Олимпийското огледало на България

Спорт

23-08-2016, 14:05

Снимка:

darikradio.bg

Автор:

Томислав Русев, Дарик радио

Всичко от Автора

Светлина в тунела вече има, смята легендарният журналист Томислав Русев

Журналистът Томислав Русев направи пространен коментар в спортно шоу „Гонг“ по „Дарик“ радио за Олимпийските игри, българския спорт, манталитета и живота у нас.

„Олимпиадата в Рио де Жанейро влезе в историята и вече се занимаваме със статистиката – броим медалите и мястото ни в класирането. На Балканите, в Европа и в целия свят. Добро или лошо, всичко вече свърши. Каква оценка да му дадем? Може би най-реалното е, че всички ние се видяхме в огледалото. Огледахме се, а дали ни хареса това, което видяхме всеки сам трябва да прецени. Но не бива да се заблуждаваме – българският спорт не е нищо по-различно от това, което сме всички ние“, започна коментара си Русев.

„Българските спортисти са една частица от всички нас – от народа в България. Същото е, ако погледнем българските лекари, учители, адвокати, водопроводчици и каквото още искате. Всички ние сме едно и няма как да делим спорта от останалото. Това ни е хала в момента, това сме постигнали всички ние и спортистите ни представиха на Олимпиадата, където мериха сили с великани и аутсайдери от целия свят“, продължава водещият.

„Преди Олимпиадата направихме анкета колко медала ще вземем. Преобладаваха мненията за 2,3,4… Е, толкова взехме. Три медала са български. С фотофиниш оправихме нещата и загладихме косъма в последния олимпийски ден. Разбира се хейтърите няма да спрат и ще продължат да ни обясняват колко сме зле. И ако много от нещата на Игрите, свързани с българското участие не ни харесаха, то е точно заради това хейтърско мислене, което ни е обзело от повече от 15 години. Ние свикнахме непрекъснато да се съжаляваме и да обясняваме колко сме зле и колко сме нещастни. Така през последните 4 години, докато спортистите се готвиха за Олимпиадата, ние оглавявахме класациите за най-нещастен народ в света. С още 2-3 държави от Далечния изток и Африка спорим в подобни изследвания и светът се чуди какво им става на българите – толкова ли зле живеят? Загубихме самочувствие през годините на дългия преход, загубихме увереност в собствените сили. Непрекъснато живеем в носталгия по миналото – какво е било и как са се борили големите шампиони. И така постепенно сякаш силата ни отслабна. Защото не си вярваме. И когато в делничния ден това някак си не личи, спортистите, излизайки на Олимпиадата ясно ни го показват в огледалото – отслабнала ни е силата. Слава Богу, че имаше приятните изключения на тези Олимпийски игри, за да ни покажат, че просто трябва да си вярваме. Трябва да се борим като лъвове и ще успеем. Не е нито толкова страшно, нито толкова невъзможно. И другите са хора като нас“, казва водещият.

„Спортът си има много причини да е на този хал и сега ще ги кажем. Защо България спечели само три медала, или защо България спечели цели три медала? Болката ни защо отново нямаме олимпийски шампион, защо не чухме „Мило Родино“ в Рио де Жанейро… Защо толкова си можем всъщност? Започвам оттам, от където най-рядко започват подобни коментари през последните години – от българските треньори и от тяхното училище – Националната спортна академия. Много смешно ни беше, когато „Господари на ефира“ хванаха един високопоставен преподавател да иска секс от адреналинка и да се прави, че чакал масаж. Този човек години наред е подписвал дипломите на българските треньори. А България зверски изостава откъм треньорски кадри. Треньорите ни все по-лошо тренират спортистите, методиката ни е остаряла, караме още на съветските учебници от 80-те години, когато печелехме много медали. България е пълна с треньори, които все още не могат да работят добре с компютър, а светът отиде в космоса и съвременните щабове са като лаборатории на НАСА. Българските спортисти губят все по-често заради лоша тактика и остарели методики. Очевидно нещо куца и в НСА трябва да седнат и да помислят на ректорски съвет, защото очевидно изоставаме с треньорите“, продължава Русев.

Водещият допълва, че в Спортната академия все още се учат куп ненужни неща, които няма как да се практикуват.

„Две години те учат как да обучаваш децата на гимнастика на уреди, които не съществуват в българските училища. Но те си те учат и се раждат безработни треньори или такива, които могат да работят само в чужбина“, казва още Томислав.

Според него другият основен проблем са учителите по физическо и състоянието на салоните.

Водещият изказва и своето учудване, че въпреки модерния свят, във водещите държави децата продължават да обичат спорта и не гонят само покемони, а у нас това вече не е така. Масово българските деца не разбират от спорт и не го обичат. Ролята на родителите също е засегната в коментара на именития журналист.

„Децата растат отдалечени от спорта, а после на Олимпиадата чакаме да има пораснали деца - олимпийци. Как да стане точно? Спортът вече не е интересен за децата, за което вина имат и родителите. Те не говорят с децата си, камо ли да им разкажат за магията на спорта. Хората не познават спортистите ни, не ходят на състезания, но на Олимпиада чакат от тях успехи“, продължава водещият.

Междуособиците във федерациите са друг проблем, заради който българският спорт е в това състояние, смята Русев.

Томислав отдава заслуженото и на нашите герои – Елица Янкова, Мирела Демирева и ансамбълът ни по художествена гимнастика. Както и на достойното представяне на Панчо Пасков, Ивайло Иванов, Линда Зечири и Сестри Стоеви, Невяна Валадинова, Николай Байряков, Владимир Дубов, Ивет Лалова и Тихомир Иванов.

„Светлина в тунела най-после се появи. След последните две Олимпиади Ви казвах, че ще вървим на по-зле, но този път се появи светлинка. Малка, мъждукаща, но трябва да й се радваме и да вървим нагоре. С мрънкане няма да стане. Само с работа. Ще стане, когато сме заедно. Когато олимпийската ни делегация е заедно, всички си помагат и се подкрепят с българските трибагреници. Няма да вземем 20-30 медала, защото не е нормално, дано да стане, но не е нормално. И в България нещата ще се случат, когато правим заедно всичко това, което изредихме за българските спортисти. Защото те са нашето огледало. За добро или за лошо“, казва Томислав.

„Искам да виждам треньори и спортисти, които да си оставят кожата по пистата, терена, тепиха, подиума. Иначе просто не става. Тогава ще живеем по-добре и ние. Тогава ще сме станали и ние такива. Когато се погледнем в огледалото и не мрънкаме по цял ден. Ние не живеем чак толкова лошо и е време да си повярваме, че можем. Избутахме един ужасен 25-годишен преход и вървим нагоре. Малко по малко, но вървим нагоре. И ако си повярваме, ще живеем още по-добре. И спортистите на Олимпиадата, и ние в нашата ежедневна Олимпиада. Крайно време е някой да каже – стоп на мрънкането“, категоричен е водещият.

„Българският спорт се нуждае от тотална реформа. Министърът беше там от първия до последния ден. Видя всички, изслуша ги. Сега трябва да се реже живо месо, защото държавни пари не бива да текат напразно. Трябва да се стимулират тези, които работят и имат таланта да ни представят добре“, казва още Томислав.

„Олимпиадата е такава, каквато си я направим всички ние. Спортистите не са нищо по-различно от едни обикновени българчета. Като всички нас…“, завърши коментара си Русев. 

Аудио-запис от предаването можете да чуете ТУК