Президентът и неговите лица

Политика

26-02-2017, 14:54

Снимка:

hipotezi.com

Автор:

Емил Кошлуков/Хипотези

Всичко от Автора

Още по Темата:

Н. Марков: Радев ще бъде превърнат в парцалена кукла

Дясната ръка на президента сравни във фейсбук Боко Харам, ислямистки терористи, с организацията на жените в ГЕРБ

Началникът на президентската администрация се казва Иво Христов.

Той е журналист, публицист и преводач, така сам се определя. С леви възгледи е, от дълги години пише и работи за левицата, а след изборите Радев го взе за шеф на своя кабинет. Президентската институция не е вестник, да ръководиш дейноста там не е публицистика. Има важни международни срещи и политика, има вето на закони и доклади на специалните тайни служби. Има възлови назначения в места, от които зависи съдбата на страната. Обикновено това е пост за администратор, много доверен човек, който буквално ръководи президента, определя работата на Дондуков 2.

Радев е преценил, че такъв човек е Иво Христов. Изборът му озадачи доста хора, защото Христов няма нито опит, нито видими умения за тази работа, досега поне не е показал подобни. Това, че е ляв, не го прави подготвен за мястото му днес. Радев обаче явно не мисли така, а може би има друга идея за ролята на Христов на това място. Вероятно смята, че Христов има някакви способности, които са важни за шефа на неговия кабинет.

И сега видяхме част от тях. Дясната ръка на президента сравни във фейсбук Боко Харам, ислямистки терористи, с организацията на жените в ГЕРБ. Нещо повече, нарече ги харем, за да има игра на думи, той все пак е човек на словото, каламбурите са му оръжие. Женската организация на партията беше обявена за харем на Борисов, това му е изящната словесност на Христов.

Едва ли шефът на радевия кабинет не знае, че женски организации има по цял свят в политиката. Може да започнем от американския Конгрес, да минем през ЮАР, да стигнем до любимия им Путин и Единна Русия. Ролята на тези структури е важна и историческа, точно един левичар би трябвало да го знае това. Борбата на жените за равноправие минава именно през политиката, като започнем от правото им да гласуват - не е чак толкова далече, в Швейцария им разрешиха през 1971-ва, та чак до темата с абортите и законите за сексуален тормоз. Женските организации в партиите са наследници на дълги, жестоки битки и платена цена. Те са тук, защото са го извоювали.

Естествено, и Радев, и Христов знаят това, обратното би било невежество. Въпросът е защо си позволяват подобна нагла провокация?

Отговорът е ясен - пробват, подготвят почвата. Ако това мине, ако може открито да се подиграват и гаврят, ако дадат дневната доза омраза на своите крайни симпатизанти безнаказано, ще продължат с още повече. Ще поведат битка за реваншизъм навсякъде, ще се опитат да клеветят, хулят, нищо няма да е извън границите. Радев знае това, иначе щеше вече да го е уволнил този.

За първи път президент позволява от неговата канцелария да се води мръсна, таблоидна кампания. За първи път шеф на президентски кабинет се държи като уличен гамен. Маските падат прекалено рано, вече имаме представа за нивото на тези хора. Христов е само говорител на Радев, да не забравяме.

 

Източник: Хипотези