Жозеф Дол коментира отмяната на Наредбата за интеграция на чужденци

Политика

31-03-2017, 21:26

Снимка:

twitter.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Много лоша новина срещу практиката на Европейския съюз. Очаквам незабавна реакция от президента на Република България, пише Дол

Лидерът на ЕНП Жозеф Дол коментира преди минути в профила си в социалната мрежа Twitter, отмяната на Постановление 208/2016г.

 

 

"Българското правителство отмени Наредбата за интеграция на чужденци. Много лоша новина срещу практиката на Европейския съюз. Очаквам незабавна реакция от президента на Република България", пише Дол.

Реакцията на лидера на ЕНП е повод днешното решение на служебния кабинет за отмяна на Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета с ПМС 208/2016. На извънредно заседание на кабинета, проведено днес, беше отменено и Решение №173/2017 за одобряване на изменената рамка на Национален механизъм за изпълнение на ангажиментите на Република България по презаселване, одобрена с РМС 263/2016 г., съобщиха от пресцентъра на МС по-рано днес.

В сегашния си вид Наредбата на практика не функционира, беше посочено на заседанието. Тя не съдържа ясни критерии и изисквания за социалната и културната интеграция на мигрантите. Освен това, създава редица проблеми и генерира напрежение в населените места, особено за кметовете, които следва да изпълняват изискванията на нормативната уредба и, едновременно, да се съобразят с възникващите обществени нагласи, са основните мотиви за решението.

Правителството възложи на министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика в най-кратък срок – до 7 април, да подготвят нова наредба, която да отчете международните правни норми, да въведе ясни критерии за интеграция и да гарантира спокойствие и сигурност в страната.

Действията на правителството са съгласувани с държавния глава.