Робева: Големият спорт не е само пари, а е една обществена ангажираност

Големите резултати идват след големи усилия

"Спортът е това, което държавата го прави, а България е изгубила отдавна системата си на спортна подготовка, отрича се усилието. Още от 1988 г. насам вървим все по-надолу и по-надолу." Това коментира за Радио „Фокус“ Нешка Робева, състезател и треньор по художествена гимнастика.

Според нея липсва внушението към младите хора, че големите резултати идват след големи усилия. "Ние нямаме мотивирани млади хора. Погледнете – децата ни завършили-незавършили, една голяма част от тях гледат да избягат от България, а родителите им се хвалят с това. А големият спорт не е само пари, големият спорт е една обществена ангажираност. Нашата общественост с какво е ангажирана – с реалити предавания, с „вип-брадъровци“, със силиконки, бързо забогатяване и т.н. Спортът е тежка работа. Спортът би трябвало да бъде като един влекач за младите хора, да ги тегли нагоре, да ги тегли към върховете, да им създава идоли и те да се стремят да бъдат като тях“, каза Нешка Робева.

Тя коментира, че победата на нашите гимнастички на Олимпиадата в Рио е била абсолютно заслужена. Легендарната треньорка заяви, че няма да се върне към треньорската си дейност, но че ще помага на момичетата си в клуб "Левски". Радвам се на успеха на националния ни отбор по художествена гимнастика, както и на успехите на Елица Янкова и Мирела Демирева, коментира Нешка Робева.