Тома Томов: Има сделка между Путин и Обама - Сирия за Украйна

Има сделка между Путин и Обама, защо не и сделка Сирия за Украйна. Този Близък Изток, който помним няма да го бъде. Възстановяването и на Сирия и на Украйна ще отнеме много години и средства“, предупреди Томов.


Според него Русия запазва военните си бази, освен това блокира северните територии и контролира петролните находища там, военната техника остава в Сирия.

Ръководителите и на Русия и на САЩ се държат като дисиденти. Преговорите, които сега се водят и решението Русия да излезе от Сирия постигнаха целта си. Русия постигна имперските си цел, заяви още Томов. 

В същото време турският президент Ердоган става все по-силен. „Той преговаря наравно с Меркел - това е уникално, това не се е случвало никога. Европа няма никакво влияние в процесите, които се случват в Близкия Изток“. Томов смята, че на Ердоган ще му бъде позволено евентуално да се справи с кюрдите. „Те ще бъдат подкрепени от американците и ще има много ясно кюрдско присъствие в Сирия. В същото време Ердоган държи като пистолет в главата на Европа два милиона бежанци, а това е много опасно. Опасно е за България. Променят се балансите в Европа“, предупреди Томов. 

По думите му трябва да сме много внимателни от това масово нахлуване на мюсюлмани. Той определи като грешка да се преговаря по този начин с Турция. „Истинската политика трябва да има решение на проблемите. Ние не можем да оправим всички страдания в света. Максималното, което можем да направим е да светнем с една лампа и да ги покажем, но нищо повече“. „Иска ли България това, което се случи в Анкара и Париж да се случи и тук?“, попита журналистът. 

„Бих се радвал, ако политическата ни класа излъчи един орган и един човек, който да може да удря по масата. Бих се радвал, ако в България има един Орбан“, призна той. 

„Трябва да има определена логика в действията на Европа. Няма как да дойдат всички страдащи хора. Мислете за река Ефрат като на една нова граница, там мирът е невъзможен. Аз не виждам бъдеще за Сирия с този лидер. Милосърдие и външна политика са несъвместими. Дори най-силната държава не успя да се справи с този проблем. Въпреки събитията няма да има кой да свали Меркел в Германия“, убеден е Тома Томов


Източник: frognews.bg