Дипломати: Бокова може да стане зам. шеф на ООН само ако стане руски гражданин

Медийна пропаганда продължава манипулативно да помпи значимостта на проваления български кандидат

Манипулативният пиар около Ирина Бокова продължава дори и след провала й за шефския пост в ООН. От няколко дни се пробутва интригата, че новият генерален секретар Антонио Гутериш ще назначи Бокова за свой заместник. Днес дори и авторитетният „Гардиън“ лансира тази възможност, а български медии почти я възпроизвеждат като приключил факт. Целта е да се постигне пропаганден ефект, който реабилитира шефа на ЮНЕСКО в очите на българите, придавайки й ореол на значимост и важност в световните среди, коментират пред Faktor.bg дипломати от ООН, озадачени от фалшивите информации. 

Според тях този сценарий е невъзможно да се случи, защото при назначения в световната организация, дори на най-ниското ниво P1 се изисква предложение и подкрепа от страната, която представлява кандидатът. В случая дори и Гутериш да има явни симпатии към Бокова, тя трябва отново да получи подкрепата на българското правителство, срещу което се обяви категорично, отказвайки да се съобрази с новата номинация на Кристалина Георгиева. Борисов едва ли ще заложи отново на „комунистическа фамилия“ (както сам се изрази), която през последните дни му създаде огромни ядове – протест пред МС, искане на оставка и нагнетяване на излишно напрежение. Вече ясно се вижда, че втората част от пропагандата на Бокова е да бъде атакувано правителството на София, което и даде доверие.

Дипломати коментират иронично, че Ирина Бокова би имала шансове за заместническия пост в ООН единствено, ако на власт дойде правителство на БСП и АБВ или шефката на ЮНЕСКО вземе руско гражданство.