Руската държава подхранва олимпийското злато

Спорт

13-05-2016, 12:50

Снимка:

Tony Cenicola/The New York Times

Автор:

New York Times, превод и редакция Bulgariautre

Всичко от Автора

Разследване на Ню Йорк Таймс и WADA (Международната анти допинг агенция), доведе до грандиозен скандал в спортните среди на Русия, от който изплува името на д-р Грегорий Родченко, директор на Държавната допинг лаборатория от 2005 г. насам.

Десетки руски спортисти през 2014 г от  Зимните олимпийски игри в Сочи, включително най-малко 15 медалисти, са част от програма за държавен допинг, щателно планирана в продължение на години, за да се гарантира, доминиране на Олимпиадата. Това заявява пред New York Times бившият директор на руската антидопингова агенция (РУСАДА) Григори Родченков.

Д-р Григорий Родченков, който е провеждал в лабораторията тестове  на хиляди олимпийци, разказва, че е разработил коктейл от три забранени вещества, които смесва с алкохол,който е  бил даван на десетки руски спортисти,  като е  спомагал за улесняване на една от най-сложните  и успешни  допинг тактики в историята на спорта.

В нея са участвали някои от най-големите руски звезди на Игрите, включително 14 члена на руския отбор по ски-бягане и двама ветерани в бобслея, които печелят два златни медала.

В тази операция,  руски експерти по антидопинг и членове на разузнавателните служби тайно са заменяли проби , заразени с допинг, с чиста урина събирана месеца по-рано, отваряйки по някакъв начин уж защитените  от фалшификация  бутилки, които са стандарт в международната практика, казва д-р Радченков. Те са работили с часове всяка нощ, в едва осветено помещение в съседство със стаята с пробите , като са разменяли бутилките през стената, през отвор голям колкото длан, за да бъдат пробите готови на следващия ден

До края на Игрите, д-р Родченков смята , че около 100 замърсени уринни проби са били заличени.

Нито един от спортистите не е  бил уловен с допинг. Още по-важно, Русия спечели най-много медали на Игрите, лесно надминавайки своя основен съперник, Съединените щати, ощетявайки  престижносттана  световното  спортно  събитие.
 Тази история бе разплетена след като Д-р Родченков разказа в подробности за операцията  в интервю, организирано от режисьорът Брайан Фогел, който работи върху документален филм по темата,след което The New York Times попита руски представители за отговор на твърденията.Тогава  министър на спорта на Русия Виталий Мутко, публикува изявление до медиите, като определи разследването за  "продължение на атаката срещу руския спорт."


Самият д-р Родченков описва собствената си работа в Сочи като "силно постижение," най-високата точка на дългогодишния опит да усъвършенства допинг стратегията на Русия в международни състезания.

"Бяхме напълно оборудвани, знаещи, с опит и перфектно подготвени за Сочи, както никога преди," каза той. "Всичко работеше като швейцарски часовник."

След Сочи, д-р Родченков получава престижният  Орден на приятелство, от президента Владимир Путин.

 

Преди шест месеца, обаче, в живота му настъпи драматична промяна.
През ноември, Световната агенция за борба с допинга го определи като свързващото звено, и го  обвинявини  в изнудване за пари от спортисти- - единственото  обвинение което той отрича,  както и прикриване на  положителни тестове за наркотици и унищожаване на стотици проби от урина.

След като доклада излезе, д-р Родченков обяви,че  руски официални лица са го принудили да подаде оставка. Страхувайки се за безопасността си , той се мести да живее в Лос Анджелис, с помощта на г-н Фогел.

В Русия, двама от колегите  на  д-р Родченков, които след скандала подават оставките си и напускат Русия,  умират  неочаквано през февруари, в рамките на седмици един след  друг.

Докладът от  ноември бе насочен предимно към леката атлетика, но д-р Родченков описва целия спектър на руския спорт като опетнен от забранени вещества. Признавайки за повече от това, което WADA следователи го обвиняват, той каза, че не стотици проби от урина са унищожени, но по-скоро няколко хиляди. Показва и таблица с имената на спортистите , както и на техните конкуренти, като при спечелването на медал , пробите са били незабавно подменяни..

До този момент все още не е ясно колко руски официални лица са могли да изпълняват тази сложна процедура.

След разпалването на грандиозния скандал, президентът Путин разпореди проверка а министърът на спорта , г-н Мутко , организира пресконференция на която вместо да даде конкретни отговори, обясни че обвинението на  The Times е абсолютно безпочвено и предполага, че е част от опита  да се дискредитира руският спорт за предстоящите игри в  Рио.

"Системата на организация на Олимпийските игри е напълно прозрачно", каза г-н Мутко пред ТАСС. "Всичко беше под контрола на международните експерти. От събиране на пробите до  техния анализ"


Д-р Радченко не спира с разкритията за допинг скандала. Като  директор на руската  антидопинг лаборатория в Москва от 2005 г. насам, е смятан сред един от  най-добрите експерти в света на допинга. Казва също, че често експериментира с тези лекарства върху себе си.

Публикува статии в научни списания, често пътува до научни конференции в чужбина и е чест гост на годишният  антидопинг симпозиум, организиран от Американската агенция за борба с допинга, за последен път през октомври в Lansdowne, Va., само месец преди да бъде принуден  да се оттегли.

По собственото му признание, д-р Родченков, който има докторска степен в аналитичната химия,е  използвал своя опит, за да помогне на атлетите да употребяват правилно  забранени вещества и да остават неразкрити в последствие, което е било направено по искане на руското правителство. След години на опити и грешки, създава коктейл от три анаболни стероиди - Метенолон, Trenbolone и Oxandrolone. Точно тази комбинация е в основата на изключително доброто представяне  на руските спортисти  на  олимпиадата в Лондон през 2012 г. и по време на игрите в Сочи, казва той.

За да се ускори усвояването на стероидите и да се скъси прозореца на откриване, той ги разтварял  в алкохол - уиски за мъжете и мартини за жените.
Формулата е съвсем ясна,  един милиграм от  стероидната смес за всеки милилитър от алкохол.

Д-р Родченко е участвал в подмяната на пробите на Игрите в Сочи с екипът си, като са партнирали с агенти от службите. Той и до днес недоумява как те са успели да отворят, защитена от фалшифициране бутилка. Самият той не е присъствал на разпечатването и. Той е отговарял за подмяната на замърсените проби с чисти такива.


В игрите в Сочи, руски спортисти спечелиха 33 медала - включително 13 златни, 10 повече, отколкото при предишните Зимни олимпийски игри.

Разсъждавайки върху кариерата си, д-р Родченко казва , че се извинява за ролята си в допинг програма на Русия. Казва също, че често е усещал притискане от страна на службите, особено когато  през 2011 г.  е бил разследван за трафик на допинг, и е очаквал да влезе в затвора. Тогава това се случва със сестра му. Според него е бил пощаден единствено за да може да изиграе ключовата си роля за игрите в Сочи.

"Това е моето изкупление: Успехът в Сочи", казва Родченко . "Вместо да бъда в затвора, да спечелим на всяка цена."

Държавната анти допинг лаборатория, ситуирана в Олимпийското градче на Игрите в Сочи. Д-р Григорий Родченко