Борисов: Конфронтацията не носи нищо положително в дългосрочен аспект

Политика

21-03-2017, 10:28

Снимка:

boykoborissov.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: Управлението се дава от хората

Във времето, през което съм бил премиер съм се старал и ЕС и с Турция да поддържаме балансирани отношения във взаимно изгоден интерес за всички

Ескалацията между ЕС и Турция ще продължава, но всички страни само губят от това. Това каза лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за Агенция „Франс прес“, цитирани от Informo, по повод ескалацията на напрежението между ЕС и Турция и българската политика в тази ситуация. „Има съвпадение, което допълнително напряга ситуацията – референдум в Турция и избори в ключови държави в ЕС като Холандия, Франция, Германия и България, която е на границата“, коментира Борисов и допълни, че в подобна ситуация винаги се изговарят неща, които след това дълги години не могат да отшумят.

„Ескалацията ще продължава. Всички страни само губят от нея. Могат да имат краткосрочен успех за изборите, но в дългосрочен план за губещите. Защо? От една страна споразумението с Турция работи добре с ЕС, помните какво чудо беше преди година и половина – две, балканският път, какво се случваше по границите на Македония, Сърбия, Хърватия, Унгария, Австрия, Германия, на Ламанша какво беше“, припомни лидерът на ГЕРБ. Борисов уточни, че по официална статистика споразумението с Турция е намалило с 80% натиска на границата с България. „България се справи добре. Тези проблеми във времето бяха решени. В същото време Турция без ЕС каква търговия ще прави? С една дума конфронтацията не носи нищо положително в дългосрочен аспект. Носи само наслагване на тежки обиди в дипломатическите отношения, които след това трябва да бъдат преодолявани по някакъв начин“, добави още той.

„Във времето, през което съм бил премиер съм се старал и ЕС и с Турция да поддържаме балансирани отношения във взаимно изгоден интерес за всички. Затова в началото, когато предлагах бежанците да се държат в близост до точките на конфликт, да се изтеглят бежанските лагери в трети страни, извън ЕС, а ние да ги подпомагаме финансово, докато военните конфликти приключат сега стана принцип в ЕС, но се загубиха доста години“, посочи Борисов. „Огромният наплив на мигранти, който дойде в Европа разклати много управления и имиджа на много от водещите политици. Ние през това време тихо направихме преградни съоръжения, подсилихме границата, поддържахме с турското правителство такива взаимоотношения, че и те да имат полза да охраняват границата. Натискът върху българската граница в момента е почти нула“, коментира още той.