Руският генерал Решетников: Обсъждахме кандидатурата на Радев с Нинова

По думите му, разговор за кандидатурата на Румен Радев е бил проведен през август в България

Кандидатурата на ген. Румен Радев за президент е била обсъдена на среща между лидера на БСП Корнелия Нинова и председателя на Руския институт за стратегически изследвания - ген.-лейтенант Леонид Решетников.

Това съобщи в предаването "Свободна зона" по ТВ+ самият Решетников, цитиран от news.bg. Оглавяваният от него институт е сочен като най-влиятелния стратегически център в Русия.

По думите му, разговор за кандидатурата на Румен Радев е бил проведен през август в България с няколко лидери на партии, включително и с Корнелия Нинова:

"Бях на почивка в България, и говорих с лидерите на няколко партии и обсъждахме. Някои знаеха за господин Радев, някой не знаеше нищо. И тя ми каза - не знам, но това е интересна идея." - сподели Решетников.

Той коментира, че част от идеите в програмата на Радев съвпадат и с наложената през последните няколко години традиционалистка линия - както в Русия, така и на Запад, която все повече взимала превес над идеите на либерализма.

Все пак само действията на новия български държавен глава едва ли ще са достатъчни, за да сближи Русия и България, допълни Решетников.

"Все пак не бива да забравяме, че господин Радев е политик, а политиците говорят едно, а правят друго. Той може да изиграе забележителна роля в този процес, но ние знаем, че България не е президентска република. Трябва да се формира правителство, което в бъдеще да не може да прави неща като да се откаже от Южен поток." - заяви председателят на Руския институт за стратегически изследвания.

Казаното от него опровергава думите на Корнелия Нинова, че няма договорки с чуждестранни фактори при избора на Румен Радев за кандидат на левицата, коментира бившият български посланик в Москва Илиян Василев.

"Това пряко оборва нейното твърдение, оборва тезата, че не е обсъждала кандидатурата на президента с Решетников. Това индиректно казва, че на нея й е внушено. Да не влизаме в детайли, защото ние не сме присъствали на срещата, но съвсем спокойно може да се направят някои изводи, които никак не утешителни за степента на влияние." - заяви Василев.

По думите му, така наречената хибридна война е в разгара си. Проблемът е, че има много медии, които тиражират откровени лъжи за Европа и така тласкат българското общество обратно към Москва.