WWF има офшорни клонове в още четири зони

На публикацията на вестник „Труд“, която разкри факта, че WWF-Швейцария има клонове в офшорни зони, от българския офис на WWF, ръководен от Веселина Кавръкова, се опитаха нескопосано да се оправдаят. Според тях това било част от масирана атака срещу еколозите. Но истината е кристално ясна и прозрачна - WWF оперира не само офшорен клон в Панама, но и такива в Обединените арабски емирства, Филипините, Сингапур и Хонконг.

Особено интересен е офшорният офис на WWF в Арабските амирства. Тези страни от Персийския залив са известни с огромните залежи и количества добиван нефт. Известно е, че големите спонсори на така наречения Световен фонд за дивата природа са именно петролни гиганти като „Шел“ и „Бритиш петролиум“, които имат сериозни интереси именно в залива. Другите два офшорни клона са в едни от най-големите финансови центрове в света, а именно градовете държави Сингапур и Хонконг.

По тази причина естествено излиза въпросът каква точно природа се опазва в тези свръхурбанизирани градове и не извършват ли всъщност тези офиси чисто финансова дейност и финансови операции?

WWF е глобална корпорация с годишни приходи от над 600 милиона евро. Това не е някоя малка неправителствена организация, издържаща се от членски внос. Това е мултинационална офшорна компания, базирана в Швейцария, която е специализирана в печеленето на многомилионни проекти, финансирани с държавни пари, а също и в упражняването на тежко влияние и лобизъм на национално и интернационално ниво.

Колкото и да се представят за бедни еколозите в България, те вече няма кого да заблудят. Истината е, че това не са еколози, а корпоративни лобисти, прикриващи се зад псевдоекологични НПО-та. Тяхната специалност не е опазването на природата, а усвояването на стотици милиони от националните и европейските бюджети и препирането на репутации** на международни корпорации. Тук е редно да се отбележи, че екологичната мрежа НПО-та е влязла в особено тесни взаимоотношения с финансовия и медиен кръг „Капитал“ като част от поредния нов политико-инженерингов проект.

Разкритията на в. „Труд“ за офшорния характер на WWF, включително на клона в България, би трябвало да заинтригуват българските компетентни власти, защото тази организация чрез съдебни дела и участието на нейни представители в структури на български министерства е блокирала десетки проекти и инвестиции на стойност стотици милиони евро.

*Клиенти на WWF са корпорации като ГМО гиганта „Монсанто“, петролния колос „Бритиш петролиум“, стоящ зад екокатастрофата в Мексиканския залив, и „Шел“. Друг голям техен спонсор е най-голямата банка в света HSBC, осигуряваща финансиране на едни от най-големите световни енергийни проекти, включително в ядрената енергетика.


Източник: Труд