както президентът каза, много усилия трябва да се положат. Дори държави като Словения и Хърватия, днес медиите много питаха за конфликта там, член 7 за Полша – кога и как ще се започне, … във времето спорът между Комисията и Полша.

Западните Балкани – това, което говорихме и което действително имаме шанса да придвижим напред, надеждата на народите на Западните Балкани, земеделската политика, киберсигурността, ПЕСКО - общоевропейска отбрана. Не знам от коя страна първо да го сложа – миграционния поток и справянето с миграционната криза, която продължава да разделя и то жестоко съюза. И всичко това е в тези 6 месеца наше председателство. Трябва да се отворят много въпроси и много отговори да се дадат.

Използвам случая - и от канцлера на Австрия Себастиан Курц - днес се разбрахме така да действаме с Комисията, с Европейския съвет, с Европейския парламент, че 2018 година двете председателства на България и Австрия да вървят така, че да има максимално приемственост на темите, които започваме ние.

Спирам, защото повтарям, нека да се насладим още веднъж на тази изключителна - в моя живот такава реч като на Доналд Туск не съм слушал - не ми е било толкова приятно и по никакъв начин не искам да се отдалечаваме от нея.

Да ни е успешно председателството, да направим нещо и за България, и за Европа със скромните си възможности, които имаме.

Още веднъж добре дошли на всички. Успешно председателство!