Син и дъщеря на бивш министър купиха ТЕЦ "Варна"

Общество

01-11-2017, 08:37

Снимка:

bnt/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Финансирането на сделката е от банка

Синът и дъщерята на бившия транспортен министър Данаил Папазов са купили ТЕЦ “Варна” с фирмата си “Сигда” . Съобщение за сделката се появи на сайта на ЧЕЗ-Прага.

“ЧЕЗ реши да приеме офертата на българската компания “Сигда” ООД, която бе оценена като най-добра в рамките на конкурсната процедура. Сделката ще бъде подложена на одобрение от българския орган за защита на конкуренцията”, съобщи компанията.

В Търговския регистър като собственици на “Сигда” са вписани Станислав Данаилов Папазов и Ивелина Данаилова Папазова с почти равни дялове. "Да, сделката стана днес (вторник - бел. ред.), потвърди за “24 часа” бившият министър на транспорта в кабинета “Орешарски” Данаил Папазов. Но фирмата не е моя, а на дъщеря ми и на сина ми, аз съм управител", уточни той.

Папазов поясни, че в понеделник документите от сделката ще бъдат подадени в КЗК, тъй като е нужно одобрение от антимонополния орган, за да бъде финализирана.

Папазов каза още, че са намерили финансиране на сделката от банка. Но отказа да потвърди сумата от 50 млн. евро, която се появи преди време като цена за централата в чешките медии. Заяви, че информацията е конфиденциална.

На въпрос на “24 часа” ще работи ли тецът, има ли идеи за смяна на горивната база на блок от централата, Папазов не конкретизира, но заяви, че ще развиват затворената централа. Имало добри идеи за развитие на теца, били намерени и специалисти, както и инвеститори.

Преди месец чешките медии писаха, че интересът към затворената централа е заради пристанището на ТЕЦ “Варна”. “24 часа” първи съобщи, че сделката се свързва с името на бившия транспортен министър, както и с китайци, които имали интерес към терминала на централата.

Бившият транспортен министър Папазов заяви, че ще развиват пристанището, припомни, че е специалист и ще може да е полезен в развитието на този порт. Той е и бивш шеф на пристанище Варна. Папазов отрече да има китайски интерес към сделката.

Източник: 24 часа