Да си спомним за Джон Ленън

Днес светът отбелязва 36 години от убийството на Джон Ленън

Музикант, писател, художник, една от най-влиятелните културни фигури на своето поколение и може би най-бунтарски настроеният от четирите таланта, сформирали "Бийтълс", Ленън щеше да навърши 76 години на 9 октомври, ако не бе убит безпричинно от Марк Дейвид Чапмън.

Убиецът му го застрелва с 4 куршума от упор пред дома му в Ню Йорк часове след като го е помолил за автограф върху Double Fantasy, издаденият му преди седмици нов албум. После чака търпеливо пристигането на полицията. В съда обяснява, че е искал да стане известен - даже имал списък със знаменитости, чието убийство е щяло да му помогне. Надали е можел да избере по-добра. 

През 1981 г. убиецът Марк Чапман се призна за виновен и беше осъден на най-малко 20 години затвор с възможност за доживотна присъда. От 2000 г. Чапман има право да иска намаляването й. От тогава той е правил това девет пъти на всеки две години. Нова молба за условно предсрочно освобождаване Чапман може да подаде през август 2018 г.

През лятото на тази година 61-годишният Чапман бе изслушан за девети път от тричленна комисия. Мотивите за отказа на комисията не бяха разкрити. При предишното изслушване преди две години комисията прецени, че ако убиецът на Ленън бъде освободен, има вероятност отново да наруши закона, както и че излизането му на свобода е несъвместимо с общественото благо.

Вдовицата на Джон Ленън, Йоко Оно, яростно се противопоставя на освобождаването на Марк Дейвид Чапман.

Смъртта на Ленън предизвиква вълна от невиждана дотогава скръб. 200 хиляди души се събират за обявеното от вдовицата му Йоко Оно десетминутно мълчание в Сентръл Парк, след като денонощно окупират дома му, радиостанциите замлъкват, медиите променят програмирането си. 40-годищният Ленън като оставя зад себе си седем собствени албума (3 съвместно със спругата си Йоко Оно) и дванадесет с "Бийтълс". 

За какво щеше да пее днес и как щеше да бъде възприеман сега, когато родените през 1980 г. навлизат в зряла възраст - никой не може да каже.

Нека днес, в негова памет, си припомним едни от най-известните му песни.