Капитал и смърт! Хора от Меричлери умират от левкемия, след като фирма "Каолин" започва добив на варовик

Начинът на добив заразява водата на целия град с арсен, разказва нов документален филм на Канал 3

Репортерът на Канал 3 Бисера Илиева представи филма "Капитал и смърт - история за арсен смърт и пари" в предаването "Офанзива".  "Това е разказ за град Меричлери. Това е един български град, в близост до Димитровград, който е напълно заличен. Отидох там с идеята да попитам тези хора как ще посрещнат Коледа, в каква обстановка ще посрещнат Рождество Христово", разказа Бисера Илиева.
Гледайте документалния филм  "Капитал и смърт - история за арсен смърт и пари" на Бисера Илиева и Николай Стоянов ТУК.
 
"През 2009 година фирма ”Каолин” получава разрешение да добива варовик в Меричлери. Начинът на добив на варовик обаче е такъв, че се разместват земни пластове и водата на целия град се замърсява с арсен. Ако трябва да сме точни и преди това във водатата е имало арсен, но в малки количества, но в следствие на взривовете във варовиковата кариера, питейната вода се смесва с арсен и всъщност почти цялото население на Меричлери умира от левкимия", започна тя.
 
"Положението е следното. Мога да го опиша като триъгълник. От едната страна е кариерата на ”Каолин”, от втората е минералният извор с изключително високо ниво на арсен вътре във водата и от трета страна е питейната вода на хората. Вследствие на взривовете по време на добиването на този варовик, земните пластове се разместват, отровната минерална вода се слива с водата, която хората пият и всъщност почти цялото население там умира от левкемия.

В последствие се доказва, че "Каолин" в момента, в който Иво Прокопиев е бил неин шеф, е добивала въпросния варовик", продължи с разказа рапортерката.
 
"Държавните институции не са направили нищо. Те са знаели! Това каза председателят на Екогласност Емил Георгиев във филма. Той казва, че тогава всички институции тогава са знаели, че водата е с изключително високи форми на арсен вследствие на добива на варовик, но нито една институция не е направила нищо. Напротив! Те дори са криели информацията от хората. По същия начин седи и въпросът, че на хората са завзети много земи, съвсем незаконно кариерата се е разраснала в чужди земи", каза още Илиева.

 

Източник: БЛИЦ