Детето чудо счупи 12 рекорда в бягането

С два номера по-малки чужди шпайкове Лиляна Георгиева печели титла на 3000 м

Само за 3 г. Лиляна Георгиева, наричана от специалистите детето чудо, събаря 12 национални рекорда в бягането на 800, 1500, 3000 и 5000 метра.

Цели пет от тях подобрява в Добрич на 4 февруари т.г. в зала. Седмица по-късно на балканския шампионат в Истанбул поставя нов връх във възрастовите групи до 18 и 23 г. и грабва злато на 1500 м. По-малко от час след като печели титлата, 16-годишната състезателка на спортен клуб "Тракия" (Пловдив) влиза в щафетата 4 по 400 м и заедно със съотборничките се изкачва на най-високата стълбичка.

Родена е, за да тича, казва за нея треньорката ѝ Радмила Станкович. Съдбата ги среща през 2010 г. на крос на 800 метра в Пловдив, където участва и Лили. Тогава е само на 9 г. и живее в първомайското село Градина заедно с родителите си. Възпитателят от дом "Мария-Луиза" Атанас Барев, който води деца оттам на спортната проява, забелязва момичето. До последните няколко метра Лили води, но тъй като е първото ѝ бягане и няма подготовка, финишира четвърта. Барев обаче вижда даденостите ѝ на бегачка и я запознава с Радмила. Двете веднага усещат връзката помежду си.

"Вместо "добър ден" имаше целувка. Беше мъничка, стигаше ми до кръста. Прегърна ме с едни такива мършави ръце. Усмивката грееше на лицето ѝ. Такава си остана и досега", разказва Станкович.

Лили също помни всяка подробност от тази първа среща, преобърнала живота й. Година по-късно тя е вече в дом "Мария-Луиза". По думите ѝ там се чувства по-добре, отколкото вкъщи.

В Градина е живяла при тежки материални условия. Родителите ѝ не били в състояние да се грижат за нея. Когато е в 5-и клас, Лили започва да тренира при Радмила, която има своя стратегия за изграждане на шампиони.

"Първите 2 г. наблягахме на физическата подготовка, тренировките бяха под формата на игри. Колегите ми се чудеха защо не я пускам на големи състезания, аз им отговарях, че ѝ е още рано", обяснява Станкович.

Звездата на Лили изгрява още с първата ѝ поява на пистата през 2014-а, когато става републикански шампион на 1500 м. Истинският ѝ сериозен успех е през пролетта на същата година, когато влиза в националния отбор и на балкански шампионат до 18 г. в Сливен взема бронзов медал на 3000 м. Тогава всички експерти забелязват детето от пловдивския дом "Мария-Луиза". 

Бившият министър на спорта Красен Кралев е удивен, като я вижда на състезание във Варна. Самият той е бил бегач на дълги разстояния и от 30 г. държи националния рекорд на полумаратона за юноши.

"Красен Кралев веднага оцени таланта на Лили и до ден днешен продължава да ѝ помага. Мощна подкрепа тя получава и от двамата големи бивши атлети Атанас Търев и Лиляна Томова, които са съпредседатели на клуб "Тракия" (Пловдив), казва Радмила. Треньорката е категорична, че състезателката ѝ тепърва ще покорява най-високите върхове по световните лекоатлетически писти. По думите ѝ тя притежава изключително широк диапазон и бяга еднакво добре в дисциплини от 400 до 5000 м.

"Любимата ми е 800 м, но и на 5000 не е тежко, ако си се готвил упорито", твърди Лили. За нея не е проблем да побеждава дори с два номера по-малки шпайкове. С такива бяга, когато прави първия си републикански рекорд на 3000 м през 2015 г. Тогава няма шпайкове и дете от групата на Радмила й дава своите.

"Вярно е, че ми стискаха, но успях да победя", смее се Лили.

Мечтата ѝ е да бяга като етиопските атлетки

Според Радмила, ако тя продължава със същото темпо, това време няма да е далече. Още повече че момичето има същите антропологични данни като на африканска спортистка - тънки глезени и прасци и крехка костна структура. Лили и треньорката ѝ вече са имали възможност да наблюдават етиопките през лятото м.г. в Полша.

"Видяхме ги не само как бягат, но и как се хранят. Ядене е силно казано. Домакините на състезанието бяха направили блок маса от пиле мляко, но на обяд и вечеря етиопките консумираха единствено ориз и картофи. И си личеше, че им е вкусно, а не че някой ги тероризира с това меню", разказва Станкович.

Нейните разбирания за менюто на състезателя обаче са по-различни. Тя смята, че необходимите вещества трябва да се набавят с растителна храна.

Лили спазва желязна диета, в която хлябът и тестените изделия са изключени. В момента тежи 46 кг, висока е 164 см.

"Като повечето хора и аз обичам сладкото. Най-голямото ми изкушение е шоколадът, но знам, че много трупа, затова не си го позволявам", обяснява момичето. По думите ѝ избягването на любимите, но вредни за нея като атлет храни е начин за каляване на волята.

Според Радмила състезателката ѝ притежава удивително силна психика за нейната възраст. Изпитание за Лили е участието ѝ в европейските младежки игри в Грузия през 2015 г.

"Още на първия ден от пристигането ни от дом "Мария-Луиза" се обадиха, че е починал баща ѝ. Казаха ми, че трябва да ѝ съобщя. Само аз си знам какво ми костваше цяла седмица да бъда весела и жизнена и да давам кураж на Лили", обяснява треньорката ѝ.

В Грузия младата звезда бяга с 1 г. по-големи от нея и взема сребърен медал на 800 м, като бие националния ни рекорд. За постижението Българският олимпийски комитет награждава Лили и Радмила със сребърни значки. Един от първите поздравителни адреси, които служебният министър на спорта проф. Даниела Дашева изпраща до наш състезател, е адресиран именно до детето чудо за феноменалното ѝ бягане в Добрич на 4 февруари т.г.

Лили не само чупи рекорд след рекорд, но и успява да се справя с уроците. Десетокласничка е в спортното училище "Васил Левски" в Пловдив.

"Щастливи сме, че е наша възпитаничка. От няколко години е във възходяща линия. Вярваме, че ще продължи така и занапред", коментира директорът Илияна Данчева.

Лили признава, че ѝ е малко трудно да върви в крак със съучениците си, тъй като отсъства понякога и по месец от клас. Треньорката ѝ обаче е категорична, че не бива да минава на индивидуален план. По думите ѝ колегите ѝ от спортното училище съобразяват изпитванията на Лили с участията ѝ на състезания.

Годината се очертава натоварена за младата атлетка. С Радмила внимателно ще преценят на кои стартове тя да участва. Със сигурност Лили ще е през юли т.г. в Найроби, където ще се проведе последното световно първенство за младша възраст. Според Станкович на практика тя може да бяга на различни турнири, тъй като е покрила всички нормативи.

Един ден искам да съм на олимпиада и да спечеля златен медал, казва младата атлетка. Отскоро на стартовете носи като талисман нежна гривна, подарена ѝ от треньорката по лека атлетика от Варна Иванка Тихова. Тя я била взела за себе си и я осветила в църква, но я закачила на ръката на момичето с пожеланието да бие при всяко бягане. Със същата гривна Лили чупи 5 национални рекорда през февруари т.г. в Добрич, а после грабва два златни медала и на балканския шампионат в Истанбул.

"Тя получава много подаръци от хора, които се радват на таланта й. Един от най-вълнуващите е картичка от сестри, живеещи в САЩ. С нея ѝ благодарят, че им дава самочувствие на българи и надежда в младото поколение на родината им", обяснява Радмила Станкович.

 

Източник: 24chasa.bg