Васил Иванов в остър сблъсък с колеги във Фейсбук

Той обвини Дарина Сарелска, директор новини и актуални предавания в Нова телевизия, в "Поредните нагли лъжи"

Напусналият Нова телевизия разследващ репортер остро нападна и други колеги, които го критикуваха за поведението му на пресконференция вчера

След като шефката на новините в Нова телевизия обясни във Фейсбук позицията си по избухналия скандал за цензуриране и обвиненията на Васил Иванов на пресконференция, снощи разследващият журналист пусна в социалната мрежа опровергаваща позиция.

„Поредните НАГЛИ ЛЪЖИ на Къртицата Дарина Сарелска! Вижте заглавието, когато отворите статията : „Дарина Сарелска: „Аз репортажи за девера си не съм правила, Васил за кума си – да! „Моя кум се казва Станислав Богоев. Работи като мияч на автомивка в кв. Борово. Не виждам какви репортажи мога да правя за него. Има ме с него на профила ми във фб на мач на Левски. НЕ МОГА ДА ПОВРВАМ, ЧЕ ТАЗИ ЖЕНА МОЖЕ ДА РЪСИ НЕПРОВЕРЕНИ ФАКТИ ПО МОЙ АДРЕС.! Всъщност може – тя така работи като директор на „Новини и актуални предавания“, пише Васил Иванов.

Той отрича да е носил „папки с готови данни и готови срс-та, записи, изнесени явно по незаконен начин и предоставени в съответната папка“.

„За коя папка и материал става въпрос. НЯМА ТАКАВА ПАПКА. Ако Къртицата Сарелска не посочи – ще я подведа под съдебна отговорност. Настоявам аз и тя да се подложим на полигравско изследване! Аз всички документи, които събирам по дадени случаи ги съхранявам и нося за да ги покажа на оперативка – какво съм събрал и какво имам за някой престъпник или управник. Разследващите журналисти имат различни начини да се сдобиват с документи. Аз това правя от 15 години. Събирам документи за престъпници“.

Той отрича и да е правил материал за общински злоупотреби в община Девня, което е отново неистина.

„В община Девня правих материал за председател на общинския съвет, който преди да стане такъв е дължал данъци и наеми като бизнесмен и е прехвърлил фирмата си на клошар. Къде тук е „общинската злоупотреба“ !?“, пита напусналият Нова телевизия Васил Иванов и отново повтори обвиненията си, че е поддържала връзка с кмета на Неделино.

Той обясни и как работят по принцип разследващите  журналисти и полицията в цял свят – примерно при задържане на наркогрупа в 99 процента от случаите сигнала е от конкурентната група. После обратното и така си задържат наркогрупите.

„АЗ ИМАМ ЕМБЛЕМАТИЧНИ ПРИМЕРИ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ В КАРИЕРАТА СИ. Последния е когато хванах в издънка и снимах кмета на община Никола Козлево, по сигнал на конкурентна партия. Година по-късно снимах новия кмет(който беше подал сигнала за предишния) и също разкрих безобразията му. Сигналът за новия кмет съответно дойде от стария кмет. Така се работи. Няма Бог Тангра да ти казва къде, какво и кой кмет или управник върши из страната“.

Поредните НАГЛИ ЛЪЖИ на Къртицата Дарина Сарелска! Вижте заглавието, когато отворите статията : "Дарина Сарелска: "Аз р...

Публикувахте от Vasil Ivanov в 19 април 2017 г.

Тази сутрин в „Здравей България“ по Нова телевизия Сарелска отново потвърди позициите си, изразени публично вчера.

„Не съм спирала нито едно разследване на Васил Иванов. Опитвала съм се да го накарам да работи по правилата. В този си опит сме спазвали правилата, които са общи за целия отдел. Правила на прозрачно и ясно взимане на решения на планьорка, в която участва целият екип на „Разследване”. На нея се дават професионални аргументи и се обсъждат начините на събиране на информация“, заяви тя и уточни, че на Васил Иванов са му отказвани теми за репортажи, защото е имало различни критерии за това откъде идват темите.

„Според мен те трябва да идват от журналиста. Случвало се е при Васил да идват от други източници. Има едно такова отказано разследване с една готова папка със СРС-та. Нещо, което идва готово отвън. Такива папки съм връщала, защото смятам наличието им за порок в българската журналистика”, заяви още директорът на Новините на Нова телевизия Дарина Сарелска.

„Категорично разследвания на Васил не са спирани под външно влияние и е добре да не се злоупотребява със сериозни понятия като цензура. Цензура е, когато някой от позицията на властта поиска от ръководен кадър на медия да бъде спряна информация. По отношение на Васил Иванов никога не съм имала обаждания, касаещи негови разследвания”, каза още тя.

„Няма случай, в който да има инструкции, които да забраняват теми, хора, проблеми, които да се представят в предаването „Разследване”. Има конкретни отказвани истории с аргументи – много често тяхната обществена значимост, актуалността им, наличието на достатъчно годни факти, които да подкрепят едно или друго твърдение. Това са аргументи, които във всеки един конкретен случай Васил е чувал. С него сме работили в една нормална професионална среда, в която сме водили всякакви дискусии, но той не е цензуриран”, категорична бе Дарина Сарелска.

„Другата същностна разлика е в методите ни. Методът, в който записваш без знанието им твоите колеги в продължение на месеци. Смяташ това за съвсем естествено, за да го обявиш на пресконференция. Ето това е разделителна линия, която ние с Васил винаги сме имали. Колегата Марин Николов е един изключителен професионалист и изключително честен човек. В един момент става самоизяждане отвътре, в цялото това омаскаряване влизат хора с чисти имена и съвести. Това не е добре за нашата професия и смятам, че всички сме в дълг към това да говорим високо и да казваме истината”, на мнение е директорът на Новините на Нова телевизия.

По-рано тази сутрин Васил Иванов направи прогноза в профила си във Фейсбук, която не излезе съвсем вярна: „Тази сутрин в Здравей България ще ме плюят две от тези неразделни приятелки, дошли от БТВ в Нова телевизия за да „наложат истинския журналистически стандарт“. Доведе ги Дарина Сарелска (долу вляво). Аз естествено не съм поканен. Тези неразделни приятелки не спряха да ме плюят и обиждат от деня, в който реших да кажа и покажа истината за Сарелска и налаганата от нея цензура към мен. Нарекоха ме „кал“,“дъно“ и какво ли още не. И ме обвиниха, че съм записвал „колеги“. Ами аз ако не бях записвал, сега щяха да ме наричат открито „лъжец“. Понеже познавам манталитета на „колегите“ се застраховах“.

Така Васил Иванов обяснява постъпката си със записване на разговори с колеги без тяхно знание, които вчера излъчи в ефир и предизвика остра негативна обществена реакция. И допълва още:

„Обидите на тези неразделни „гуру“ в журналистиката не ме засягат – точно от тях не. Засягам се от хора, които уважавам. А тези тук – едната Къртица от Златоград, другата – известна на хората в Катуница, изградила кариера на криминален репортер и репутация на научаваща първа криминалните новини в един период, в който сутрин с черен джип пред БТВ я оставяше един емблематичен главен секретар на МВР. Понастоящем чрез огромен бюджет, отделен за нея от шефката Сарелска, тя основно пътува по света за да прави истинска журналистика – да види как някой българин в Маями или Лос Анджелис си прекарва деня.Все по такива приятни места. От време на време се разхожда за вклчвания на живо от европейски столици – за да съобщи на живо новини…които й диктуват в слушалката от международния отдел на Нова в София“, пише Васил Иванов.

Тази сутрин в Здравей България ще ме плюят две от тези неразделни приятелки, дошли от БТВ в Нова телевизия за да "наложа...

Публикувахте от Vasil Ivanov в 19 април 2017 г.