ДАНС рови в президентството, шефът на кабинета му уличен във връзки с Цветан Василев и Русия - bulgaria.utre.bg

ДАНС рови в президентството, шефът на кабинета му уличен във връзки с Цветан Василев и Русия

От блогa на
Bulgariautre.bg
Bulgariautre.bg
Всичко от автора
05 октомври 2017, 20:15 | Мила Иванова
  • Снимка:
    pik.bg

ДАНС за пръв път от съществуването на президентството рови институцията на държавния глава заради шефа на кабинета му

Нечуван скандал се вихри в държавата. ДАНС за пръв път от съществуването на президентството рови институцията на държавния глава заради шефа на кабинета му Иво Христов. Отказващият близо година да поиска достъп до класифицирана информация държавен чиновник е уличен във връзки с Русия и банкера-беглец Цветан Василев.

Това съобщиха отлично информирани източници пред ПИК с уговорката, че информацията засега е неофициална и класифицирана.

Пряката връзка на Иво Христов с руските интереси идва още от времето, когато той се води журналист в БНТ, а неговата съпруга Галя Горанова напуска в. "Сега" преди 2 години и доскоро се водеше като част от екипа на медията "Руски ведомости", която е проект на пряко свързания с Русия и шеф на една от организациите на русофилите у нас Николай Малинов и неговата жена Даниела Малинова.


На свой ред Малинов е в тесни отношения с нашумелия у нас ген. Леонид Решетников, по онова време шеф на Института за стратегически изследвания към администрацията на руския плезидент. За Решетников се разчу покрай срещата му с лидера на БСП Корнелия Нинова, която трябваше да обяснява дали е избрала кандидатурата на Румен Радев за президент след разговор с руския генерал.

За възловата роля на този институт в полза на руските интереси говори и фактът, че след пенсионирането на Решетников на този пост застана бившият премиер на Русия и шеф на външното ѝ разузнаване Михаил Фрадков. Покрай скандалите Малинов с гордост обяви, че е приятел с Решетников от 20 години.

Малинов е и човекът, който свърза руския олигарх Константин Малофеев, който е в челото на забранителните списъци на ЕС и САЩ, с банкера-беглец Цветан Василев. Русофилът известно време бе шеф на вече фалиралата ТВ7 по избор на банкера, след като той се укри в Сърбия.

Именно тези преки контакти на Иво Христов с Малинов и русофилските кръгове у нас са причината той месеци наред да не подаде документи за достъп до класифицирана информация. Не на последно място към това се прибавя и биографията му, както и произходът му. Той е роден в Истанбул и е син на кадрови офицер от военното разузнаване на комуниистическите служби. Самият той е работил във "Франс ентернасионал" и едва ли е убегнал от вниманието на заинтересованите.

Проблемът с проверката на ексжурналиста и днешен шеф на кабинет на президента идва от това, че тя трае между 1 и 3 месеца, през които се проверяват не само личните му контакти, банкови сметки, кредити, принадлежности и имоти, но и тези на съпругата му, на родителите му, на близките му приятели и така до девето коляно. При тези прецизни проверки, наложителни заради партньорските ни отношения с НАТО, излизат всички възможни връзки и контакти в миналото.

Унищожаваните документи в президентството заради проверката на ДАНС, за които днес съобщи от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров, всъщност удостоверяват, че нямащият достъп до класифицирана информация Иво Христов ги е чел. Това кара проверяващите да разсъждават върху извода дали съдържанието на натовските документи, до които той има достъп, не изтича към службите на Русия.

За такъв скандал се разчу преди дни, а впоследдствие стана ясно, че става дума за грама от българското посолство в САЩ, която е била изпратена във нашето външно министерство, а то на свой ред я изпраща в президентството. Според източници на ПИК в тази грама се съобщава, че американската страна е готова да предложи разсрочено плащане на изстребителите. Причината те да отпаднат от конкурса за закупуването им от САЩ е, че заради променени условия именно Радев, като шеф на ВВС, избира да бъдат закупени бойните самолети "Грипен".

Независимо дали Иво Христов ще подаде документи за достъп до класифицирана информация, както обеща президентът Радев, или не, проверката на ДАНС ще прикючи и цялата истина за тази странна птица в президентството ще излезе наяве.

Източник: ПИК

МултимедияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета