Фондация “Веселин Топалов”, шахмат и... ЦСКА?! Тази атака мирише

Точно представител на най-скандалната федерация ли реши да търси отговорност

Честно, не подозирах, че съществува фондация “Веселин Топалов”. За тази на Димитър Бербатов или на Енчо Керязов всички знаят. Те са публични и правят нещо. Помагат на децата, помагат на успелите и талантливите. Написах ключовите думи “фондация” и “Веселин Топалов” в “Гугъл”. Излязоха ми “новини” от днес. По-стари... няма. Има две от местни  габровски и севлиевски медии. После попаднах на сайт на фондацията, в който пише, че е създадена през 2016 година от гросмайстор Веселин Топалов с основни цели:

Популяризиране на шахмата сред децата:

шах в училище

шах в образованието

Подпомагане на развитието на млади таланти в областта на шахмата и други спортове.

В раздел “Проекти” на сайта на фондацията се мъдри едно... Очаквайте скоро.

По същество с няколко думи, защото повече са излишни. Днешната атака на Веселин Топалов, скрит зад името на фондацията, мирише. Като вонята, която се носи от федерацията по шахмат. Министър Кралев бил ощетил държавата с милиони заради казуса с базите на... футболния ЦСКА. И защо точно днес и сега Топалов атакува с пешката? Вероятно е подтикнат от някого, или не – това самият той трябва да отговори. И в ролята си на какъв търси отговорност за делата на бившия министър Красен Кралев? Провокация ли е това в часовете преди да бъде съставен нов кабинет? Това опит за атака Красен Кралев да бъде върнат начело на министерството на спорта ли е?

И още въпроси, които нямат нужда от отговори. Всъщност, някои забележки. Федерацията по шахмат е една от малкото, а вероятно и единствената, която е със замразено финансиране заради огромни проблеми. Това наложи Антоанета Стефанова да се състезава под флага на... европейския шахматен съюз заради замразеното членство на Българската федерация. В случая Веселин Топалов не се изказва от името на федерацията, но нали не се съмнявате, че именно той дърпа конците заедно със свои приближени.

Именно това намеква и Красен Кралев в отговора си на публикувания по-рано пасквил. Българската федерация по шахмат дължи на министерството на спорта 381 386 лева, лихва до момента - 94 718 лева, което прави общо 476 105 лева, от които просрочени 79 352 лева. До момента не са платили нито лев. Предстои отнемане на лиценза им.

Във федерацията по шахмат знаят, че няма замитане на нарушенията и затова целят... Ясно е какво целят. Кралев да не бъде министър, за да дойде друг, при който може да минат номерата им. Просто няма да стане.

Красен наистина започна да работи през първия си мандат. Показа го и го доказа с отношението си към всички спортове. Без изключение. Толкова деен министър на спорта отдавна не сме имали. Точно такива обаче пречат на онези с кирливите ризи. Защото той ги вади и хвърля на боклука...

 

Източник: blitz.bg