България и Португалия са най-бързо растящите икономики в ЕС

Страната ни е лидер, заедно с Португалия с 0.8% по-голям ръст, в сравнение с предходното тримесечие

 

В статия на световноизвестното икономическо издание „World Economic Forum“ България и Португалия са определяни като най-бързо растящите икономики в Европейския съюз за последното тримесечие.

 

 

Бавният, но твърд растеж в европейската икономика е виден от последните данни за БВП на страните в ЕС, изведени от Евростат, пише изданието. За пръв път от година никоя европейска икономика не е показала спад в развитието на своя БВП, в сравнение с второто тримесечие на 2016 година.

 

В таблица за сравнение на нарастването на БВП в страните от ЕС през второто тримесечие и през третото става ясно, че с най-голям ръст през третото тримесечие се отличават България и Португалия. Страната ни е лидер, заедно с Португалия с 0.8% по-голям ръст, в сравнение с предходното тримесечие. Зад двете държави остават Кипър, Нидерландия, Словакия и Испания с 0.7% ръст, а след тях северната ни съседка Румъния с 0.6%. Като цяло БВП-то в ЕС е нарастнало с 0.4% за третото тримесечие на 2016 година, в сравнение с второто тримесечие. Растежът за същия период в САЩ е 0.7%.