Шефът на КОНПИ: Има схема, при която „Каолин“ е придобит почти без пари

Ни най-малко не се чувствам като бухалка, каза Пламен Георгиев

„Каолин“ е придобит почти без пари, а в хода на проверяваните 10 години установихме, че са спестявани данъци и концесионни такси. Върху Комисията не е имало натиск да извърши проверка на Иво Прокопиев.
Това каза в предаването „Тази сутрин“ Пламен Георгиев, председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).
„Ни най-малко не се чувствам като бухалка, чувствам се като човек, който си е свършил добре работата и оценка за нашата работа е решението на съда, с което бяха наложени обезпечителни мерки“, посочи той.
Георгиев уточни, че „абсолютно невярно се твърди, че Комисията налага запори, налага ги съдът“.
За коментарите, че КОНПИ прави прецедент и се връща над 17 години назад, за да разглежда сделката с приватизацията на „Каолин“, той каза: „Това е манипулация, която тече от доста време насам – Комисията всъщност не се връща назад. Преди пет години има една продажба на дружеството „Каолин“, която е за 150 милиона, на немска компания. Единственият начин да разберем дали тези пари, които са постъпили, са законни или не, междувременно г-н Прокопиев е получавал дивиденти от дейността на „Каолин“, единственият начин да разберем дали това е законно или не, е да установим законен или не е източникът на средствата. Това е смисълът и философията на гражданската конфискация“.
Проверката се прави, ако има продажба и приходи в проверявания период. Ако г-н Прокопиев нямаше приходи, не беше продал нищо, нямаше да разследваме нищо, обясни Георгиев.
На въпрос: „Казвате ли, че Иво Прокопиев е откраднал „Каолин“?“ той отговори: „Казвам, че установихме страшно много нарушения. За нас категорично има схема, при която „Каолин“ е придобит почти без пари“.
По думите му твърденията, че КОНПИ застава над съда, който вече се е произнесъл по сделката, са поредната лъжа. „Съдът изобщо не се е занимавал с приватизацията и нарушенията, извършени от държавните органи по времето на приватизацията на „Каолин“. Съдът се е занимавал с обвинението, повдигнато на г-н Прокопиев и другите лица, а именно за длъжностно престъпление. И поради това, че те не са били длъжностни лица, съдът ги е оправдал. Той изобщо не е коментирал приватизационна сделка. Това е една огромна лъжа“.
За обвинението на Прокопиев, че Георгиев изпълнява поръчка на Бойко Борисов, който му е работодател, гостът коментира: „Изрекоха се изключително много лъжи. Борисов ми е работодател дотолкова, доколкото ми разписва годишните отпуски и командировките в чужбина (…) Смятате ли, че това е начин за влияние върху един независим орган?“. Той добави, че за последно се е чул с премиера вероятно миналата година. Не е говорил с него за проверката. „Никога по никакъв повод премиерът не ми се е обаждал дори да се интересува от проверки“, декларира той.
Комисията смята минусите и плюсовете. Когато минусите са повече, търсим дали има несъответствие, дали има повече от 150 хил. необясними доходи. Тук са повече от 14 млн., каза Георгиев.
„Г-н Прокопиев говори само за тази проверка. Много важен друг факт е, че ние установихме в хода на проверяваните 10 години напълно несъответствие между добива – това, което е добивано от находищата, и това, което е отчитано. Т.е. спестявани са данъци, спестявани са концесионни такси. Т.е. отвсякъде това имущество е незаконно придобито“, каза още председателят на КОНПИ.
Според него обаче „Прокопиев е просто едно проверявано лице сред стотиците други. Ние имаме 450 иска в момента в съда и искът срещу г-н Прокопиев не е най-големият (…) Очевидно защото има медийно влияние или какво, излиза и говори глупости“.

Цялото интервю можете да видите ТУК