100 000 лева за параолимпийците, двама вземат най-големи премии от тотото

“В сряда ще подпиша постановлението, с което даваме още 100 000 лева на параолимпийците. Знаем, че това не е олимпиада, но като видях как египтянинът хвърля топчето с крак и играе тенис, реших, че тези хора заслужават подкрепа. Сутринта се видяхме със спортния министър Красен Кралев и финансовия Владислав Горанов и решихме да отпуснем допълнително парите. Кралев ще се види с тях и ще се разберат как да се разпределят”, обяви премиерът Бойко Борисов при откриването на обновената зала “София”.

Част от параолимпийската делегация обвини държавата в дискриминация, защото премиите били на 1/5 от тези на олимпийците. В същото време се премълчаха доста неща. Като например, че за 14 човека параолимпийската асоциация е получила повече от доста федерации и издръжката на един човек за подготовка е 40 000 лева. В същото време Станимира Петрова е получила 8000 лева за подготовка по времето, когато стана световна шампионка по бокс.

Оказа се, че най-големите месечни премии от тотото получават точно представители на спорта за инвалиди.

Двукратният победител на параолимпиада Георги Секиларов взема 5922 лева, а борецът Ангел Кремов - 5418 лева за медалите от дефлимпикс, игрите за хора с увреден слух.

В същото време имена в българския спорт като Стефка Костадинова, Валентин Йорданов, Боян Радев, Йорданка Донкова и други, които са известни по цял свят, получават доста по-малко. Ваня Гешева, която има пълен комплект медали от Сеул и сребро от Москва достига 4536 лева или с близо 1000 по-малко от дискриминираните параолимпийци.

Двукратните олимпийски шампиони Боян Радев, Петър Киров и Нораир Нурикян вземат по 2520 лв.

 

 

Източник: 24 часа