Да защитим Вежди от поредните гнусни клевети и интриги!

Общество

07-07-2016, 16:59

Снимка:

Facebook

Автор:

Александър Алексиев, Facebook

Всичко от Автора

Публикуваме без редакторска намеса коментар на Александър Алексиев в профила му в социалната мрежа Фейсбук.

 

От няколко дни тече нова акция срещу министър Вежди Рашидов.
Беше подета от предаването “Денят започва с култура”, излъчено на 30 юни 2016 г., което обаче няма да намерите на сайта на БНТ. 
Скриха го, защото са една много независима обществена медия. Тя се бори за медийна прозрачност и независимост в името на добруването ни. Толкова е независима, че разбира свободата като свободия и в името на свободията изяжда 65 милиона народна пара годишно. 
Предаването беше озаглавено “Протест срещу промените в закона за културното наследство”, а за свои гости водещият Георги Ангелов бе поканил Величко Минеков - световноизвестен с омразата си към министър Рашидов, и двама никому неизвестни “експерти”. 
След като се обявява предаване, в което ще се критикува Закона за културното наследство, в студиото би трябвало да присъстват и негови защитници. Това е изискване на закона за електронните медии, което водещият наруши най-безцеремонно!
Минеков не пропусна дадената му възможност да изригне вулкан от кал срещу министър Рашидов, като че ли той е гласувал закона в парламента.
Във версията на предаването, която е достъпна, най-големите мерзости на Минеков са изрязани. Оставили са обвинението му, че Рашидов е станал милионер едва след като стана министър, а сега, благодарение на закона, с помощта на рушвети щял да стане милиардер. 
Аз слушах предаването – това беше най-безобидното, което каза. А от поведението на Георги Ангелов най-безобидно беше просташкото му хилене, което и сега може да се види и чуе в линка, който давам накрая. 
Министър Рашидов отговори, като насочи упреците си към водещия, който с видимо удоволствие се наслаждаваше на личните нападки на Минеков към министъра. Ще намерите писмото му в нет-а. 
След което Георги Ангелов се оплака, че министърът заплашвал журналистическите му свободи.  
Оттук нататък влакчето на интригата потегли към искане оставката на министъра. 
И за да бъде сериозно това искане, то е направено от името на някаква си Асоциация на европейските журналисти – България. 
Звучи тежко, а?
Моите проучвания показаха, че тази асоциация е много интересна. Екипът й е съставен предимно от журналисти на Капитал и Дневник. Учредителното й събрание има две дати – в края на 2013 г. и през 2010 г. , като втората – която явно има за цел да придаде по-голяма тежест на организацията, е дадена в сайта, а в протокола за учредяването й е записана 2013. 
Ах вие, немарливци глупави, като не можете да лъжете, не лъжете, бре!

Но да продължа - в устава си изрично са записали, че всеки член на сдружението е длъжен да пази тайните му и след като престане да бъде член! Какви ли тайни крие тази “асоциация”, дето била с много благородни намерения към обществото?
Управителният съвет на асоциацията, чието седалище се намира на частен адрес в Младост 3 в София, се състои от председател, заместник-председател, генерален секретар, заместник-генерален секретар, ковчежник и членове. 
Съжалявам, но веднага ми мина през ума, че са пропуснали длъжността Генерален Гъз. 
Толкова за тях. Щом са храненици на олигарха Иво Прокопиев, искане за оставка от тях е чест за министъра!
Обаче... БНТ нямаше как да се спотайва повече и пусна изявление. 

Ще цитирам два абзаца от него: 

“Отчитаме, че в дискусията от 30-ти юни 2016г., която предизвика правото на отговор на Министъра на културата, беше нарушен журналистическият стандарт за плурализъм, като личните нападки и квалификации, изказани от събеседник в студиото към страна, която отсъства, бяха оставени без професионална реакция от водещите.”

“БНТ защитава принципи, които не допускат използването на ефира на обществената медия за разрешаване на лични конфликти. Затова смятаме, че спазването на институционална коректност е в основата на плуралистичното общество, за което и ние трябва да носим своята отговорност.”


Как точно носят отговорност? Като свалят клипа с предаването от сайта си, за да прикрият отвратителното поведение на водещия? 
В чия полза е направено това? На обществото? 

И след като са установили, че грубо са нарушени основни журналистически стандарти, че предаването не е било водено професионално и са принудени да се извиняват заради Георги Ангелов, не е ли дълг на телевизията той да бъде наказан?
И тъй като е известно, че за да победи злото е достатъчно доброто да бъде пасивно, моля съмишлениците си да пуснат петиции за оставка на журналиста Георги Ангелов и в защита – за кой ли път? на министър Рашидов.