7 интepecни мepĸи в пpoгpaмaтa нa ГEPБ и Πaтpиoтитe бeз peзĸи зaвoи

Общество

14-04-2017, 08:35

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Георги Харизанов, Институт за дясна политика

Всичко от Автора

Още по Темата:

Честито, г-жо Елена Йончева. Може ли няколко въпроса?

Компромисът за пенсиите е решен с минимална доза популизъм, а разговорът за доходите е важен

Вдигането на качеството на предизборната кампания и послания, отчетено общо взето единодушно в периода преди последните парламентарни избори, се пренася и върху програмния документ на бъдещото управление.

Липсата на

изненади е

приятна

изненада,

доколкото се запазват приоритетите от предизборните платформи на партиите - нещо, дължимо на техните избиратели. Бих отличил няколко основни акцента:

- разширеният разговор за съдебната реформа,

- извеждането като приоритет на политиката по доходите и

- ясните външнополитически послания по отношение на членството и продължаващата интеграция на България в ЕС и НАТО.

Колкото до пенсиите, превърнали се в основно разминаване и базов казус по време на преговорите, не мога да не отчета принципната позиция на ГЕРБ, съответстваща и на дясната политическа ориентация, и на консервативната фискална политика, водена от Владислав Горанов в последните години. Скептичен съм по отношение на смисъла и ефекта от раздуването на социалните плащания, когато те не са осигурени по естествен път от работещата икономика и вноските на осигуряващите се.

Постигнатият компромис е по-скоро

в долната част

на възможния

популизъм, което

е добра новина

Разговорът за доходите обаче остава и трябва да бъде базов за следващите години - смисълът от този разговор и натискът върху политическата класа е чрез конкретни действия да бъдат сведени успехите на макроикономическо ниво до джоба на всеки един българин и да бъде осигурен достоен живот на нашите майки и бащи.

Силно се надявам намеренията за преразглеждане на социалните плащания и за категорично "откачане" от социалната система на всички здрави и работоспособни български граждани да бъде спазено с цялата възможна сила на закона.

Все още липсва яснота по приоритетите на българското председателство догодина, но допускам, че причината е в липсата на структуриран външнополитечески екип на бъдещото правителство, който да определи и защитава тези приоритети в следващите месеци. Прави впечатление че разговорът за бежанската криза се изнася като казус, който трябва да бъде решен преди външните граници на Турция - политика, кореспондираща със скептичната позиция и на ГЕРБ, и на ОП по отношение на "износа на демокрация" и намесата на глобалните лидери в локални конфликти.

Запазването на валутния борд и отсъствието на трескаво желание за присъединяването към механизма ERM-II също е категорично добра новина и политика, която трябва да бъде съхранена на всяка цена в следващите години. Атаките към борда са съшити с бели конци и основните им автори са хора с, меко казано,

компрометирани

бизнес начинания

и кредитна история.

По отношение на околната среда и туризма силно се надявам от гледна точка на дясната политика да бъдат изведени като приоритет ограмотяването на хората по отношение на възможностите пред минната и добивната индустрия и по отношение на изграждането на туристическа инфраструктура в общините, граничещи с природни и национални паркове. Ситуацията, в която хора от община със среден месечен доход от 280 лева на глава от населението протестират срещу многомилионна инвестиция от доказано коректна мултинационална компания е абсурдна. Също толкова абсурдно е България

да продължава

да игнорира

зимния си

туризъм

под диктовката и рекета на финансирани от чужди фондации (регистрирани в държави със силно развит такъв) псевдозелени организации, които освен това бяха развенчани като лидери на общественото мнение и като представители на гражданското общество на последните избори.

Като цяло бих окачествил програмата като умерена и консервативна, без заявки за резки реформи и завои, и излъчваща спокойствие и предвидимост. А от гледна точка на бизнеса и на икономиката, които всъщност плащат цялата сметка за съществуването на държавата ни, смятам, че точно това е, от което всички ние имаме нужда в следващите години. Предвидима икономическа среда и работещ бизнес.

 

Източник: 24 часа