Първият ни дипломат посети легендарната винарска изба "Крикова"

Общество

01-11-2017, 06:51

Снимка:

Facebook

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Захариева откри консулство в град Тараклия, Молдова

Винарната има много интересна съдба по време на Втората световна война

Посетих легендарната винарска изба “Крикова” в околностите на Кишинев, която се намира в истински пещерен град – с улици под земята, дълги 120 километра, по които може да се движиш с автомобил след хиляди дъбови бъчви, цистерни и бутилки с вино от различни сортове и реколти. Улиците даже си имат имена – Каберне, Ризлинг, Совиньон. Това сподели във фейсбук профила си външният министър Екатерина Захариева.

Всъщност подземният град е бивша каменна мина, чиято експлоатация е започнала още през 15 век, а с материалите, добивани там, са строени първите домове в Кишинев.

Интересна е съдбата на винарната през Втората световна война: "Тук, в огромни бъчви, са били укривани евреи по време на нацистката окупация. А през 1957 г. избата приютява колекцията от редки вина на Херман Гьоринг, която пристига в някогашния Съветски съюз като част от репарациите след войната. По времето на СССР тук се произвеждат дори шампанизирани вина, а космонавтът Юрий Гагарин през 1966 г. успява да се изгуби в лабиринта и излиза едно денонощие по-късно", разказва още в социалната мрежа Захариева.