Стотици българи се присъединиха към Международния събор за Богомилите

Общество

12-04-2016, 15:23

Снимка:

Велика Болгария

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Организаторите затрупани от покани да гостуват у нас и в чужбина по темата за Богомилите

Атаките на Православната църква към събора ”Българите - Дух и култура в Европа през вековете”, на тема “Богомилското учение за развитието на България и Европа”, постигнаха обратен ефект, като увeличиха интереса на български и чужди специалисти към събитието. За това информират организатори на събора от Сдружние "Велика Болгария".

Културно-духовното събитие бе посветено на историята и значението на Богомилското учение за Европа и света. Беседите на ерудирани лектори и професори в Шумен и Велики Преслав бяха аплодирани от стотици гости. Посетителите се насладиха на удивителна изложба от картини и символи на Богомилите с лечебна енергия - пряко от Космоса. Особен интерес предизвика жезъла на древните колобри, изработен от Уста Дарин по методите на сакралната геометрия.

Идеята за Събора е на Асен Асенов Хермес и Марияна Лалова. Преди 3 години, чрез фондация “Виделей”, те създават първите в историята на България чествания на празника.

Специални лектори на тазгодишното издание бяха проф. Веселин Панайотов – директор на „Преславска Книжовна школа” и професор Добрин Добрев, и двамата от Шуменския университет;  богомили от международния Богомилски център в Загреб, Хърватия; професори и доценти от Турция; светила в сферата на учението за богомилите и духовните български учения - Христо Маджаров, Христо Буковски, Спас Мавров, Галя Маджарова; астрологът Филип Филипов; Георги Мелихранов; д-р Румен Стоилов; Патриция Кирилова - председател на сдружението Велика Болгария; изследователи от чужбина и др. 

В центъра на Шумен, обичаната българска певица Поли Паскова изнесе концерт, а на финала - всички гости в един глас с нея изпълниха “Молитва за България”.

Показателно за успеха на събитието са получените покани за нови изяви в страната и чужбина. По покана на Община Благоевград, лекторите ще изнесат беседи на 23 април в Младежкия дом. Към тях са отправени и предложения за международни участия в Гърция и Турция.

През идните седмици и месеци  предстоят пътуващите семинари „ По пътя на Богомилите” на Балканите и в Европа, организирани от фондация „Виделей”.

За повече информация: www.videlei.com