“ДАЙ, България” катастрофира! Бунт на протестъри срещу ГМО-партията на Иво Прокопиев и Христо Иванов

С приближаването на предсрочните парламентарни избори на 26-ти март, подкрепата за ГМО-коалицията на олигарха Иво Прокопиев – “ДАЙ, България” катастрофално пада

Доскорошни симпатизанти и радикални протестъри вече са обявени за врагове от хората на номиналния председател на “ДАЙ, България” Христо Иванов.

Причините – критични мнения и въпроси, които не са се харесали на ръководните органи на “ДАЙ, България”. Самозабравянето на новите партийни секретари е достигнало до такива нива, че те започнали дори да обиждат довчерашните си колеги от “Протестна мрежа”.

Обект на критиките се оказва едно от протежетата на Иво Прокопиев и Саша Безуханова – Иво Мирчев, който е водач на листата на “ДАЙ, България” в Добрич. Вместо да намери общ език с критикуващите неопределеността на “ДАЙ, България” по ключови въпроси, Мирчев атакува симпатизантите и ги нарича иронично “морални ментори”. “Другарският съд от морални ментори кога най-после ще излезе с решение?”, обръща се към довчерашните си симпатизанти Иво Мирчев, който се възмутил, че са му отправени въпроси за публикация в блога му.

 

Публикуваме със съкращения част от критиките към “ДАЙ, България”, които заляха социалните мрежи в последните дни:

Димитрин Вичев:

“Да ви призная, започна да ми се прояснява защо ”Да България” не се определя нито за дясна, нито за лява партия. Ами защото голяма част от създателите на тази партия са деца на бившата комунистическа номенклатура. Вече пораснали и изучени. Някои и с добър бизнес. Да, много симпатични и умни хора са, но са израсли в отровна комунистическа среда.
Това е повлияло на тяхното мислене и на тяхното формиране като личности. И такива са не само Христо Иванов и Кристиян Таков, които иначе харесвам и уважавам. Сега открих, че Иво Мирчев, когото също познавам, е си

н на първия секретар на БКП/БСП в община Крушари, Добричко - Николай Мирчев. И днес в Добрич водач на листата на ДАБГ е Иво. Това обяснява защо отказаха да се коалират с "Нова република", а предпочетоха еколяволиберали. Според мен за да отцепят десни антикомунистически и антимафиотски гласове. "Да България" не са дясна партия. Не са и антикомунистическа, не са и за лустрация, защото тя ще засегне и техните роднини. Не , аз няма да ги подкрепя. Не мога да им повярвам на "чистите намерения".
Все повече си мисля, че и другото номенклатурно комунистическо дете Иво Прокопиев стои зад този проект. Както и най-вероятно бившия делегат на 14 конгрес на БКП през 1990 г. политолога от Виена Иван Кръстев.”

Манол Глишев:


“Да, България ми дойде в повече. Искрено исках да гласувам за тези добронамерени хора. Но е абсурд да го направя след всички техни откровено меки, неловки, нравствено незрели и на това отгоре левичарски изказвания. Може да ме наречете сектант, но не съм крил, че гласът ми си има цена - и тя е да не чувам приказки, които намирам за неморални.
Цялата програма на "Да, България" е без практическо значение и писането й е било излишно усилие. Самото й съставяне е лицемерно…
В този смисъл провалът на "Да, България" е неизбежен. Ако тази коалиция изобщо се запази след сега идващите избори, тя тепърва ще трябва да се готви за следващите, но шансовете й вече ще са много по-малки, защото новостта няма да я има…”

Атанас Чобанов:
Бивш активист на Глас народен като водач на листа на #ДаБългария ми създава проблем да си дам гласа. Спукахте гума на старта. Гума се сменя. Като се прецака целия мост заради упорството да караш по джанта, обаче, става лошо.

Рафаил-Росен Стефанов:
"Научете се, проумейте и си набийте в главите, че когато излезе нещо нелицеприятно за вас, или някой с пълно право се усъмни в бъдещите ви професионални умения, не трябва да се цупите, мръщите, гевезите, излизате със сърцераздирателни постове които карат човек да се кръсти от благодарност че опасността да влезете в Парламента се е разминала, или заемате поза на ощипана мома, а трябва аргументирано да се защитите, или да се оттеглите!
Тук презумпцията за невиновност не важи. Вие сте застанали на витрината, за да ни се продадете като ни убедите че ще ни представлявате, и ние сме ваши потенциални работодатели, а вие пък наши потенциални наемни работници. Знаем че някои от вас от сега се изживявате като много велики, но това може само да предизвика пристъп на смях. Ние не ви дължим нищо. Вие ни дължите обяснение за всичко за което се сетим да ви питаме, или да ви държим сметка. И сега, и ако се промъкнете в Парламента, където да да ви издържаме, в буквалния и в преносния смисъл."

Иглика Минчева:
Ами не, не всички сме били свързани, това е обида към роднините на жертвите на престъпния режим, чиито кости още гният в лагерите в Белене и Ловеч. Но нали е за "своите" от Да, България - аршинът вече е друг.

Асен Генов:


 

Аргументът "Ти не си ми морален съдник", ползван като защита срещу чисто политическа критика, е невалиден. Да, някои политики са неморални. Да, някои са несъстоятелни, грешни или неприемливи, а някои — и двете. Да предлагаш / подкрепяш / защитаваш несъстоятелни, грешни или неприемливи. Неморално обаче е да ги предлагаш / подкрепяш / защитаваш съзнателно, прикривайки истината за тяхната неприемлива погрешност. Морално е да признаеш грешката, след като ти я посочат. Морално е да простиш. Неморално е да изискваш да не те критикуват с горния аргумент.

Източник: БЛИЦ