Стига сме взeмали пример от Румъния!

Добре е да се поучим от лошия румънски опит и да избегнем бюджетна криза


В Румъния отиват със служебен премиер към избори, а страната върви към свръхдефицит

Препубликуваме без редакторска намеса коментар на Георги Ангелов от профила му в социалната мрежа Facebook:

"След оставката - румънският пример

В момента в Румъния действа служебно правителство (ще има избори през декември). В същото време, в парламента партиите са в предизборна надпревара - т.е. надпреварват се кой ще предложи по-популистки мерки. Поради липсата на редовно правителство и парламентарно мнозинство румънският парламент приема всякакви разнопосочни мерки - например, едновременно се намаляват бюджетни приходи и се увеличават бюджетните разходи. 

Служебният премиер на Румъния се е хванал за главата как ще върже сметките - преди няколко дни той се оплака, че приетите от парламента мерки ще имат "катастрофален" ефект и след изборите новият парламент ще трябва да намалява заплатите както се случи при предишната бюджетна криза през 2010 г. Страната уверено върви към свръхдефицит, при това устойчив (за години напред). Наскоро, Европейската комисия прогнозира, че Румъния ще отчете най-голямо влошаване в структурния бюджетен дефицит в ЕС.

България също върви към назначаване на служебно правителство при наличие на действащ парламент, както в Румъния. Добре е, обаче, да се поучим от лошия румънски опит и да избегнем бюджетна криза."