Радан, Прокопиев и протестъри в нов проект: "Бойко, съобразявай се с нас!"

Общество

13-09-2016, 08:41

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Кристина Кръстева, 24 часа

Всичко от Автора

Още по Темата:

Радан, Прокопиев и протестъри смутени, че “24 часа” освети новата им партия

Петър Москов от ДСБ се удиви във фейсбук: “Бре, все съм вярвал, но “Дневник” да се позовава на Цветан Василев, не”

Избягалият в Белград банкер Цветан Василев катализира създаването на нова политическа сила. Нейната основна цел е да успее да събере поне 200 хиляди гласа при следващи парламентарни избори, за да внуши, че това е автентичната дясна партия, с която Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да се съобразяват.
За първи път издателят и бизнесмен Иво Прокопиев ще участва лично в подобен проект, категорични са представители на Реформаторския блок. Това е и причината да се създаде специална медийна платформа, която да даде възможност на доскоро най-големия враг на Прокопиев - Цветан Василев,

да говори срещу

всички

в държавата

От петък, когато “Капитал” разпространи пространното интервю, във фейсбук кипи усилен дебат.

Петър Москов, който е от ДСБ, се удиви: “Бре, все съм вярвал, но “Дневник” да се позовава на Цветан Василев - не.”

Здравният министър има предвид сайта, който също е собственост на Прокопиев. Бизнесменът е особено активен политически в последните месеци. Той не просто е подкрепил идеята точно Трайчо Трайков да е десният кандидат-президент, но е лансирал активната протестърка Антоанета Цонева за вицепрезидент. Радан Кънев обаче е наложил генерал Съби Събев.

Лидерът на ДСБ строи активно заедно с Прокопиев новата десница върху

руините на

Реформаторския

блок.

Ядрото ще е от следните компоненти - ДСБ, “Протестна мрежа” и “Правосъдие за всеки”. За да обере повече периферия, а и защото част от последните две организации са антипартийци, новата формация е планирана първоначално като инициативен комитет срещу всичко лошо в държавата - олигарси, противници на НАТО и ЕС и на съдебната реформа.

До Радан Кънев се очаква да застанат бившият правосъден министър Христо Иванов, лидерът на “Протестна мрежа” Антоанета Цонева и колегата Николай Стайков, но не и Асен Генов, който вече се бил разграничил от тях.

Според източници на “24 часа” на 7 септември - в деня, преди Реформаторският блок окончателно да потвърди подкрепата си за Трайчо Трайков, която не бе сигурна с оглед съпротивата на Божидар Лукарски, Радан е викал при себе си поотделно и Николай Ненчев, и Корман Исмаилов, за да ги постави пред дилемата: “Късам с вас утре, ако не сте за Трайчо. Тогава ДСБ ще излезе с неговото име само като наш кандидат.”

Същото нетърпящо възражение послание е разпратено и писмено - с окръжно до всички членове на ръководството на блока.

Вероятно непосредствено след президентските избори ще се стигне до окончателно разпадане на Реформаторския блок. Радан

Кънев

може и от СДС

да откъсне хора,

тъй като лидерът - министър Божидар Лукарски, нямал много време да се занимава с партийните дела.

Новият проект не е първото късане на жива плът от “Раковски” 134 - преди години така възникна ДСБ. И тогава Цветан Василев подкрепяше Иван Костов, и сега е готов да застане от Белград зад новия проект, вместо пред съда в България.

Иван Костов взе “духа” на СДС и го пренесе в неопетнено новородено тяло. Така или иначе единият зам.-председател на сините - Костадин Марков, работи по-близо вече до Кънев, отколкото до Лукарски.

За новия си проект Радан брои и повечето от Гражданския съвет на блока, част от които са и депутати.

Иначе голямата цел на ДСБ и Иво Прокопиев е да покажат на Бойко Борисов, че имат 200 000 - 300 000 гласа и най-голямата партия - ГЕРБ, трябва да се съобразява с тях.

Новото дясно нямало нищо против да управлява с ГЕРБ. Сред реформаторите отново върви слухът, че Иво Прокопиев е възможно да играе и за премиер.

“Това е поредният, а може би и последният му опит да стане премиер. А

Радан му е

поставил в 

услуга цялото

ДСБ. Всъщност

Иво решава,

той си избра

и Трайчо.

Нали това беше човекът, който като министър еднолично му подписа за зелената енергия”, обяснява схемата човек от Реформаторския блок.

Иво Прокопиев бе един от хората, които според слухове били подредили в първия кабинет на Бойко Борисов икономическия екип. В едно от първите си интервюта премиерът категорично отрече тогавашният председател на Конфедерацията на работодателите да е архитектът на кабинета. През този период започна голямата война между Цветан Василев и Иво Прокопиев. Бизнесменът за кратко живя в чужбина, след като предупреди чужди посолства, че е заплашен животът му. Той бе изготвил дори списък на врагове и партньори, на които дължи пари.

Връзката между

Иво Прокопиев и

Радан Кънев е

изключително

близка.

Каквото и да напише лидерът във фейсбук, става чело на “Дневник”, “Капитал” и “Медиапул”. Между другото, не само Прокопиев, но и Стояна Георгиева била лично в новата проектодесница. А също - Иван Бедров и Даниел Смилов.

Прокопиев броял като съмишленици също изявени българи, които работят навън, но през форумите и сайтовете на медиите му са заявили симпатии към него и неговия кръг “Капитал”. Например аниматорът от Холивуд Владимир Тодоров, който от 18 г. е в Лос Анджелис и е работил в знакови холивудски продукции като поредицата за Хари Потър и “Алиса в Страната на чудесата”.

В новия проект ще влезе и Иван Киселов - българинът от Лондон, който попита Борисов дали вижда в огледалото Делян Пеевски.

Идеята е този кръг хора, на гребена на откраднатия от Реформаторския блок електорален резултат, да внуши към края на годината, че е истинското дясно, без което нито една политическа сила не може да управлява сама.

 

Източник: 24chasa.bg