Красен Кралев пред БНТ: Сезонът на доносите започна

Бившият спортен министър Красен Кралев даде ексклузивно интервю за БНТ, в което отговори на обвиненията на Фондация "Веселин Топалов". Кралев не е изненадан от внесения сингал в Прокуратурата във връзка с базите на ЦСКА, като според него той е атакуван заради нежеланието на Федерацията по шахмат да бъде избран отново за министър. Красен Кралев обяви, че шахматната федерация дължи близо 470 хиляди лева на държавата и те в никакъв случай няма да бъдат опростени независимо дали той ще е министър на младежта и спорта, или не. Той бе категоричен, че 13-те милиона, цитирани в обвинението на Топалов, са обезпечени и държавата не е ощетена. Кралев запита защо шахматът се занимава с базите на ЦСКА и може ли самият Веселин Топалов да каже нещо по темата. 

Изненадан ли сте от това, което излезе днес, този сигнал, който бе внесен в Прокуратурата?
- Не, не съм изненадан. Това не е сигнал, това е един пасквил. Сезонът на доносите започна. Знаете, че съвсем скоро предстои да бъде избран съставът на Министерския съвет. Така че това не ме изненадва. Българската федерация по шах има доста сериозни проблеми, доста финансови нарушения, които моят екип успя да разкрие през първия мандат. Разбира се, те правят всичко възможно да предотвратят евентуалното ми избиране за втори мандат. Не съм изненадан. Въпросът е, че се повдига една тема, която много дълго беше под прожекторите на публичното внимание. Приключена е, дискутирана е. Доста несъответствия и манипулации има в тяхното твърдение. Вижте, когато взимахме решения за прекратяване на договора, беше много трудно, имаше много дебати. Всички решения са взимани от гледна точка на държавния интерес. Изрично е казано в чл. 74, алинея 4, точка Първа от Правилника за прилагане Закона на физическото възпитание на спорта, че юридическо лице, срещу което има образувана процедура по обявяване в несъстоятелност, не може да бъде наемател на имот публична държавна собственост. Това е категорично. Отделно, знаете, че Министерството беше кредитор със сума от 926 хиляди лева, която се дължи за такса смет и данък сгради. Бяхме извадени от списъка на кредиторите с решение на СГС, за да можем да обявим претенциите си за тази сума към дружеството. Договорът трябва да е прекратен, в противен случай нямаше как да защитим държавния интерес. Отделно, тези 13 милиона, които са цитирани, са обезпечени. Това са взимания на НАП от ЦСКА. За да получи лиценз дружеството, знаете, че трябва да има чиста бележка от НАП, че не дължи данъци. Тя се взима само срещу обезпечения. Така че НАП не е ощетен, държавата не е ощетена. Тези пари си имат обезпечения. Всяка едно от точките, с които шахматистът Топалов тръгва да манипулира общественото мнение, са несъстоятелни.

Казахте, че сезонът на доносите започна. Приемате ли този сигнал като опит за дискредитиране, защото идва буквално часове преди съставянето на новия кабитет?
- Разбира се. Какво друго може да бъде? Федерацията по шах има много нарушения, разследва се нейният президент от различни международни институции. Имат голяма сума, която дължат към ММС. С лихвите тя е близо 470 хиляди лева. Не са платили нито един лев към държавата и сами се сещате, че след това предстои отнемане на лиценза. И тъй като при мен толерантността към подобни смучещи от държавния интерес федерации е нулева, очевидно търсят някой по-лесен вариант. Смятат, че като предотвратят евентуалното ми избиране за министър, ще намерят някой по-сговорчив човек, който да им опрости тези задължения. Което, разбира се, е абсурдно. Който и да бъде, искам да ги уверя, че няма да допусна тези задължения да бъдат опростени. Защото те са в резултат на едно тежко грешащо управление.

Тоест Вие приемате, че тази атака е директно от Веселин Топалов, а не от хора, които стоят зад удобната маска на Фондацията?
- Той се е подписал. Той две изречения не може да обели по темата. Две изречения по този доклад, който са му дали да подпише, не може да каже. Заложил си е авторитетът такъв, какъвто му е останал, за да направи този пасквил. Пак казвам, че който и да заеме мястото ми, никога няма да допусна тези злоупотреби да бъдат продължени. Тези пари няма да им бъдат опростени.

Според твърденията в техния сигнал Вие сте взели решението за базите на ЦСКА преди да фалира дружеството. Смятате ли, че с тези Ваши действия сте предопределили неговата съдба?
- Няма нищо общо между погасителния план и решението за прекратяване на договора. Имахме среща със синдика тогава и им казах: "Ако искате договорът да не бъде прекратен, трябва да ни впишете в списъка на кредиторите или по някакъв начин да направим споразумение, че тази сума е дължима." Ние спазваме разпоредбите на СГС, които казват, че за да предявим претенции към сумата, договорът трябва да бъде разтрогнат. Спазваме разпоредбите на Закона за физическото възпитание на спорта. Взимаме съответните мерки, за да защитим нашия интерес. 1 милион се дължат на Столична община. Останалите дължими суми към НАП са обезпечени. Има достатъчно компетентни органи и служители, които са преценили, че тези обезпечения съответстват на тези 13 милиона. Така че държавата с нищо не е ощетена. Многократно сме разглеждали казуса преди да бъде решен. Много адвокати са се занимавали. Ако имаше и най-малко съмнение в нашата обективност, в рамките на една година и синдикът щеше да възрази, и останалите засегнати лица. Къде шахматът тръгва да се занимава с базите на ЦСКА? Не мисля, че някой може да ги вземе на сериозно.

Пак казахте "шахмата" - не прозира ли нечий друг почерк?
- Топалов се е разписал. Аз Ви казах какви са мотивите. Мотивите им са сериозни. Имат да дават на държавата близо 470 хиляди лева. Те няма откъде да ги вземат. Искаха бюджетът им да бъде направен в рамките на тази сума, за да могат да върнат парите. Но те с пари, дадени от държавата, не могат да възстановят суми, които дължат на държавата. Други по-пикантни неща не мога да коментирам. Човекът си е сложил името, подписал се е, не се крие. Попитайте го кой стои зад него и дали въобще разбира нещо от това, което е написал.

 
Цялото видео можете да видите на сайта на БНТ