Пучът приключи още преди да започне

Метежниците не спечелиха обществена подкрепа и не успяха да убедят останалите висши армейски ръководители, че президентът вече не е фактор

За няколко часа в петъчната вечер изглеждаше, че турската армия ще сполучи в това, което прави от десетилетия насам – да се намеси със сила и да свали от власт всяко управление, за което има подозрения, че не следва завета на Кемал Ататюрк и принципите на светската държава. Войници бяха заели позиции и контролираха ключови обекти в столицата Анкара и мегаполиса Истанбул.

От президента Реджеп Ердоган нямаше и следа, посочва Би Би Си. Само премиерът Бинали Йълдъръм се опитваше да внася уверение, че заговорниците няма да успеят в опита си за преврат. Но за всички е ясно кой е силният човек в страната, въпреки че според конституцията именно министър-председателят трябва да е носител на властта.

Колкото по-дълго беше държан встрани Ердоган, толкова по-голям ставаше шансът за успех на преврата. Но военните, повели пуча, не успяха да спечелят нужната обществена подкрепа и да убедят останалите висши армейски ръководители, че президентът вече не е фактор.

Така се стигна до пристигането на Реджеп Ердоган на летището в Истанбул. В момента, в който самолетът кацна, беше ясно, че с преврата е свършено – правителството си връщаше контрола върху ситуацията, а и очевидно повечето високопоставени военни бяха зад Ердоган. Президентът дръпна силна реч, от която следваше само едно – държавният глава получи категорична подкрепа от своите избиратели, своите поддръжници.

Той настоя хората да излязат по улиците, за да се противопоставят на превратаджиите в Анкара и Истанбул. И те го послушаха. Именно хората взеха обратно контрола на летището в Анкара и държавните радио и телевизия от ръцете на военните.

Самият Ердоган посочи, че е имал и късмет. Според него хотелът му е бил бомбардиран само минути след като го напуснал в посока Истанбул.

Факт е, че немалко военни са участвали дейно в опита за сваляне на правителството. Танкове излязоха по улиците, основни мостове по Босфора бяха блокирани.

При все това началникът на щабовете генерал Акар не е бил запознат с плановете за преврат, нито пък главнокомандващияг армията в Истанбул. Ръководителите на военноморските сили и спецчастите също се обявиха против бунта.

Според мнозина анализатори превратът е приключил още преди да започне. Дори опозицията се обяви против действията на военните с позиция, че “страната е видяла достатъчно преврати”.

Факт е, че превратаджиите от страна на армията не са по-голямата част от военните в Турция. И усилията им трудно щяха да завършат със сваляне на правителството.

Сега Ердоган сочи към основния си враг от години насам, влиятелния проповедник Фетуллах Гюлен, който избяга в Съединените щати, но запази сериозно влияние в родината си. Поддръжниците на Гюлен определиха опита за преврат като “странен и интересен”, но отрекоха да са замесени.