Секретар на президента обикалял болници да сваля здравния министър

Политика

06-11-2017, 09:05

Снимка:

btv/ кадър

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

Служебното правителство е атакувало ВМА по времето, когато Петров е бил директор

Стефан Янев, бивш служебен вицепремиер и министър на отбраната, а в момента секретар на президента Румен Радев, е търсил подкрепа от шефове на болници в София, за да бъде свален от поста му здравният министър Николай Петров. Това разказаха пред “24 часа” шефове на големи болници в столицата.

Един от тях сподели, че дискретно е отклонил поканата да участва в политически битки. Двама вицепремиери на служебното правителство се занимаваха със

събирането на
дискредитиращи
папки,

обяви министърката на европредседателството Лиляна Павлова преди два дни. Тя посочи като сфери на тези двама служебни вицепремиери отбраната и здравеопазването. В служебния кабинет на Огнян Герджиков вицепремиер и министър на отбраната беше Стефан Янев, а вице и министър на здравеопазването - Илко Семерджиев.

В петък Стефан Янев отказа какъвто и да било коментар по темата пред репортер на “24 часа”, дори без да изчака да му бъдат зададени въпроси.

Именно одит на управлението на ВМА, възложен от служебния вицепремиер Стефан Янев, стана повод министър Николай Петров да подаде оставка. В него е описана и обществената поръчка, която Военна болница е дала на фирма на мъжа, от когото дъщерята на ген. Петров има дете. Месеци след излизането на одита бе направено журналистическо разследване за обществената поръчка.

Ген. Петров е искал да се оттегли от поста си като директор на Военна болница заради атаките по време на служебното правителство, разказа в четвъртък пък служебният премиер Огнян Герджиков, като обясни, че Петров бил омерзен и

смятал, че му
се крои шапка

“Абсолютно невярно е това твърдение, не го разбирам. Що за клевета? Никога не съм имал такъв стил на поведение, какъвто ми приписват. Не желая да се оправдавам, който ме обвинява - да го докаже. Питайте този, който ме обвинява, да даде доказателства.” Това пък каза бившият здравен министър и вицепремиер д-р Илко Семерджиев, помолен да коментира обвиненията, че двама служебни вицепремиери са събирали дискредитиращи папки.

Новият здравен министър трябва да бъде ясен на 10 ноември и вероятно той няма да е лекар.

Новият министър трябва да вдигне стандартите за мениджмънт в управлението на държавните болници, обясни финансовият министър Владислав Горанов. Той настоя заседанията на надзорния съвет на НЗОК да бъдат излъчвани в интернет, за да се уловят отделните интереси, които се защитават там. “Не очаквайте да се фокусирам върху едно лице за източването на касата. За вас тайна ли е, че системата е неефективна, че се е разорила с огромен на брой договорни партньори на касата, има данни в службите, че през някои аптеки се извършват кражби от НЗОК?”, попита Горанов.

Източник: 24 часа