Ла Либр: Арестуваният в Андерлехт не е Наджим Лахрауи

Свят

23-03-2016, 14:59

Снимка:

lalibre.be

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицията намери "завещанието" на Брахим Ел Бакрауи

Противно на това, което бе съобщено тази сутрин, задържаният в брюкселския квартал Андерлехт не е Наджим Лахрауи. Става въпорс за друг заподозрян, който е бил арестуван. Това бе уточнено по време на пресконференция в сряда следобед.
Наджим Лахрауи е заподозрян, че е взел участие при атентатите в Брюксел вчера. ДНК-то на Лахрауи бе намерено върху материал с експлозиви, използвани по време на атаките, след които имаше 130 убити на 13 ноември в Париж. Човекът, отпътувал за Сирия през февруари 2013 бе обявен за издирване от 4 декември 2015.
Успял е да премине австро-унгарската граница с фалшива самоличност на Суфиян Кайал през септември. Това е станало в компанията на Салах Абдесалам и Мохамед Белкаид, алжирец на 35 години, убит от полицията в друг брюкселски квартал Форест.
Арестуваният белгиец е роден на 18 май 1991 година в Шаербек. Общността го е отлъчила от семейството му през февруари 2015, след като е заминал за Сирия.
Той е част от първите брюкселски групи, които са се присъединили към сирийския джихад. Движението е с начало от декември 2012 година. Бойното му име Абу Идрис се появява при процеса срещу една сирийска мрежа в Брюксел, за която присъдата ще бъде произнесена в началото на май.
Прокурорът иска той да бъде осъден на 15 години затвор, най-вече заради това, че  е присъединил повече от приятелите си към Ислямска държава.


Източник: La Libre

Превод: Bulgariautre