14 млн. лева се губели при доходите на бизнесмена Прокопиев

През 2012 г. "Каолин" бе продаден за 150 млн. лв. на германската компания за индустриални материали "Кварцверке"

14 млн. лева се губели при доходите на бизнесмена Прокопиев Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще иска запор на всички дружества на групата "Алфа Финанс", но не и на "Икономедия" - издателя на "Капитал" и "Дневник" Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще поиска запор на всички дружества от групата "Алфа финанс" - собственост на бизнесмена Иво Прокопиев. Петимата членове, които заседаваха часове при закрити врати в сряда, са открили 14 милиона 191 хиляди лева несъответствие между доходите и имуществото Пропокопиев. Официално този факт не бе потвърден от КОНПИ, но новината бе стигнала до парламента с важното уточнение, че няма да бъде запорирана фирмата "Икономедия", която е издател на "Капитал" и "Дневник". Според финансов експерт, запознат с проверките на доходите на бизнесмена Прокопиев, започнали в началото на 2017 г., абсурдно било да се очаква, че медиите ще бъдат запорирани заради бизнеса на единия от издателите. Обект на проверката е била действително сделката с "Каолин", каквото бе и предположението на издателите и редакционния мениджмънт на "Икономедия". В деня, в който КОНПИ заседава за казуса, те излязоха с обръщение, в което предупреждават, че целите на "съвместната кампания на ГЕРБ и ДПС за отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията, са няколко политически селектирани сделки, между които и "Каолин". От началото на 2017 г. Иво Прокопиев е проверяван от КОНПИ и това е стандартна процедура - когато някой е обвиняем, прокуратурата е длъжна да поиска КОНПИ да провери неговите доходи. Това става при обвинението за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН. Заедно с бизнесмена са били проверени и останалите обвиняеми - бившите министри Трайчо Трайков, Симеон Дянков и мениджърите в "Булброкърс" Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.
При проверката на сделката за ЕВН е започнала проверка на "Алфа финанс холдинг". Тази компания от своя страна е била собственик на предприятието "Каолин". Проверяващите са установили много нарушения, свързани най-вече с приватизационната процедура. Според писмото на издателите на "Капитал" и "Дневник" сделката за "Каолин" е била е "далеч назад във времето през 2000 г. , отвъд всички давностни срокове". Според писмото на издателите "най-важното е, че в периода 2001-2004 г. три последователни съдебни инстанции са постановили, че приватизацията на "Каолин" е законна и при нея няма никакви нередности". Една от задачите на КОНПИ е била да установи дали има нарушения при първоначалната приватизация на "Каолин" през 2000 г., твърдят нашите източници. Установени са били десетки нарушения. Имало е експертиза, от която ставало ясно, че има нарушения при концесията. Например се отчитал добив на материал на 4000 тона, а всъщност са 8 тона. Така са били завишени печалбите, за да може компанията да бъде продадена на изкуствено по-висока цена. Според данните оправдателната присъда на Иво Прокопиев за "Каолин" се базира на обстоятелството, че той и останалите шестима обвиняеми не са били длъжностни лица в компанията. Известно е, че изпълнителен директор на "Каолин" по онова време е братът на Прокопиев. Той е участвал в РМД-то, което е приватизирало "Каолин", без да има задължителния 2-годишен стаж, каквото е било изискването за участие в приватизиционната процедура.
През 2012 г. "Каолин" бе продаден за 150 млн. лв. на германската компания за индустриални материали "Кварцверке". В този период "Икономедиа", в която Прокопиев държи 51%, е изплатила изцяло заем към българския клон на гръцката Алфа банк, с която води юридически спорове за просрочени задължения. Това е вероятно единственият момент, в който фирмата издател на "Капитал", е била свързана по някакъв начин с проверката на КОНПИ на бизнесмена Прокопиев.
Петимата членове на КОНПИ е трябвало да установят дали тези 150 млн. лв., които е взел от продажбата на "Каолин", са реални и законни.
Източник: 24 часа