Политически психолог за дебата: Цецка Цачева говореше като експерт, а Румен Радев - популистко и емоционално

Общество

20-10-2016, 17:00

Снимка:

btv, кадър

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-големият гаф на дебата е, че двамата кандидат-президенти не си подадоха ръка по своя инициатива, което се тълкува като неуважение, смята Антоанета Христова

Ген. Румен Радев назова проблемите, но не успя да опише механизмите, тъй като не е толкова навътре в системата, изтъкна Антоанета Христова

Първият дебат между Цецка Цачева и ген. Румен Радев беше сблъсък между двама напълно различни по опит, стил и подкрепа опоненти. Така политическият психолог Антоанета Христова коментира телевизионния дебат между кандидат-президентите на двете най-големи български политически партии, ГЕРБ и БСП, който беше излъчен в ефира на bTV.
„Имаше битка, всеки успя да покаже образа, приоритетите и себе си като възможен български президент”, коментира Христова в студиото на „Тази сутрин”.
При пристигането си в сградата на bTV ген. Румен Радев беше придружен само от двама души, но с походката си е показал увереност, представителност и спокойствие. За разлика от него Цецка Цачева беше придружена от охрана на НСО, а десетки хора се бяха събрали пред входа на сградата, за да изразят подкрепата си.
„Начинът, по който пристигна г-жа Цачева, показа организираност на партията и това, че тя иска да се идентифицира със своя кандидат”, разкри Христова.

Политическият психолог подчерта, че и двамата кандидати са използвали жеста на т. нар. „къщичка”, при който палците и на двете ръце са насочени нагоре, разкри политическият психолог и обясни, че той означава „мисля, имам мнение, аз съм прав”.

По време на дебата Цецка Цачева и Румен Радев коментираха въпроси, свързани с националната сигурност, вътрешната и външната политика и с правомощията на държавния глава. Според психолога и двамата са давали ясни отговори и са били еднакви при очертаните приоритети в своите кампании. При коментирането на задължителното гласуване, механизмите за управлението на бежанската вълна и охраната на границите обаче са се очертали разликите между тях.
„И двамата са обучавани и са работили върху вербалното и невербалното си поведение”, коментира Антоанета Христова. Според нея по време на дебата не е имало съществени разлики в езика на тялото на опонентите. Те са били много обрани в мимиките и жестовете си и са използвали ръцете си по идентичен начин.
И двамата например са използвали жеста на т. нар. „къщичка”, при който палците и на двете ръце са насочени нагоре, разкри политическият психолог и обясни, че той означава „мисля, имам мнение, аз съм прав”. Това обаче е и жест, който експертите по невербалната комуникация съветват да се използва, когато говорещият не знае какво да прави с ръцете си и чрез него може да насочи вниманието към себе си, а не към действията си, коментира още Христова.
Въпреки сериозността на дебата, не е проличало напрежение при двамата кандидат-президенти. Психоложката твърди, че в началото ген. Румен Радев е бил по-притесненият, но той бързо е преодолял това. Според нея по време на дебата говоренето му е било човешко, популистко, емоционално и насочено към всички хора. Проблемът при него обаче е бил, че не е достатъчно конкретен.
„Той назова проблемите, но не успя да опише механизмите, тъй като не е толкова навътре в системата”, заяви Антоанета Христова.
За разлика от него, Цецка Цачева е говорила по-скоро като експерт и човек, който е вътре в политическата система. Нейните думи са били насочени повече към десните избиратели, твърди психологът.
Най-големият гаф според психоложката се е случил в началото на дебата, тъй като двамата кандидати не си подадоха ръка по собствена инициатива. Според нея това е показало неуважение и липса на желание да бъдат там.
Като извод Антоанета Христова твърди, че в първия дебат между двамата кандидат-президенти е имало сериозен сблъсък, но той е бил много обран. Според нея обаче това е нормално, тъй като и в Съединениете щати първият дебат между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп е бил сравнително спокоен, за разлика то втория и третия, при които отношенията между тях се изостриха. Именно затова тя смята, че при следващ сблъсък между Цецка Цачева и Румен Радев ще бъдат очертани още по-сериозни различия.