И „зеленото” WWF с офшорен офис в Панама

Общество

06-04-2016, 14:05

Автор:

Труд

Всичко от Автора

Още по Темата:

За двете лица на пандата или иначе казано WWF

Еко “партньорства” изпират до “зелено” репутации на офшорки

Швейцарската офшорна компания WWF се оказа дълбоко замесена в офшорен бизнес, съобщава в. „Труд“.

Зеленото международно НПО дори не се крие и на сайта си гордо е обявило своите дъщерни офиси в офшорните зони и дълга редица клиенти, регистрирани в места, наричани данъчен рай. Излиза, че най-големите борци в България срещу офшорните компании са не само регистрирани в офшорна зона, но и работят с офшорни бизнеси.

С годишни приходи от над 600 милиона евро (1,2 милиарда лева), WWF е регистрирала офиси в редица офшорни дестинации като Панама, Хонконг, Сингапур, Гватемала, Мавриций, Сейшелите и др. В повечето от тях няма почти никаква дейност. Възможно е да е осигурен по този начин параван за легитимация при разпределянето на парични потоци към подизпълнители, които не желаят да фигурират с истинските си имена.

Странните позиции на природозащитниците са допълнително засилени от мощния им бизнес с огромни корпорации, регистрирани в офшорни зони. Например WWF се е похвалила с 3 водещи частни партньорства, от които две са корпорации с офшорни регистрации - Кока Кола (Делауеър), Домтар (Квебек) и Кралските карибски круизи (Либерия).

От списъка на корпоративните клиенти на зелената офшорка WWF става ясно, че НПО-то е имало 19 бизнес партньора за последната година, от които 10 са офшорни корпорации. Разбира се, повечето от тях са с доста добра репутация, за които офшорната регистрация е просто нормален и законен подход за уреждане на капиталовата структура. Както финансовите и дори данъчните експерти винаги са твърдели, офшорните центрове не са незаконни сами по себе си и в тях няма нищо априори лошо. Просто регулациите и законите там могат да бъдат използвани за незаконни дейности.

В случая със зеленото НПО става въпрос за лицемерие. Оглавяван от Веселина Кавръкова, българският клон на офшорката WWF е сред най-големите противници на офшорните регистрации, докато самото WWF е с клонове в офшорни зони като Панама, Хонконг, Сингапур, Гватемала, Мавриций, Сейшелите и чрез еко “партньорства” изпира до “зелено” репутациите на многобройни офшорни корпорации.

 

Източник: Труд