Платена масовка е изпратила руските олимпийци

Спорт

30-07-2016, 14:52

Снимка:

kremlin.ru

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Малка група запалянковци, която изпрати в четвъртък на летището част от руските олимпийци, се оказа платена масовка, съобщана "Газета.Ру", цитирана от Дневник.
Журналист от онлайн изданието открил обява в страница в социална мрежа за набиране на статисти, в която се набират "15 души, млади, активни, до 35 години, които да изпратят нашите спортисти на Олимпиадата в Рио". Срещу 500 рубли (малко под 7 евро) те трябвало да изпълнят задачата "да облечете наши тениски, да държите знамена и да се усмихвате".
Репортерът се записал и, както е посочено в обявата, се явил в 2:30 през нощта на сборния пункт на московска метростанция ("за акцията на летището"), след което деветимата отзововали се били отведени от организаторите за самото изпращане около 4 часа.
От екипа, който събирал участниците, обяснили, че руските спортисти "отиват в Рио в атмосфера на ненавист и ще се състезават във вражеско обкръжение, поради което както никога досега те имат нужда от нашата подкрепа".
На летището те трябвало да скандират "Една страна – един отбор!", "Заедно ще победим!" и "Русия, напред!" Раздадени им били тениски, на които били изписани някои от тези лозунги, цветя и знамена.
Журналистът описва, че групичката им била снимана от камерите на руски телевизии. След края на акцията на участниците раздали по 500 рубли, които репортерът отказал. В поканата от организаторите пише още как да се действа след това в интернет: "Слагайте "Харесва ми", препубликувайте и коментирайте, ако ви е харесала новината".
На среща в Кремъл с около 100 спортисти и 40 треньори – допуснати и изключени от игрите - президентът Владимир Путин говори изключително за това че "недалновидни политикани не оставят на мира спорта (...), а създалата се ситуация излезе извън рамките не само на правото, но и на здравия смисъл".
Путин, който няма да присъства на откриването на олимпиадата, продължи с твърдения за целенасочена кампания, двойни стандарти, отсъствие на каквито и да е конкретни доказателства зад обвиненията.
"Очевидно е, че отсъствието на руски спортисти – лидери в много дисциплини – значително понижава напрежението в борбата, а значи – и зрелищността на предстоящите състезания." Според него колегите на руските спортисти разбирали, че така и качеството на медалите им ще бъде различно, тъй като ще са се състезавали с конкуренти от по-долна категория.
"Такава победа има съвсем друг вкус, или може би, безвкусица", заяви Путин.
След допинг скандала, броени дни преди началото на олимпиадата до нея са допуснати около 270 руски спортисти.


Източник: Дневник