Гроздан и Радан

Общество

20-09-2016, 15:43

Снимка:

hipotezi.com

Автор:

Георги Петков, Хипотези

Всичко от Автора

СДС проведе електронно гласуване за номинациите за президент от страна на РБ

На първо място излезе Гроздан Караджов, макар че той неведнъж е критикувал СДС и самия Лукарски. В ДСБ също направиха вътрешно допитване за предпочитания кандидат на тъмносините. Отново победител беше Гроздан Караджов, в анкетата, която направиха. И на двете места Караджов получава почти двойно повече подкрепа, отколкото Трайков.
 
Гроздан Караджов е естествен избор за десницата, заради своята биография. От първите дни на промяната той е активен участник, основател на студентското движение, последователен антикомунист и политик, главен секретар на министерство в кабинета "Костов". Неговата биография е публична, а позициите му са ясни и заявени открито. Той е и кандидатът, който е най-близък на ДСБ, застана пръв до Радан Кънев при оставката на правосъдния министър Христо Иванов, единствен той напусна поста си, като шеф на важната транспортна комисия в парламента, освен генерал Атанасов. Очевидно е, че е близък до Радан Кънев, за да го подкрепи в момент, в който дори собственият заместник Петър Москов му се изсмя в лицето и си остана министър. 
 
За да разберем защо Кънев продаде Караджов, а не просто го предаде, трябва да знаем и още нещо. ДБГ на Кунева застана тввърдо срещу него, а Найден Зеленогорски каза, че ако Караджов е кандидат, той няма да е шеф на щаба и цялото ДБГ няма да участва в тези избори. Така всъщност десницата се отърваваше от бремето на Кунева, за десните избиратели това щеше да е истинско облекчение. Караджов беше на път да сплоти десницата, изчиствайки я от Червената кукувица, както я нарече Светослав Малинов и както я наричат десебарите и седесарите.
 
В това развитие, независимо от резултата на изборите, Караджов се очертаваше като възможен лидер на РБ. Той щеше да е категорична алтернатива на кандидата на ГЕРБ за тези десни избиратели, които не харесват ГЕРБ. Той е и безспорена опозиция на червения Радев, в пъти по-опитен и по-изразителен от кандидата на БСП. Дебатите между него и другите щяха да са истинска битка, да увеличат активността и да донесат още гласове на блока. 
 
Защо обаче Радан Кънев се обвърза с Трайчо Трайков? Ако с Караджов беше много по-естествено да застане редом, каква е причината да подкрепи Трайков? Още повече, че Трайчо Трайков няма никаква тежест пред десницата, никаква политическа биография, един прокурист на ЕВН и назначен министър на Борисов, после малко безславно уволнен. С какво бе спечелен Радан?
 
Отговорът е - с пари и влиянието на Прокопиев. Трайчо Трайков бе сложен в първия кабинет на Борисов лично от Прокопиев и Цветелина Бориславова, най-големите собственици на фотоволтаици и търговци на зелена енергия. Той им издаде разрешителните за този свръхпечеливш бизнес, той им направи включванията в мрежата, той прокара интересите на Прокопиев и в други сфери, не ми се изброява всичко. Всъщност бунтовете срещу Борисов през 2013-та са до голяма степен последица от тези политики. Беше уволнен, но късно. Прокопиев взе своето.
 
Трайков е лична номинация на Прокопиев, негов човек. Той трябваше да бъде издигнат за кандидат-президент, за да може Прокопиев да го наложи като лидер, а после да го прехвърли с Радан Кънев в новия си проект, който вече Кънев обяви. С Христо Иванов не успя, сега се нуждае от нови лица, за да оглавят инициативата. Радан Кънев е прекалено износен и компрометиран, няма как да стане лидер на новата партия, а пък му е нужен повече като лост за влияние в ДСБ. Трайчо Трайков е поредният опит за политическото инженерство на Прокопиев.
 
Затова Кънев продаде Караджов, за обещаното място и бъдеща кариера, вероятно подплатени и с някой лев. Няма значение, че избирателите харесват друг кандидат, че този няма никакъв политически опит за поста президент, че публичното му говорене е слабо, че дори не може да даде убедителен отговор защо бе уволнен, че през живота си не е бил дори за миг част от историята на българската десница. Няма значение, че Кънев се съюзи с Кунева, за да отстрани Караджов, след като цялото ДСБ я презира и мрази. Няма значение, че Караджов е бил "костовист" преди Кънев да е мечтал дори, че ще стане наследник на Костов в партията. Това, което има значение, е волята на Прокопиев. Кънев просто е обслужващ персонал.

Източник: Хипотези