Филип Цанов: Радев легитимира зелената мафия (видео)

Разтърсващи разкрития за далаверите на екомафията, главатаря на Зеления октопод Тома Белев и натиска за парк "Пирин"

Председателят на екоорганизацията "Природа за хората и регионите" Филип Цанов с разтърсващи разкрития на пишман еколога Тома Белев, след като съдът го отстрани от шефския пост в Асоциацията на парковете в България. И след като президентът Румен Радев спря одобрението на новия план за развитието на парка "Пирин", под поредния медиен натиск на екорекетьорите и зелената мафия!

 „Още през 2012 г. винаги, когато има такива ситуации става дума за пари, особено когато става дума за екология. Още тогава пускат поръчка за консултант, който да помага за поръчка на парка, за 1,7 млн. лв, явява се само една фирма. Този консорциум го печелят срещу 1,6 млн. лв., печели го Людмила Димитрова. Именно тя е разработвала стария план за „Пирин” заедно с Тома Белев, който е участвал като физическо лице”, заяви в студиото на ПИК TV Цанов.

Този план не е подлаган на екологична оценка, защото няма нужда. Единственият, който е подлаган на такава оценка е за „Странджа”, който също още не е готов, каза още той.

"Същият този консорциум обявява поръчка за нов план за „Пирин”. Събира се комисия, но още на етап на отваряне на документите, всички фирми са отстранени, а поръчката е дадена на "Обединение Пирин" с инженер Тома Белев. Сред поредица от обжалвания на другите фирми, съдът отхвърля решението на комисията и определят за победител фирмата „Про Лес инжинеринг”, които наемат експерти, които всички са професори и доценти", допълва още Цанов. Той подчертава, че всички от участниците в новия план са уважавани и компетентни хора.

В частта на стария план направен от Тома Белев е забранено изграждането на ски писти и лифтове. Никога не е имало предложение за изграждане на втората кабина, защото е забранено. За това се е стигнало до това планът да бъде актуализиран. "Това ще даде възможност за развитие на целия регион. Това е един Сталин град за "Зелените", защото ако се започне, от там ще тръгне и по другите места", допълни Цанов.

2013 година се събират няколко парка, в България има 11 природни и 3 национални, на всички от тях има директори. Тома Белев е директор на парк "Витоша", на него му се струва малко това. За това прави НПО, в което влизат като юридически лица директорите на 5 парка, които дублират дейността на парковете. Към днешна дата асоциацията на Тома Белев има 21 страница в агенцията по вписванията, документи за закупени имоти в различни точки на страната. Те са най-големият жалбоподател на Държавна агенция за водите", допълва още Цанов, като подчертава, че всичко е свързано с пари от дарения. Даренията идвали от Холандия, Швейцария и т.н.  

Цанов показа доклад на бившия френски шеф на икономиката, в който се казва следното: "Много е опасно развитите на зимния бизнес в България. Голяма част от английските туристи избират България. За радост в България има неправителствени организации, които се противопоставят на това".

Цанов коментира и решението на президента Румен Радев, което за пореден път вкара планът „Пирин” в спирала от забавяне и реално легитимира екологичната мафия.

„Не знам дали някой оказва натиск на Радев, но той е бил в различна сфера. Когато различни „зелени” хора са изкарвали милиони от това, той си е летял. Аз тук виня неговите съветници, които се очаква да му кажат, че няма никакво избързване с тези планове, които даже са забавени с години”, допълни председателят на екоорганизацията "Природа за хората и регионите".

Той допълни, че това, което се прави в момента е да се продължават процедурите и да се забави проектът с години. В най-добрия случай всичко може да тръгне през 2021 година, а реално срокът изтича през 2023 година.

Цанов алармира, че след като вчера проектът беше спрян, от Брюксел ни очакват наказателни лихви на стойност 50 хиляди евро на ден.

„Този цирк се гледа много години, излизат едни зелени активсти да протестират, а вчера дори и кандидати за парламента”, допълва Цанов. Той разкри и една от последните далавери на „Зеления октопод”.

„От Швейцария прибраха 9 млн. лв. за развитие на селските райони. Направили са 10-15 обсъждания с екстерти от министерствата, от агенции канят разни хора, лектори от съюза на съдиите, от съюза на прокурорите, журналисти като Иван Бедров, Дора Велкова и други лица от „Капитал”. До колкото съм запознат те са платени и именно тези хора отчетоха програмата като много успешна. Дадоха 15 хиляди лв. на врачанско семейство за цех за сладко и още 10 хиляди на друго семейство, а останалото са отчели за срещи и пътувания", заяви екологът.

Цанов разкритикува президента Радев, че се е усъмнил в юрист като премиерът Герджиков, който застава с името си, прегледал е документите и съобщава, че има външен натиск за спиране на проекта.

„На мен ми прави впечатление, че политически сили, ГЕРБ, Обединени патриоти и друг, подкрепят изцяло развитието на планинския туризъм”, заяви още Цанов.

Източник: ПИК