Варна става столица на ветрилата след ден

Общество

29-09-2016, 16:18

Снимка:

tallships.bg

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

14 ветрохода изпъват платна за Тол Шипс

Парадът на ветрилата приковава погледите на 4 октомври

Ударна подготовка за посрещането на ветроходите от регатата „Тол Шипс“ във Варна тече в последните дни. Макар и малък, екипът на спортната дирекция в Общината е задружен и успя да натрупа опит при предишните издания. Всичко върви добре, отчете шефът на дирекцията Кристиян Димитров пред БНТ.

Очаква се корабите да пристигнат в морската столица най-късно до обяд на 1 октомври. Те ще акостират по дължината на Морска гара, като в най-южния край ще застане българският ветроход „Калиакра“, след това руските „Мир“ и „Крузенщерн“, на скосената част – малките яхти, а на трето, четвърто и пето корабно място останалите плавателни съдове, а най-накрая руският „Надежда“, който пристига във Варна с отрязана фок мачта. Всички ще заемат една дължина по кея около 700-800 метра, обясни кап. Тома Томов, председател на Инициативния комитет на „Тол Шипс“ 2016.

Гражданите и гостите на Варна ще могат да се разходят по кея и да разгледат ветроходите в определените часове. В дните на регатата зоната на Морска гара ще бъде наситена с атракциони, а домакините от Общината са подготвили богата спортна програма през деня и културна вечерта, като мероприятията ще се провеждат както на територията и в акваторията на Морска гара, така и на пристанището и Южния плаж. Най-красивата част от регатата – парадът на ветрилата ще прикове погледите на 4 октомври в 11 часа.

Като много добро определи участието на българските ветроходи „Калиакра и Роял Хелена“ в състезанието на кап. Томов. На бордовете им плават и доста практиканти, изпратени от близките им преди повече от 20 дни със сълзи на очи. Това е един невероятен опит за тях, отбелязоха кап. Томов и Димитров, които допълниха, че това е и една от основните цели на регатата – да популяризира ветроходството и морските спортове сред младите хора, особено в морски град като Варна.

Участвайки в регатата практикантите ще получат стимул да се състезават. Важно е на борда да се научат и на самодисциплина, самоконтрол, йерархия, работа в екип, допълни кап. Томов, който е и бивш участник в регатата с ветрохода „Калиакра“. Благодарение на клубовете по ветроходство в града доброволци и деца сираци ще могат да се качат на лодки и да посрещнат големите ветроходи.

Счупената фок мачта на „Надежда“ е единственият по-сериозен инцидент по време на плаването. Заради технически проблем корабът „Витяз“ се отказа още след старта в Констанца и от десетина дни е във Варна. Подобни инциденти е имало и преди години, разказа кап. Томов. Преди 7-8 години „Погорие“ е строшил три мачти в Балтийско море, а малко по-късно и „Крузенщерн“ е счупил мачта.

Стотици хиляди гости се очакват на регатата „Тол Шипс“ във Варна. При последното издание през 2014 г. домакинството на Варна бе определено от организаторите като най-добро сред четирите пристанища, включени във ветроходната олимпиада. Зоната на Морската гара ще остане затворена за движение на автомобили от 30 септември до обяд на 4 октомври. Ще бъдат допускани само коли с пропуски и със специален режим. За гостите на града са осигурени паркомета в паркинга до жп гарата и този на БМФ.

 

Автор: varnautre.bg