Какво целят заповяданите протести на съдиите и партията на Христо Иванов

Да биеш по олигархията с олигарх - Прокопиев, това е поредната формация, каквато си направиха Марешки, Ковачки и Бареков

В петък сутринта, подкарани със заповед на началника си Методи Лалов, съдебните служители, съдия Мирослава Тодорова и група протестъри - професионалисти и ентусиасти, излязоха на митинг пред сградата на Висшия съдебен съвет.


Методи Лалов


Формално, съгласно заповедта на началника, това беше семинар по съдебна етика, който се провежда на тротоара.

В очите на минувачите събитието изглеждаше глупаво. Съдии протестират, защото ще ги проверяват за забавени дела. Съдебни служители, които очевидно искат повече пари, и групата протестъри, които

обичат да викат

против всичко

Но като се постави във времеви контекст, очевидно това мероприятие не е случайно и не е само плод на умствения капацитет на председателя на районния съд Методи Лалов. Това бе привличане отново на вниманието към съдебната система. Защото вечерта на базата на организацията “Правосъдие за всеки” бе създадена партията “Да, България”, която бе оглавена от бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Ритуално, една година, след като подаде оставка като министър на правосъдието.

Има и още един контекст - в началото на следващата седмица се очаква да излезе докладът за напредъка на България в областта на правосъдието. Това вероятно е последният доклад, за който имаше проверяващи лятос. ЕС иска да спре този механизъм, защото в този вид е безполезен и дискриминиращ, но група подсъдими у нас искат това да продължи, за да се твърди, че магистратурата е лоша, а те невинни. Плоска схема, но работи.

Фокусирайки вниманието върху съда, ВСС и прокуратурата

се решават лични

проблеми на

приватизатори и

обикновени

измамници,

които имат средствата да си финансират медии, партии и така да продължат да черпят от обществения ресурс чрез концесии, държавни поръчки, пенсионни фондове...

Но да се върнем на партията на Христо Иванов - това може би е дългоочакваният нов десен проект, който трябва да замени Реформаторския блок, ДСБ и други формации, които получават подкрепа от нормалните, проевропейски хора у нас.

За съжаление, няма да се получи. Това, което се предлага, е с далеч по-скромни амбиции - да се създаде малка формация, която да представя всеки опит на правосъдието за контрол и проверка на някой от имотните олигарси или на съдии, които не си вършат работата.

Любопитно е как едно писмо и един есемес с идентично съдържание в петъчния ден бяха коментирани от Христо Иванов по коренно различен начин. Според бившия правосъден министър “телефонният натиск” от член на ВСС върху съдията Методи Лалов да не изкарва съдиите на улицата е лоша и системна практика в съдебната система, а писмената заповед на същия Лалов - колегите му да излязат на протест пред ВСС, е висш акт на демокрацията. А всъщност

и двете действия

са крайно

погрешни

Но да се върнем към събитията от петък. “Време е нашата общност да влезе в политиката”, обясни просто Христо Иванов присъствието на Трайчо Трайков, Радан Кънев и издателя Прокопиев с очарователната му съпруга Галя. Там бяха още Иво Инджев, Атанас Атанасов о.з., протестърът Иво Мирчев, но не и Асен Генов, Мануела Малеева, Кристиян Таков, съветникът на Плевнелиев.

Той формулира идеологията, която се свежда до три мечти - за справедливост, почтеност и знание. Много поезия, малко реализъм.

Забавно е присъствието на Радан Кънев - той както винаги все остава отвън, за да уцели по-късно правилния вход.

В предварителните разговори се очакваше да се създаде партия на Иво Прокопиев, която веднага да се съюзи с ДСБ, но очевидно това ще стане на по-късен етап.

Основната доктрина обаче не е създаване на общество на благоденствието, християнски ценности, прозападен ценностен избор. Нищо подобно - основният конфликт на съвремието според лицата, застанали в този проект, е борбата с прокуратурата. Всичките проблеми на съдебната система

се свеждат до

това кой

назначава

прокурори,

кой каква квота има във Висшия съдебен съвет.

Христо Иванов като министър на правосъдието преди година трябваше да прави правосъдна реформа, която той сведе до ограничаване на прокурорската квота във ВСС, което, разбира се, не е никаква реформа.

Хора от екипа на неговата наследница Екатерина Захариева казват, че за една година в министерството нищо друго не е правено, цялата енергия е била използвана за дискредитиране на главния прокурор и прокуратурата като цяло.

Христо Иванов продължава и като партиен лидер да се бори с ново въплъщение на иманентното зло - главния прокурор Сотир Цацаров. Посочен е враг и срещу него са впрегнати оредяващи прогресивни сили.

Бедни и наивни столичани, които през 1990-а бяхте излезли да приветствате СДС на Орлов мост. Това остана от синята идея,

която

приватизаторите

оседлаха

Малка група за натиск, която да предпазва придобилите обществен ресурс от правосъдието. За това ли скачахме на 14 декември 1989 г.? За да получат едни лица концесии, парите ни за пенсии.

Впрочем патосът срещу мажоритарната система, който се излива от бившите седесари и от сектата от ул. “Иван Вазов”, е заради това.

Маргинална, частна партия, зад която стои бизнесменът Иво Прокопиев, едва ли би имала повече от три-четири процента в национален мащаб.

При мажоритарни избори може и да вкара един депутат, но ще е чудо. На такива партии национална победа не им трябва. Трябва им малка шумна група народни представители и участие в коалиции

в защита на

сделки и каузи на

олигархията и

нейната

клиентела

Партията на Прокопиев не се отличава по същество нито от партиите на г-н Ковачки, на г-н Марешки, на г-н Бареков, нито от местните “коалиции” в общинските съвети, където е пълно с всякакви групички. В един голям град има дори фракция на сводниците.

Защо Цацаров?

Защото е удобен, за да бъде посочен за враг. Има наднормено тегло. А такива са много удобни за лепене на етикети.

Спомнете си покойния Александър Божков.

На него му бяха залепили Г-н 10%, набеден бе за лице на седесарската корупция, а когато умря, нямаше с какво да го погребат близките му. Етикетът бе залепен от г-дата 100%. Лицата, които деляха на 1 и прибраха значима част от националното богатство, а останалата разсипаха.

Така Цацаров не е елегантен като Прокопиев, следователно лаком, безконтролен. Твърдения, които са доста далеч от истината.

Партия “Анти-Цацаров” е обречена на самоликвидация. Проблем с прокуратурата имат разбойниците и приватизаторите. Повечето нормални хора нямат вземане-даване с правораздавателните органи.

Затова за тях по-важните житейски проблеми са ниските доходи, демографският срив, ограбените осигуровки и политиката на привилегии за най-едрия капитал. Това партията, която основа бившият министър, няма да реши, а пък и не си поставя за задача. Защото

уважението към

правото и реда

не се свежда до въпроса кой е главен прокурор.

Спазването на правовия ред е плащането на осигуровки на работниците, спазването на правовия ред е грижата за парите за пенсии да бъдат влагани целесъобразно и сигурно. Грижа за правовия ред е контролът върху законността на приватизационни сделки.

Може ли да биеш по олигархията с олигарх? Това се получава, което прави проекта лицемерен и безплоден. Целта е да махнем лошата олигархия и да дойде добрата такава.

Забележително, че при създаването на тази нова партия бе обявено, че тя няма да има вертикални структури, а ще бъде “мрежов тип”.

Такава партия не може да съществува, защото без въможност за участие в политиката на симпатизантите тя ще се разпадне, защото освен камарилата никой друг няма да получи възможност за реализация и това ще охлади интереса. Това сочи, че зад проекта няма дългосрочни и сериозни интереси.

На събранието в Независим театър Христо Иванов разказал как един бизнесмен от страната веднъж дошъл при него и казал - вече не можеш да платиш на съдията, ако не е от ГЕРБ, колко хубаво беше при демократичната корупция.

Имаш - даваш.

Както пишеха някога в сп. “Крокодил”: “Нарочно не придумаеш”. Каква по-добра илюстрация на целта и смисъла на подобни партии - тези, които имат пари, да правят безнаказано каквото си искат.

Иво Прокопиев


Христо Иванов


Източник: 24chasa.bg