БЧК обяви СМС кампания за Хитрино

Общество

11-12-2016, 11:11

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Владислав Николов: В този тържествен за плевенчани ден скърбим и за невинните жертви в Хитрино

Гл. комисар Николов: Жертвите в Хитрино вече са седем

Транспортират пострадал от Хитрино във ВМА

Собственикът на дерайлиралата композиция е в Хитрино

Собственикът на Булмаркет: Версията ни за инцидента в Хитрино е висока скорост

Да помогнем на пострадалите в Хитрино!

Прокуратурата не изключва умишлен взрив в Хитрино

Бъчварова: Ситуацията в Хитрино се усложни!

Прокуратурата вече има работно обвинение за инцидента в Хитрино

В Търговище започва дарителска кампания за Хитрино

Полиция и жандармерия пазят Хитрино от мародери

Започна операцията по източване на цистерните от влака в Хитрино

Три неучебни дни за децата в Хитрино

Нарушаване на правилата за движение е основната версия за трагедията в Хитрино

Борисов: Създадена е организация за евакуиране на хората в района на инцидента в Хитрино

Д. Баев, зам.-управител на „Булмаркет”: Цистерните на взривилия се влак са проверени (видео)

Влак се взриви в Шуменско, има загинали

Трагедията в Хитрино (хронология)

Петър Бунев, СБЖ: Трябва да се изясни защо машинистът се е движел с висока скорост

Томислав Дончев: Държавата ще отпусне помощ на пострадалите

ЕК е готова да помогне на България след катастрофата в Хитрино

Орбан предлага на Борисов помощ за Хитрино

Патриарх Неофит: Да се помолим за загиналите в Хитрино

В неделя сутринта започва отварянето на цистерните

Собственикът на Булмаркет: Странно е, че взривната вълна е към населеното място

Собственикът на Булмаркет: Най-вероятно взривът е предизвикан от удар

Собственикът на "Булмаркет": Необяснимо е как е гръмнала цистерна в средата на композицията

БДЖ оказва съдействие за разчистване на железопътния участък в района на гара Хитрино

Можете да помогнете на пострадалите и загубилите домовете си в Хитрино със СМС на телефон 1466

Българският Червен кръст обяви СМС кампания в помощ на пострадалите при взрива на влакова композиция, превозваща газ в шуменското село Хитрино. Към момента жертвите на трагедията са 7, лекари от три болници продължават да се борят за живота и здравето на 29 души.

Можете да помогнете на пострадалите и загубилите домовете си в Хитрино със СМС на телефон 1466. Можете да преведете дарение и по банков път: IBAN в BGN: BG64UNCR 76301078660913. 

От БЧК обясниха, че отговорът на СМС-а ви с благодарност, че помагате на бежанците не трябва да ви притеснява – средствата ще бъдат преведени за Хитрино, но едва утре ще бъде направена промяна в системата.

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова обяви след заседание на кризисния щаб тази сутрин, че обстановката е усложнена, тъй като е засечен теч от две цистерни. Това ще доведе до забавяне на операцията по източване на газа от цистерните

Главният секретар на МВР Георги Костов призова хората да не правят опити да влизат в селото, което бе напълно евакуирано вчера. Ако имат нужда да вземат нещо от домовете си, трябва да се свържат с кмета на селото, но не и да влизат в Хитрино. 

Сутринта е засечен опит за проникване в селото, обясни Костов.

„Зоната е подсигурено, но призовавам да не се правят опити за влизане, тъй като най-важното сега е да опазим живота на хората и служителите на място. На терен са най-добрите специалисти и те трябва да бъдат оставени да работят спокойно. Разбираемо е, че хората се притесняват за домашните си животни. Затова днес или ще бъде осигурена часова зона, в която те да могат да нахранят животните си или това ще бъде направено от наши служители. В никакъв случай и по никакъв опит да не влизат в селото или да приближават опасната зона около гарата”, посочи Костов.

12 цистерни по 40 тона, натоварени с полипропилен и пропан-бутан трябва да бъдат отворени и източени, след което изведени от селото. Отварянето на цистерните ще стане с течен азот, за да не се предизвика искра и възпламеняване. Газта ще бъде прехвърлена в автоцистерни. Едва след напълното извозване на дерайлиралата композиция от Хитрино хората ще могат да се върнат в селото.

Здравният министър в оставка Петър Москов нарече екипите на Спешна помощ, отзовали се на сигнала за взрива в Хитрино, герои. 

„Лакмус за Спешна помощ не е някой пияница, когото го е заболяла главата в 7 часа сутринта, а такива ситуации. Спешните екип са действали бързо, професионално и адекватно. Това са герои. Влезли са първи в селото, въпреки че единственото което са знаели е че има взрив и може да има още взривове. В рамките на 30-40 минути 12 –те най-тежко пострадали са били вече в болница”, посочи Москов пред Нова телевизия.

Днес ще бъдат разчетени измервателните уреди за скоростта, иззети от двата локомотива, причинили трагедията в село Хитрино. Това съобщи по БТВ Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. За разследването са мобилизирани екипи на прокуратурите във Варна, Бургас и Шумен по разпореждане на главния прокурор. Трагедията е регистрирана на територия в компетентността на Бургаската прокуратура и оттам със съдействието на МВР е иззета цялата документация. Разпитани са лицата, осъществили действията по композиране и натоварване на товарите. Ще бъде разпитан и стрелочнникът. Първоначалното работно обвинение е причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и причиняване на значителни имуществени вреди. По този текст наказанието е от 5 до 15 години. Ако се наложи ще бъдат разпитани и министри, каза Арнаудова. Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил на място и два екипа от Националната следствена служба, заедно с мобилните лаборатории за извършване на следствените действия.

Машинистите на композицията са казали на собственика на "Булмаркет ДМ" Станко Станков, че са навлезли с висока скорост в Хитрино. Това съобщи той пред Нова тв. Не пояснили защо и дали са имали някакъв проблем, защото имали много малко време да говорят. Вероятните причини за катастрофата са висока скорост, проблем евентуален в железния път и проблем в някой от вагоните, заяви Станко Станков пред bTV. "Булмаркет ДМ" е собственик на влаковата композиция, която се взриви в селото. Машинистите са били трима, главният машинист има 10 години опит в компанията, категорично не са били пияни, каза Станков. Взривът, който се е получил в Хитрино е напълно необясним и мистериозен. „Логично е когато пробивът стане в предната част на цистерната оттам да стане експлозията, а посоката е точно обратната. В края на вчерашния ден допуснаха наши хора до вагоните, видяха състоянието на този вагон, той е разпран отдолу целия", каза Станков. По думите му компанията се занимава с превоз на въглеводородни газове от 20 години и дори специалистите нямат обяснение за възникналия взрив. „Ние сме отговорна компания, ако има вина ще я понесем, но сме далеч от експертизата кой е виновен”, каза Станко Станков.

В интервю пред Нова телевизия Станков отрече разпространената от медиите информация за пожар в офиса на компанията в Русе.

Станков заяви, че ще има вътрешно разследване на инцидента и анализ. Той отхвърли обвиненията, че частните превозвачи претоварват влаковете, бързат, пренебрегват правилата за безопасност.

„Имаме опит в железопътните превози повече от 10 години. Нямаме констатирани нарушения  на нормативите. Няма как да излезе претоварен влак, няма как да не се движим по нормите, приети за националната железопътна мрежа. Контролът от всички институции е много строг. Нямаме интерес да нарушаваме този контрол, един лиценз не се дава лесно. За повече от 10 години нямаме нарушение на правилата”, заяви Станков.

Според него трябва да се направи стройна организация и тогава фирмата му ще помогне на пострадалите.

„Ако сега тръгнем да помагаме, може да се изтълкува по много превратен начин”, заяви Станков.

Що се отнася до собствеността на компанията, Станков заяви, че той притежава 100% от компанията – 40% като физическо лице и 60% като акции от „Вектра консулт“.

 

ВСИЧКО ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО ЧЕТЕТЕ ТУК

 

Можете да помогнете на пострадалите и загубилите домовете си в Хитрино със СМС на телефон 1466

Можете да преведете дарение и по банков път:

IBAN в BGN: BG64UNCR 76301078660913